Test af WiZ: Discount-Philips Hue – og det kan ses

Philips Hue er dyre. Men firmaet bag, Signify, laver også nogle billigere smart-pærer. Vi har testet discountudgaven af Philips Hue: WiZ.

Test af WiZ: Discount-Philips Hue – og det kan ses

Smart-belysning i hjemmet bliver mere og mere populært. Det er da rart at kunne slukke lyset i stuen, soveværelset eller køkkenet uden at skulle røre en finger, men det er typisk ikke helt billigt at skifte en del eller alle hjemmets pærer ud med de internetforbundne af slagsen.

Philips Hue er det klart mest populære produkt inden for smart-belysning, og med god grund. Pærerne er glimrende, appen fungerer godt og økosystemet er efterhånden rigtig stort. Men Philips Hue koster også derefter.

Billigere alternativer til Philips Hue

I de seneste år er en række billigere alternativer dukket op. Og selv om de måske ikke har lige så høj lysstyrke eller lige så lang levetid som Philips Hue, kan de grundlæggende mange af de samme ting. Derfor opkøbte Signify – det tidligere Philips Lightning, som står bag Philips Hue – firmaet WiZ, som laver prisvenlige produkter inden for smart-belysning.

WiZ er med andre ord billigudgaven af Philips Hue – til dem der kan nøjes med mindre og måske ikke ønsker at bruge flere tusinde kroner på at opgradere hele huset eller lejligheden med smart-pærer.

Til en markant billigere pris end Philips Hue må der være indgået nogle seriøse kompromisser med WiZ-produkterne, skulle man tro. Men er det så også tilfældet? Det har jeg hen over den seneste måneds tid testet. Jeg har nemlig fået en række af WiZ’ produkter fra den seneste portefølje fra august 2020 til test.

Er WiZ-pærer pengene værd? Her er min oplevelse med smart-belysning fra WiZ, hvor jeg har testet følgende produkter:

  • WiZ Smart Plug: 119,95 kroner
  • WiZ Motion Sensor: 159,95 kroner
  • WiZ Mote: 119,95 kroner
  • WiZ filament E27 G95 i justerbar hvid (gylden): 119,95 kroner
  • WiZ E27 A60 i dæmpbar hvid: 75,95 kroner
  • WiZ E27 A60 i farver: 119,95 kroner
  • WiZ Filament E27 ST64 i justerbar hvid (klar): 114,95 kroner
  • WiZ E14 C37 kertepære i justerbar hvid: 99,95 kroner

Læs også: Test af Sony WH-1000XM4: Støjreduktion i topklasse

Hvad er WiZ?

WiZ er en serie af produkter inden for smart-belysning, som primært består af E14, E27 og GU10 LED-pærer, men også en række produkter, der akkompagnerer disse, f.eks. en fjernbetjening, smart-plug og bevægelsessensor.

Modsat eksempelvis Philips Hue kræver WiZ ikke nogen hub/bridge/bro. I stedet er der indbygget en lille chip i hver enkel pære, som forbinder direkte til ens Wi-Fi-router. Jeg er fan af denne model, for du sparer ikke kun penge på indkøb af broen og/eller en startpakke. Mit indtryk er, at smart-pærer også fungerer fornuftigt uden en dedikeret bro, som kommunikerer mellem Wi-Fi-routeren og pærerne.

Jeg skal ikke kunne udelukke, at løsningen kan have sine begrænsninger, hvis man skal koble virkelig, virkelig mange pærer til sit netværk individuelt. Jeg har endnu ikke hørt om, at det skulle være et problem. Så for langt de fleste vil det ikke være nogen ulempe, at der ingen bro er.

Det betyder desværre samtidig også, at WiZ ikke virker i Philips Hue-økosystemet. Det på trods af at Signify altså ejer begge brands. Det er dog formentlig også med fuldt overlæg, da formålet med WiZ næppe er at stjæle kunder fra Philips Hue-økosystemet. I stedet skal det være et billigere alternativ til dem, som endnu ikke har investeret i Philips Hue.

Nogle af WiZ’ pærer har en lidt kortere levetid på 15.000 timer mod 25.000 timer for Philips Hue-pærerne, mens lysstyrken også kan være en lille smule lavere (f.eks. 1.521 lumen mod 1.600 lumen i hvide E27-pærer). Derimod er der f.eks. E27 A60-farvepæren, som har samme levetid på 25.000 timer og lysstyrke på 806 lumen som ækvivalenten fra Philips Hue. Den største forskel, ud over tilslutningsmetoden, er faktisk prisen: Vejledende pris på sidstnævnte pære fra Philips Hue er 479 kroner, mens den hos WiZ er blot 120 kroner.

Læs også: Test af Samsung Galaxy Watch 3 – Det bedste smartwatch til Android

Nem og hurtig opsætning af pærer

Nå, nu fik vi konstateret, hvad WiZ er, og hvordan de afviger (eller ikke afviger, vil nogen måske mene) fra de eksisterende Philips Hue-pærer. Så hvordan gik opsætningen af pærerne? Ganske okay, men ikke fejlfri.

WiZ skal have ros for at have lavet et økosystem, som næsten ikke bliver nemmere at komme i gang med. I appen (som jeg kommer nærmere ind på senere) behøver du ikke engang at oprette en konto for at komme i gang. Den er kun nødvendig, hvis du vil styre lysene uden for hjemmets fire vægge eller uden Wi-Fi. Du kan lave en WiZ-konto med blandt andet Facebook og Google, men det er altså valgfrit.

Derefter er det egentlig bare at oprette et hjem med nogle rum, hvor du kan tilføje de enkelte pærer. Opsætningen er super simpel. Sæt pærerne i fatningerne, hvorefter du i appen vælger hvilken type produkt du vil tilføje (eksempelvis en pære).

Appen kræver, at du er på Wi-Fi for at tilføje pærerne, men pærerne via skyen, så du også betjene dem via mobildata. I den forbindelse skal du, første gang du tilføjer en pære, indtaste Wi-Fi-netværkets adgangskode manuelt. Du kan derefter vælge smart-parring eller manual parring. Smart-parring lader dig forbinde flere pærer til dit netværk på én gang. Alt du skal gøre, er at slukke for lamperne og tænde for dem én gang, og i løbet af 10-15 sekunder begynder de at dukke op. Det fungerer super simpelt.

Jeg oplevede dog, at den ene af mine pærer stoppede med at reagere efter ganske få minutter, men der gik ikke mange minutter, før den var oppe at køre igen. Siden da har pærerne fungeret upåklageligt. Overordnet var opsætningen dog så simpel, at jeg vil vove den påstand, at de fleste formentlig kan tilføje pærerne uden at skulle have hjælp fra de medfølgende instruktioner eller i hjælp-sektionen via appen.

Det var pærerne. Men bevægelsessensoren havde jeg til gengæld noget bøvl med at tilføje. Den ville ganske enkelt ikke dukke op, før jeg prøvede flere gange. Og så synes jeg ikke, det er så intuitivt, at sensoren ikke ligger i oversigten med pærerne i de forskellige rum. I stedet skal man åbne fanen ”Accessories” for at finde den. Jeg havde samtidig også en del besvær med at få bevægelsessensoren til at tænde for den medfølgende Smart Plug ved bevægelse og slukke igen efter ingen bevægelse.

Læs også: Test: Huawei Matebook X Pro (2020) – En enestående bærbar

Appen trænger til en ordentlig overhaling

Og det leder mig til en af mine anker ved WiZ: Appen. Appen har alle de funktioner, du har brug for. Der er mulighed for at oprette rutiner, tidsplaner og scener, og du kan også specificere i 0,5 sekunds intervaller, hvor lang tid lyset skal fade ind og ud, når du tænder og slukker det. Funktioner mangler der altså ikke.

Men fra ende til anden fremstår appen gammeldags og på ingen måde lækker. Designet, og i særdeleshed ikonerne, trænger virkelig til en ordentlig overhaling.

Og over det hele mangler der generelt nogle bedre beskrivelser af appens funktioner og mange forskellige knapper. Som bruger bliver man ikke rigtigt taget i hånden, og appen kan virke lidt overvældende og rodet. Flere steder møder man blot en masse ikoner, tekstfelter og knapper uden en ordentlig forklaring af, hvad man egentlig kigger på.

Og så understøtter appen endnu ikke dansk. Det er ikke jordens undergang, da jeg sjældent brugte appen til andet end den indledende opsætning. Resten foregik via to andre tjenester, som WiZ understøtter.

Læs også: Test af Samsung Galaxy Buds Live – dårlig ANC

Virker med Google Assistent – men hvor er Apple HomeKit?

WiZ understøtter blandt andet Google Assistent og ITTT (If This Then That). Førstnævnte har jeg brugt til at styre produkterne med, mens jeg har integreret ITTT for at implementere lidt automatisering af lyset. Godt nok kan du i WiZ-appen oprette scener, rytmer og tidsplaner – det kan i sig selv være praktisk nok, men lige netop ITTT giver nogle muligheder, som ligger ud over disse.

I ITTTT har jeg eksempelvis integreret WiZ med vejrtjenesten Weather Underground, så lyset automatisk tænder ved solnedgang og slukker ved solopgang, hvis der skulle være noget tændt. Jeg har også sat en regel op, så lyset tænder, når jeg kommer hjem ud fra min telefons placeringsdata, og når jeg forlader hjemmet, slukker det. ITTT giver altså mange interessante muligheder for at styre lyset på nye måder med et hav af andre tjenester. Prøv det – det kan anbefales.

Til gengæld understøtter WiZ ikke Apple HomeKit, hvilket kan undre. Du kan altså ikke tilføje pærerne i dit hjem via Apple HomeKit ligesom du kan med Google Home. I stedet må du nøjes med Genveje i Siri, hvor du i WiZ-appen til iPhone 12 eller nyere kan gå ind i fanen Scener og tilføje dem til Siri. Her kan du skrive en frase, du kan sige til Siri, som udfører genvejen for dig – altså aktiverer scenen.

Har du en iPhone, skal du altså overveje grundigt, om WiZ er noget for dig. Uden understøttelse af Apple HomeKit er mulighederne nemlig begrænsede for iPhone-brugere. Det er en skam.

Bruger du derimod Google Home eller Alexa, er integrationen gnidningsfri. Som med de fleste andre løsninger kan du altså sige ting såsom ”OK Google, tænd lyset i [værelse]”, ”tænd/sluk [navn på lampe]”, ”dæmp lyset i [værelse] med x procent]. Det gør det lidt nemmere at betjene i dagligdagen.

Det fungerer fint med Google Home, men lysindstillingerne er en smule begrænsede. Du skal eksempelvis ind i WiZ-appen for at vælge skiftende lys såsom julelys, der skifter mellem rød og grøn eller funktionen, der gradvist tænder eller slukker lyset over 30 minutter.

Læs også: Test af OnePlus Buds – lige skrabet nok på lyden

Fine pærer – men de reagerer ofte ikke samtidig

Det er selvfølgelig også væsentligt, hvordan pærerne så rent faktisk lyser. Jeg er bestemt tilfreds med både byggekvalitet og lyskvalitet. De pærer, jeg har testet, har alle haft en lysstyrke på mellem 640 og 806 lumen, hvilket er fint til de fleste ting. Der er dog også en kraftigere hvid E27-pære på 1.521 lumen, hvis du vil have ekstra meget lys. Det har jeg dog ikke manglet.

Det eneste problem, jeg har oplevet med pærerne, er at de ret ofte ikke kan finde ud af at tænde og slukke samtidig. Ofte kan der måske gå et splitsekund, men nærmest lige så ofte kan der gå helt op til 1-2 sekunder, fra den første pære reagerer, og til den sidste også gør det. Omkring halvdelen af gangene reagerer pærerne ikke samtidig – og det er både når jeg betjener pærerne direkte inde WiZ-appen og i Google Home. Det bør kunne gøres bedre.

WiZ har også en lille fjernbetjening, WiZMote, som fungerer helt uafhængigt af appen. Eller du kan faktisk tildele forskellige lysindstillinger til knapperne 1, 2, 3 og 4 på fjernbetjeningen via appen. Men ellers kan du styre lyset derhjemme via fjernbetjeningen, selv om din telefon er slukket eller ikke er i nærheden. Jeg formoder, at det er her, at Bluetooth-funktionaliteten i pærerne anvendes, for jeg kan ikke umiddelbart se nogen anden mulighed for at tilslutte pærerne i appen udelukkende med Bluetooth. Der skal du bruge Wi-Fi.

Men fjernbetjeningen fungerer faktisk rigtig godt, og her oplever jeg ikke samme forsinkelse, som når jeg betjener pærerne via appen. Her tænder de øjeblikkeligt og samtidig – ligesom de bør. Fjernbetjeningen lader dig også nemt skrue op og ned for lysstyrken. En rigtig lille fin tilføjelse, som kun koster 120 kroner.

Læs også: Test af Samsung Galaxy Buds Live – dårlig ANC

Konklusion

Smart-belysning fra WiZ er altså et fint produkt til dig, der ikke vil ofre flere tusinde kroner på Philips Hue, men måske det halve på disse tilsvarende discount-produkter fra lillebroren WiZ.

Du får nogle fine pærer, som kan det, de lover, men du må til gengæld også nøjes med en halvdårlig app, som er dediceret grim og ikke blandt den mest brugervenlige.

Og har du en iPhone, eller bruger du allerede Philips Hue og vil supplere med et par billige pærer, er WiZ altså ikke særlig tillokkende. For WiZ virker ganske enkelt hverken med Apple HomeKit eller Philips Hue. Det ville ellers gøre dem meget mere interessante.

WiZ-produkterne er derfor et godt valg, hvis du ejer en Android-mobil, gerne vil have billig smart-belysning i hjemmet og er villig til at indgå nogle kompromiser såsom den noget uensartede responstid ved betjening af pærerne fra mobilen.

Du får med andre ord, hvad du betaler for.

Vi lander på 6 ud af 10.

Fordele:

  • Billige smart-pærer
  • Nem og hurtig opsætning uden en bridge/bro
  • Virker med Google Assistent, Alexa, SmartThings og ITTT

Ulemper:

  • Virker ikke med Philips Hue og Apple HomeKit
  • Appen kunne være pænere og mere intuitiv
  • Ingen lysdæmper ligesom Philips Hue Dimming Switch