Bredbåndsabonnementer i 2020 – Priskrig og konkurrence

Der skete ganske meget på bredbåndsmarkedet i 2020. Her giver vi et overblik over bredbåndsabonnementer i 2020, hvor priskrig, ny konkurrence og fiber var blandt højdepunkterne.

Bredbåndsabonnementer i 2020 – Priskrig og konkurrence

Det kablede internet har haft et godt år, hvor en COVID-19-pandemi har fået folk til at streame og arbejde mere hjemmefra end normalt. Og dette har betydet flere kunder i butikkerne og opgraderinger af hastigheder i abonnementer. Der har været priskrig på bredbånd i 2020 og der er nu lagt an til konkurrence fra 5G mobilt bredbånd. Her er vores overblik over hvad der skete med bredbåndsabonnementer i 2020.

Priskrig på bredbånd

Det mest sigende ord for årets bredbåndsabonnementer er: priskrig. Og det er mere præcist en priskrig på de hurtigste forbindelser, hvor den mest populære er 1.000 mbit/s. Vi har tidligere diskuteret om en 1.000 mbit forbindelse er nødvendig, hvor det hurtige svar er nej. Men kigger man nærmere på priserne, så kan andet ofte ikke betale sig, medmindre man kan leve med et billigere mobilt bredbånd.

Året 2020 startede med utroligt skarpe priser på fiber og 1.000 mbit fra både Telenor og fastspeed, og siden da har flere selskaber matchet prisen fra disse, hvor selv Yousee har sat prisen ned på bredbånd. Det er kommet så vidt, at flere udbydere nu tilbyder ekstra tjenester til favorable priser, som skal friste kunderne.

Dog har prisen på omkring 250 kroner for en 1000 mbit/s forbindelse stagneret på årets sidste måneder, og det bliver nu spændende at se hvordan dette vil udvikle sig i 2021, hvor mobilt bredbånd bliver en endnu større konkurrent.

Væk er de langsomme forbindelser

Tidligere har man kunnet vælge mellem mange forskellige hastigheder, når der skulle indkøbes kablet bredbånd til husstanden. Det er dog i år blevet meget begrænset, hvor de langsommere forbindelser og billigere abonnementer er blevet skrottet hos udbyderne. Her har det meget tydeligt været hensigten, at overbevise forbrugerne til at vælge de hurtigere bredbåndsforbindelser. Det betød også, at 1.000 mbit forbindelser og derover voksede med hele 248,5 procent i første halvår af 2020.

Skal man ud at købe kablet bredbånd i dag, så finder man nærmest ikke noget “langsommere” end 300 mbit/s hos Kviknet til 219 kroner per måned, og derefter tilbyder de fleste udbydere 1.000 mbit/s.

Se også: Guides til bredbånd, mobilt bredbånd, mobildata & WiFi

Fiber bredbånd til jyderne

En anden ting vi oplevede med kablet bredbånd i 2020 var etablering af hurtigt fiberbredbånd til mange tusinde husstande. I august kunne vi rapportere, at Fastspeed indgik aftale om at bruge energiselskabet Norlys’ fiberoptiske kabler til at levere bredbånd. Aftalen betyder, at FastSpeed kan levere billig bredbånd til 600.000 husstande. Det er ikke sikkert, at priserne i det jyske holder samme lave niveau som andre steder i landet.

Lignende mulighed fik Telenor, som i oktober kunne meddele, at de nu kunne levere 1000 Mbit bredbånd til 265.000 jyske husstande via fiber.

Og endnu flere er på vej i 2021. Fx er Telenors målsætning at kunne dække 720.000 husstande i Nordjylland, Midtjylland og Sydjylland med fiber.

Læs også: Test af mobilt bredbånd over 5G

5G bredbånd bliver konkurrent

Bredbåndsudbyderne har fået travlt med at få fiber ud til flest mulige husstande. Og gad vide om det skyldes en fremtidig konkurrent, som så småt begynder at røre på sig: 5G. Nærmest betegnet mobilt bredbånd over 5G, som også kaldes 5G bredbånd eller trådløst fiber, netop fordi det bliver en direkte konkurrent til fiberbredbånd.

5G mobilt bredbånd blev en realitet i november på TDCs netværk. Siden da er de første 5G-bredbåndsabonnementer blevet tilgængelige hos Yousee og Telmore. Det er dog endnu ikke en konkurrent til fiber og de hurtige bredbåndsforbindelser, da teleselskaberne endnu ikke har adgang til de hurtigere frekvenser. Dette forventes dog at ske i starten af 2021, hvorefter hastighederne forventes at blive tilsvarende fiber. Faktisk er der allerede opnået testhastigheder på 5G i Danmark over 1 Gbit.

Se også: Det billigste mobilt bredbånd på 4G og 5G

Det næste i sagen

Som sagen vendes og drejes, kommer der nye vinkler om emnet. Steen Jørgensen fulgte op på historien. 22/12/2020 gik vi videre med en ny vinkel på temaet Hvad kan man bruge det billigste mobile bredbånd til? – Den kan læses her. Og der er stadig puls i emnet. Læs de seneste nyheder om Bredbånd..