Test af Sony WH-1000XM4: Støjreduktion i topklasse

Sony WH-1000XM4 er virkelig i en klasse for sig. De ligner forgængeren til forveksling, men her gemmer sig flere gode forbedringer. Er de pengene værd? Læs vores test af Sony WH-1000XM4 her.

Test af Sony WH-1000XM4: Støjreduktion i topklasse

Efterfølgeren til nogle af de bedste over-ear hovedtelefoner med støjreduktion er endelig landet til test. Tilbage i 2018 lancerede Sony deres WH-1000XM3, som endelig kunne give Bose og deres QuietComfort kamp til stregen. Sonys hovedtelefoner blev med deres praktiske design, gode lyd og imponerende støjreduktion hyldet verden over. Her, to år efter, er Sony tilbage med en efterfølger, som grundlæggende ikke kommer med de store ændringer. Med WH-1000XM4 har Sony haft fokus på, at gøre det sæt virkeligt gode hovedtelefoner endnu bedre. Er det lykkedes dem? Her er vores test af Sony WH-1000XM4.

Forbedringerne ses hele vejen rundt. Sony har forsøgt at gøre WH-1000XM4 mere komfortable, ved at gøre ørekoppen bredere og leget lidt med polstringen, så de nu skulle være mere komfortable. Selv om her er tilføjet en ekstra sensor, så er de faktisk lettere end forgængeren – dog kun med et enkelt gram. Den største forbedring finder vi dog på det tekniske, hvor en ny algoritme skal gøre støjreduktionen bedre. En velkommen tilføjelse er muligheden for, at parre WH-1000XM4 med to enheder på én gang. Sony WH-1000XM4 koster vejledende 2.799 kroner, hvor forgængeren WH-1000XM3 I mellemtiden er blevet 1.000 kroner billigere.

Læs også: Test af Samsung Galaxy Buds Live – dårlig ANC

Fordele og ulemper ved Sony WH-1000XM4

Fordele:

  • Fantastisk detaljerig lyd
  • Topklasse støjreduktion
  • Lette og utroligt komfortable
  • Minimalitisk design og god byggekvalitet
  • Praktiske og brugbare funktioner
  • Lang batteritid

Ulemper:

  • Ingen IP-certificering
  • Ingen aptX
  • Høj pris

Læs også: De billigste streamingtjenester: Hvad koster de? Se priser

Design og komfort

Hvis der er noget Sonys WH-1000XM4 er, så er det komfortable. De er måske ikke de mest prangende hovedtelefoner, for her er ingen fancy materialer som aluminium at blanke detaljer. I stedet er de lavet i plastik. Og det gør absolut intet, for de føles lækre, er holdbare og utroligt lette (254 gram). De kommer i samme farver som sidst, sort og sølv, så det er, med et fuldstændig identisk design, nærmere umuligt at se det er den nye model. Men personligt gør det mig intet, for designet er allerede både praktisk, minimalistisk og pænt. De er et af de sæt hovedtelefoner, som hverken ser store ud på hovedet eller føles store. Og det giver en naturlig lyst til at bruge dem… dét og så den gode lyd selvfølgelig.

Sony WH-1000XM4 er ekstremt behageligt at have på. De sidder til, men man føler på ingen måde et pres – hverken fra ørekopperne eller fra bøjlen. Er de mere behageligt end XM3? Personligt kan jeg ikke mærke nogen forskel.

Jeg var stor fan af styringen i XM3 og det glæder mig, at Sony har holdt fast i denne. Der er to fysiske knapper; powerknap og en “custom”. Tidligere var sidstnævnte udelukkende til at styre støjreduktion, men nu kan man selv vælge en genvej i appen. Enten ANC, Google Assistent eller Amazon Alexa. Trykker man en ekstra gang på powerknappen, så får man via lyd en status på batteriet.

Kigger man inde i venstra ørekop, så ser man en lille sensor. Den har til opgave at vurdere hvornår hovedtelefoner sidder på ørene og hvorfor man tager dem af. Læs mere om dette i afsnittet med funktioner.

Jeg er vild med både byggekvalitet, designet og komforten i WH-1000XM4. Prøv dem på og du er solgt.

Læs også: Disse apps bruger mest data

Sony WH-1000XM4
Sony WH-1000XM4 lyder godt og sidder fantastisk. Støjreduktionen er imponerende.
Sony WH-1000XM4
Der er ikke meget der afslører, at dette er nyeste model.

Lyden i Sony WH-1000XM4

Design og komfort er vigtigt i en test af hovedtelefoner, men vi kan nok blive enige om, at det er den gode lyd det handler om – og den har Sony WH-1000XM4. Senest har jeg brugt Sennheiser Momentum 3 Wireless, som er virkelig lækre og spiller fænomenalt. Jeg havde egentlig svært ved at tro, at det kunne blive meget bedre end det. Jeg tog fejl.

Allerede da jeg satte første nummer på var jeg solgt. Jeg kunne ikke gøre andet end at sidde og sammenligne de to sæt hovedtelefoner direkte i forskellige musikgenrer, men der var altså ingen tvivl. Sony WH-1000XM4 spillede ikke dybere, men imponerede med deres klarhed, transparens og evne til at gengive detaljer i musikken. De er utroligt velafbalancerede og spiller alle genrer af musik overbevisende. Jeg var gennem mit traditionelle bibliotek af pop, rap, akustisk, rock og metal. Det er ikke fordi Sony WH-1000XM4 er meget bedre end Sennheiser og Bose, men jeg foretrækker ganske simpelt deres lyd.

Man kan ikke skrive en test af Sony WH-1000XM4 uden at snakke ANC (aktiv støjreduktion). Sammen med Bose er Sony klart de bedste til at fjerne støjen omkring os, på kontoret, i byen eller på cafeen. WH-1000XM3 var gode og WH-1000XM4 er en anelse bedre. Ikke meget, men lidt. Og det betyder, at de er ekstremt gode og måske også de bedste. Med ANC aktiveret, så bliver der stille, meget stille. Det skal hertil siges, at de også har virkelig god passiv støjreduktion. Til ANC i disse hovedtelefoner er der nogle muligheder, som jeg gennemgår under “funktioner og betjening”.

Et område hvor XM4 er bedre end XM4 er ved telefonopkald. Mikrofonerne har fået en overhaling og opfanger bedre stemmer og fjerner baggrundsstøj.

Læs også: Drop dit musik-abonnement og få musik inkluderet i mobilabonnement

Batteri

Sony WH-1000XM4 holder længe på en opladning. Ikke længere end XM3, men stadig de samme gode 30 timer med ANC tændt. Slukker man ANC, så holder de endnu længere.

Opladningen sker via USB-C og de understøtter hurtig opladning. Sidder de bare 10 minutter i stikkontakten, så spiller de hele 5 timer igen. Er man uheldig og de dør helt, så kan man altid tilslutte en 3,5mm jackstik.

Sony WH-1000XM4
Sony WH-1000XM4 kan let pakkes ned til turen.

Se også: Mobilabonnementer med musik

Funktioner og betjening

Betjeningen af WH-1000XM4 er virkelig god, men heller ikke perfekt. Mange producenter forsøger med alle mulige smarte måder at styre hovedtelefonerne på, men de er sjældent særligt smarte når det kommer til stykket. Sony er gået lidt mere oldschool til værks og det er rart. En fysisk knap til at tænde og slukke, en genvejsknap og et touchpanel på højre side til at pause/starte/skifte nummer/styre lydstyrke og aktivere Google Assistent. Touchpanelet kræver lidt tilvænning, men fungerer generelt rigtig godt. Enkelte gange har jeg oplevet, at den ikke gider starte musikken når jeg med dobbelttryk beder den gøre det.

Her er masser af funktioner og den tilhørende app giver et fint overblik over dem. Her kan man åbne en tutorial, hvor man kan se de vigtigste funktioner. Og funktioner er der rigeligt af og jeg vil ikke gennemgå dem alle, men fremhæve dem jeg bruger mest:

  • Man kan trådløst koble WH-1000XM4 til to enheder på samme tid, fx computer og mobiltelefon.
  • Holder man på højre ørekop, så kan man høre opgivelserne, uden at tage hovedtelefoner af. Hvis man fx skal betale i en butik.
  • Via en lille sensor pauser automatisk musikken når man tager dem af.
  • Adaptive sound control kan registrere hvad du laver (sidder, går, løber, kører tog og lignende) og tilpasse ANC efter dette.

Appen fungerer fint, men trænger til en grafisk overhaling.

Sony WH-1000XM4
Stilrene, ultra behagelige og spiller fænomenalt: Sony WH-1000XM4

Pris og konklusion

Skal du løbe ud at købe et sæt WH-1000XM4? Ja, hvis du kan undgå 2.799 kroner, så er de godt givet ud. Sonys WH-1000XM3 er et fremragende sæt over-ear hovedtelefoner, som imponerer hele vejen rundt – specielt på komfort, lyd og støjreduktion.

Har du allerede et sæt WH-1000XM3, så synes vi ikke de er opgraderingen værd. Og en anden mulighed er, at købe et sæt WH-1000XM3 nu og spare omkring 1.000 kroner. Det vil være et noget mere fornuftigt køb, men vi kommer ikke uden om, at WH-1000XM4 er bedre og har fået tilføjet flere gode funktioner. Sony WH-1000XM4 er nogle af de bedste hovedtelefoner med ANC, hvis ikke de allerbedste.

Sony WH-1000XM4 lander i vores test på 9 ud af 10.

Se også: Test af hovedtelefoner og gadgets