Er dit bredbånd langsomt? Fix et ustabilt internet
I hverdagen tænker man ofte ikke over ens internethastighed – I hvert fald lige indtil det ikke virker som sædvanligt. Vi er i dag nemlig enormt afhængige af internet og Wi-Fi i hjemmet, til flere ting end nogensinde før. Vi får nemlig flere og flere opgaver på nettet, samtidig med at antallet af enheder vokser. Så vi har ikke kun brug for adgang til internettet, vi har brug for hurtigt internet. Men som det er med teknik, så kan der gå noget galt. Så føles dit bredbånd langsomt eller ustabilt, så er der sikkert en god grund til det. Her giver vi dig gode råd til at fixe dit langsomme internet.
Er hjemmets internet pludselig blevet langsomt, så kan det være svært at vide hvorfor. Man kan altid starte med at tjekke driftstatus for udbyderen, og viser den normal drift, så start med en genstart af din router. Virker det heller ikke, så må der dykkes dybere. Er du kommet hertil, så har dit internet med stor sandsynlighed været langsomt over en længere periode. Og i en tid, hvor vi bruger vores Wi-Fi langt mere end normalt, så er du ikke den eneste med problemer. Herunder hjælper vi af dig af med dit sløve bredbånd – vi vil i hvert fald gøre vores bedste.
For i enkelte tilfælde, så skyldes langsomt bredbånd, at der simpelthen ikke er båndbredde nok. Så muligvis skal du kigge på en hurtigere hastighed. Der er stor konkurrence på markedet, så man i dag kan få hurtigt bredbånd til meget billige penge. Er fejlen ikke selve bredbåndsforbindelsen, så læs med herunder.
Se også: De billigste priser på mobilt bredbånd
Gode råd til at fixe langsomt bredbånd
Oplever du at dit internet et langsomt på flere enheder (fx computer og mobiltelefon) end kun én? Er det kun langsomt på fx din computer, så kan fejlen ligge på den. Her kan der være problemer med netkortet, virus eller lignende, som resulterer i langsom hastighed på nettet. Er problemet derimod på flere enheder, så er der stor sandsynlighed for, at fejlen skal findes i dit Wi-Fi.
#1 Travlhed på frekvens og kanal
En velkendt årsag til langsomt bredbånd er interferens. Din Wi-Fi-router benytter en kanal til at kommunikere med enheder, og bor du i et område med mange andre Wi-Fi-netværk, så kan denne kanal være “fyldt op”. Ofte kan man i routeren indstillinger indstille den til auto, hvorved den (gælder nyere routere) automatisk vælger den bedste kanal, hvor der er mindst trafik. Der findes mange gode apps på Google Play Butik og App Store, som kan analysere og og hjælpe med valget af kanal.
Dernæst kan du tjekke om din router anvender 2,4 GHz eller 5 GHz. Også dette kan man se i routeren indstillinger. Benytter den udelukkende 2,4 GHz, så kan dette også være problemet, da dette frekvensområde ofte er overfyldt. Sørg for at aktivere 5 GHz, som derudover også er hurtigere end 2,4 GHz, men dog har en kortere rækkevidde.
#2 Placeringen af Wi-Fi router
Ofte er det her problemet ligger. Der kan være flere grunde til, at routeren ikke har en optimal placering i huset. Måske er det ikke muligt eller også gemmes den bevidst væk. Det er vigtigt at kunne dække hele husstanden med Wi-Fi-signal, men også vigtigt, at der er rigtig stærkt signal hvor internettet benyttes mest. Det kan være til fx hjemmekontor eller streaming, hvor der ofte kræves en hurtig hastighed. Den bedste plancering er så centralt som muligt, hvor routeren bedre kan nå ud i alle hjemmets hjørner. Og husk for guds skyld, at routeren ikke må gemmes væk. Alt hvad der står i vejen får den begrænser signalet. Så giv routeren frit spil, selvom de ofte ikke er kønne.
Er det ikke muligt at få placeret routeren ordentligt, så kan dette fixes med et access point eller et mesh-system.
#3 Benyt en kablet forbindelse
Til de vigtigste opgaver, hvor forbindelsen skal være optimal og så tabsfri som muligt, så er et kabel stadig bedre end trådløst signal. Her vil man også kunne opnå den hurtigste hastighed, da der altid er et tab via Wi-Fi.
Det kan være arbejdsrelaterede opgaver eller fx multiplayer spil på nettet. Det kan være ret upraktisk og grimt at have et netkabel liggende. Her kan du sørge for at computer, konsol, tv eller hvad det nu er, er placeret så tæt på din router som muligt. Så slipper du for at trække et langt kabel.
Se også: Hurtigt bredbånd til gamere
#4 Nulstil din router
Inden du giver helt op, så kan problemet gemme sig i din router. Det er teknik og der kan gå noget galt. Og når det kommer til teknik, så er det altid en god ide at starte forfra. Virkede det ikke at slukke routeren i 10 sekunder og så tænde den igen, så er næste skridt en nulstilling.
Selve nulstilling er ganske simpel. De fleste routere gemmer en lille knap på bagsiden, som kan nåes med noget spidst. Hold knappen nede i 5-10 sekunder, eller til man ser routeren genstarte. Nulstillingsprocessen kan tage lidt tid. Herefter skal op indstille dit Wi-Fi-netværk på ny. Husk at beskytte det med en kode.
Et langsomt bredbånd kan også skyldes, at en enhed bruger en stor del af båndbredden. En nulstilling gør, at alle enheder mister adgang til Wi-Fi, hvorefter de skal tilsluttes igen. Inden du tilslutter dem, så spring videre til tip nummer #5 og tjek hastigheden.
#5 Tjek hastighed og dækning
Oplever du stadig dit bredbånd er langsomt, så skal du altså ikke give op endnu. Test din hastighed på nettet (gerne med kabel), hvilket kan gøres flere steder. Er det lidt under den lovede hastighed fra udbyderen, så er det helt normalt. Er det derimod langt under, så er der et problem et sted.
Har du mobilt bredbånd, så er den oplagte synder mobildækningen. Er der dårlig mobildækning, så kan mobilt bredbånd simpelthen ikke levere en hurtig hastighed. Her skal du overveje at skifte til en udbyder, som benytter et mobilnetværk med bedre dækning, hvor du bor. Du kan muligvis opnå en endnu hurtigere hastighed med et 5G mobilt bredbånd. Se linket herunder for at blive klogere på den lokale mobildækning.
Dækningskort for mobilselskaber i Danmark
Har du bredbånd via kabel-TV eller en anden kablet løsning og kan du ikke fixe dit langsomme bredbånd med ovenstående tips, så skal du tage fat i din udbyder.
Opgrader din Wi-Fi router
Herover finder du fem gode råd til at fixe et langsomt og ustabilt bredbånd. Guiden er fra marts 2021. Et sidste tip er en opgradering af din Wi-Fi-router. Det er altid sjovest at fixe problemerne uden at bruge penge, men nogle gange er det nødvendigt. Det kan nemlig være din router er gammel eller købt for billigt til, at kunne håndtere det forbrug dig og familien har på nettet. Køb derfor en kvalitets router, som sikrer hele hjemmet et optimalt Wi-Fi. Her kan vi varmt anbefale en mesh-system, hvis husstanden er af den større slags.
Se også: Find den bedste Wi-Fi-router
Historien forstsætter
Få efterfølgende nyt i kronologien og tjek absolut seneste nyt om emnet. Daniel Søgaard Hald valgte at gå videre med sagen. 3/3/2021 puplicerede vi en ny vinkel om temaet med artiklen Mobilt bredbånd uden binding – fleksibel og billig løsning – Forstættelsen om temaet kan læses her. Sidste ord er ikke sagt. Tjek seneste nyt her.