Sammenligning af bredbånd – dette skal du gøre
Bredbånd til hjemmet kommer i flere forskellige udgaver, og der er en del ting at tage fat i, inden man går til den første og bedste løsning. Vi har samlet nogle af de punkter, der er gode at gennemgå til sammenligning, når man skal vælge den rigtige løsning.
Se også: Her er den billigste bredbånd til studerende
Sammenligning af bredbånd
Kan du få bredbånd?
Først og fremmest: Kan du overhovedet får den bredbånd, du ønsker? Det er meget forskelligt, hvilke bredbåndsløsninger man kan få, alt efter hvor man bor. På hver af udbydernes sider kan man se, hvilken type de kan tilbyde på netop din adresse – eller om de overhovedet kan tilbyde noget. I mit eget tilfælde kan jeg blive tilbudt bredbånd via telefonstikket med 14MB i download og 1MB i upload til 249 kroner om måneden. Det må siges, at være en dårlig handel.
De fleste vil nok kunne blive tilbudt noget bedre end mig. Det er selvfølgelig en god ide at undersøge, hvilke former for bredbånd de forskellige udbydere kan tilbyde på din adresse. Nogle udbydere tilbyder flere løsninger – eksempelvis at få gravet kabler ned, hvis det skulle være nødvendigt. Dette koster naturligvis en hel del ekstra.
Se også: Bredbåndsabonnementer i 2020: Priskrig og konkurrence
Priser
Der er faktisk ikke den store variation på bredbåndløsninger, når man kigger på priserne. En sammenligning af priser viser, at selv de billigste ligger på 200 kroner, hvor de dyre ligger omkring 300 kroner.
Her er der både langt højere hastigheder og måske endda ekstra tjenester oveni, der potentielt kan spare penge på streamingtjenester eller lignende. Går man virkelig op i at skulle spare nogle penge på bredbånd, er det en god ide at kigge på mobilt bredbånd, der kan fås en hel del billigere.
Hastigheder
Jo mere fart du skal have på dine hastigheder, jo mere vil det naturligvis koste. Dog har de fleste udbydere max-hastigheder på 1.000 Mbit/s download og 100 Mbit/s upload ved kablede forbindelser. Det må siges at være rigeligt til alt, hvad du måtte have af planer for dit hjemmearbejde, gaming eller det, der er endnu mere krævende.
Men det er ikke sikkert, at du har brug for disse hastigheder, og så er der penge at spare. Hvis du vel og mærke vælger en løsning som mobilt bredbånd.
Hvis dit forbrug består af at surfe på nettet, se lidt YouTube eller Netflix, kan du nøjes med en hel del mindre. Her er mobilt bredbånd både en langt billigere løsning og måske endda også en mere praktisk løsning for nogen. Men er man fem personer i en husstand, der alle gerne vil se Netflix på samme tid, kræver det altså mere. Her vil en kablet bredbåndsløsning være mere passende.
Husk dog, at både YouSee og CBB tilbyder 5G mobilt bredbånd med høje hastigheder. YouSee og Telmore bruger begge TDC’ netværk. Du kan se her, hvor god mobildækning de har i dit område: Dækningskort for YouSee og Telmore.
Se også: Har man behov for 1.000 Mbit/s bredbånd?
Bindingsperiode og gebyr
Bindingsperioden hos samtlige udbydere er på seks måneder. Der er 14 dages fortrydelsesret, fra den dag man modtager ordrebekræftelsen. Så er der tid til at finde ud af, om det er godt nok – inden man er bundet i de seks måneder. Der følger en router med til leje uden omkostninger, da den skal være med til at oprette forbindelsen. Man kan risikere at skulle betale for forsendelsen. Dette varierer alt efter udbyderen.
Hvis man i husstanden skal have skiftet stikket til de nyeste standarder, vil det kræve, at der kommer en teknikker ud og gør det. Nogle udbydere tilbyder denne service gratis. Det er altså en rigtig god ide at få et samlet overblik over, hvad det kræver for at få bredbånd i hjemmet, inden man siger ja hos den enkelte udbyder. Når man så ved, hvad der skal til, kan man nemmere ringe til de forskellige og finde ud af, præcis hvor meget man ender med at betale.
Se også: Guides til mobilt bredbånd, mobildata og WiFi
Hvor hurtigt er mobilt bredbånd? Telia mener de har løsningen