5G-mobilt bredbånd som alternativ til kablet bredbånd

Der er slet ingen tvivl om, at mobilt bredbånd på 5G bliver et spændende og reelt alternativ til kablet bredbånd. Kan det være med på prisen og hvilke fordele og ulemper har 5G bredbånd eller? Læs med her.

5G-mobilt bredbånd som alternativ til kablet bredbånd

5G har endelig startet sit indtog i Danmark. Yousee er godt i gang med udrulningen af deres 5G-netværk, på vej er Telia og Telenor og teleselskabet 3 forventer at aktivere de første 5G-antenner inden årets udgang. Og med 5G-netværk kommer med tiden også meget hurtigere og mere attraktivt mobilt bredbånd. Her i artiklen kigger vi nærmere på 5G-mobilt bredbånd som alternativ til kablet bredbånd.

Mobilt bredbånd kender de fleste allerede til. Det er simpelt at komme i gang med, kan tages på ferien og i sommerhuset og er prismæssigt konkurrencedygtigt. Der er dog et flere områder hvor mobilt bredbånd ikke kan matche det kablede bredbånd.

Først og fremmest er kablet bredbånd hurtigere end mobilt bredbånd over 4G. Og det er ikke kun hurtigere, men har også en meget kortere forsinkelse (en fordel for fx gamere). Til sidst har mobilt bredbånd stadig en fair-use grænse på sædvanligvis 1.000 GB – nogle mere. Men alle disse fordele kan lynhurtigt smuldre med introduktionen af mobilt bredbånd over 5G.

Se også: Sammenlign priser & hastigheder på 4G bredbånd

Mobilt bredbånd over 5G

Det typiske 4G-netværk opnår et sted mellem 30 til 200 mbit upload og download, mens man hos flere udbydere er sikret 1.000 mbit download over kabel. Allerede nu kan man på 5G opleve hastigheder op til 6-700 Mbit/s enkelte steder, og der er opnået testhastigheder over 1,5 Gbit/s. Samtidig tilbyder 5G en meget kortere responstid, helt ned til 1 ms – hvilket er ekstremt hurtigt og mere end godt nok til selv den mest krævende gamer.

Og dermed er mobilt bredbånd på 5G et alternativ til kablet bredbånd? Ikke helt. Med hurtigere hastigheder og flere smarte enheder på nettet, så stiger vores forbrug også. Vi ser allerede stigninger i dataforbruget fra år til år, og med 5G forventes det at eksplodere. Og dermed opstår der udfordringer med fair-use grænsen på 1.000 GB. Når 5G-mobilt bredbånd er klar i Danmark, og skal fungere som en direkte konkurrent og alternativ til kablet bredbånd, så må denne begrænsning forventes fjernet eller forhøjet. Det kan så til gengæld betyde en højere pris på mobilt bredbånd over 5G. Det betyder, at man vil kunne vælge mellem det billigere og langsommere mobile bredbånd over 4G eller det dyrere og hurtigere over 5G.

Se også: 5G giver mulighed for lynhurtigt mobilt bredbånd

Prisen på mobilt bredbånd over 5G er vigtig

For dig der har en 1.000 bredbåndsforbindelse allerede, så vil 5G-mobilt bredbånd nok ikke være attraktivt. Men er de hurtige kablede forbindelser ikke tilgængelige hvor du bor, så bliver mobilt bredbånd over 5G pludselig meget attraktivt. I starten vil dækning dog være sparsom – specielt af den hurtige 5G-forbindelse.

Dækningen og hastigheden vil blive bedre med tiden. Og når vi kommer dertil hvor mobilt bredbånd med 5G rulles ud, så vil du inden købet kunne tjekke dækningen hos teleselskaberne. Står man og skal vælge mellem mobilt bredbånd over 4G og 5G, så skal prisforskellen dog ikke være stor, før mange vil “nøjes” med den billigere 4G løsning.

Se også: Det billigste mobilt bredbånd til familien

5G-mobilt bredbånd er på vej

TDC har bekræftet, at mobilt 5G-bredbånd er på vej. Den præcise dato for, hvornår det sker, er dog endnu uvist. Vi forventer det bliver lanceret inden udgangen af 2020. Telia, Telenor og 3 er ikke helt så langt i udrulningen af 5G og der kan gå måneder inden mobilt bredbånd med 5G dukker op hos en mulighed hos disse. Under alle omstændigheder er 5G-mobilt bredbånd på vej – og et alternativt til kablet bredbånd skal det nok blive.

Læs også: Mobilt bredbånd med 5G kommer snart til Danmark