Hvor hurtig bredbånds-hastighed har du behov for i 2021

Hvad du bruger dit internet til, har stor betydning for, hvor hurtigt det behøver være. I denne guide kigger vi forskellige behov for bredbånds-hastighed i 2021.

Hvor hurtig bredbånds-hastighed har du behov for i 2021

Hvor hurtig en bredbånds-hastighed du har behov for, kommer meget an på hvad du bruger det til. I denne guide giver vi et overblik over nødvendige internethastigheder til forskelle brugsscenarier.

Det er de færreste af os, der kan leve i 2021 uden internet i hjemmet. Og der er mange måder at få det på; kabel, fiber og mobilt bredbånd. De forskellige typer af bredbånd har alle fordele og ulemper. Om du skal vælge mobilt bredbånd eller kablet bredbånd er helt op til dig. Hvad vi i stedet skal kigge på i denne guide er, hvor hurtig et bredbånd er nødvendigt i 2021. Det ville være let at sige, at man bare skal vælge et hurtigt bredbåndsabonnement, fordi priserne på 1.000 mbit er langt nede, men det vil være overkill for mange forbrugere. I stedet skal vi kigge på, hvad bredbånd bliver brugt til og hvor hurtig en bredbånds-hastighed den enkelt husstand har behov for.

Hvor hurtigt skal mit bredbånd være?

Det kommer som sagt an på, hvad du bruger dit internet til. Her skal man først og fremmest kigge nærmere på, hvor mange enheder der er på nettet i husstanden, hvad det bliver brugt til og hvor meget der bliver brugt samtidigt. Er i kun en eller to i hjemmet, med et par  mobiltelefoner og streaming til TV, så er behovet ofte ikke stort. Er det derimod en større husstand med smart home-enheder, flere enheder der streames på og arbejdes på, så er behovet større. Man kan ofte dele det op i tre forbrugstyper:

  • Et lille behov: Her er der et meget begrænset antal enheder på dit Wi-Fi. Internettet bruges mest til at surfe på nettet, sociale medier samt streaming af musik, radio og også serier, film og tv i en lavere kvalitet. Her kræves en hastighed på op til 25 Mbps.
  • Et mellem behov: Her er der flere enheder på netværket og det bliver brugt mere flittigt. Her kan der streames i en højere 4K-kvalitet og spilles multiplayerspil på nettet. Til dette skal man kunne opnå en hastighed på bredbåndet mellem 50-100 Mbps.
  • Et stort behov: Til de større familier, som har mange enheder på Wi-Fi-netværket. Her er der masser af plads til smart home-enheder, streaming af spil, tv, serier og mere på flere enheder ad gangen. Hastighederne er her mellem 200 og 1.000 Mbps.

Og hvorfor skal man ikke bare gå efter de hurtige 1.000 mbit bredbåndsabonnementer, når nu de er så billige? Vi kan godt forstå det er fristende. Men der er stadig penge at spare ved, at vælge nogle af de langsommere forbindelser – skulle jeres behov tillade det.

Vi vil dog også råde til, at man ikke vælger en bredbåndshastighed, som er på kanten til at være for langsom. Vi lever i en tid, hvor der er ekstra pres på vores internet i hjemmet. Der arbejdes hjemmefra, streames mere tv, afholdes flere online møder og spilles mere. Kommer der for mange enheder på, så bliver den lavere båndbredde i flaskehals. Ogdet ender i et sløvt og ustabilt internet, som meget hurtigt bliver frustrerende at bruge. Så heller lidt for hurtigt, end lidt for langsomt.

Hører man til i den gruppe, hvor behovet ikke er så stort, så kan man fx finde billigere 4G-mobilt bredbånd. Er man midt i mellem, så står valget mellem kablet bredbånd eller mobilt bredbånd over 4G. Er behovet for hurtigt internet stort, så skal der enten et hurtigt kablet bredbånd til eller mobilt bredbånd via 5G. Mobilt bredbånd 5G-netværk i Danmark er godt på vej, lige nu med Yousee og Telmore som eneste udbydere.

Se også: Sammenlign priser på bredbånd

Smart Home, streaming og spil

Vi bliver mere og mere afhængige af internet. Det betyder også, at vore behov for hurtigere bredbånds-hastighed vokser i 2021 og kommende år. Her spiller ting som streaming, spil og Smart Home en stor rolle. Vil man i dag streame Netflix eller anden tv i 4K-opløsning, så kræves der minimum 25 Mbps. Og det er altså kun for en enkelt stream. Bliver der streames to steder i husstanden, så fordobles det.

Spil bliver også en vigtigere ting i hjemmet. Der skal spilles multiplayerspil uden det lagger. Der skal downloades enormt store spil og opdateringer og med spilstreaming, som vinder i popularitet, er der hurtigt pres på bredbåndet. Og kigger vi lidt ud i fremtiden, så vokser behovet meget.

Se også: Hurtigt bredbånd til gamere – se de bedste tilbud

Der er nemlig stort fokus på det smarte hjem. Med et Smart Home kan lys, lyd, varme, støvsugning og meget andet automatiseres og styres fra vores mobiltelefoner. Det betyder, at der vil være ekstremt mange enheder på hjemmets netværk. Som grundregel siger man, at der per 10 enheder på netværket skal tilføjes 5 Mbps ekstra hastighed til bredbåndet. Og her er der undtagelser, som har brug for langt mere båndbredde. Fx sikkerhedskameraer, som ofte optager i 4K-opløsning og uploader det hele til skyen.

Se også: Guides til bredbånd og Wi-Fi

Mere om sagen

Redaktionen følger op med den seneste udvikling. Steen Jørgensen kunne ikke lade sagen ligge. 12/2/2021 fik historien nyt liv med en artikel omkring Vælg den rigtige WiFi router til dit mobile bredbånd – Nyheden kan læses her. Se også de seneste nyheder om temaet her.