Hvad er forskellen på Wi-Fi access point og mesh netværk?

Der er ikke noget værre end dårligt internet. Men hvad skal man burge, hvis man oplever dårlig dækning der hjemme? Vi giver svaret her.

Hvad er forskellen på Wi-Fi access point og mesh netværk?

WiFi Access Point vs. Mesh Router. I takt med at flere mennesker er tvunget til at arbejde hjemmefra, er det blevet mere aktuelt end nogensinde at have et godt netværk derhjemme. Hjemmekontoret er kommet for at blive, men det er langt fra alle, der har fået styr på det praktiske, når arbejdet foregår der hjemme – især hvis dette involverer børn. 

Man kan heller ikke være sikker på, at man altid kan sidde i det samme rum og arbejde. Man kan blive tvunget til skulle rykke rundt for at finde ro. Men det kan meget vel betyde, at internettet i nogle rum ikke fungerer optimalt. De to løsninger, man kan blive præsenteret for i søgning efter optimering af netværket, er enten et WiFi acces point eller et WiFi mesh netværk. 

I princippet hjælper både et WiFi acces point og et mesh netværk med at forbedre forbindelsen i hjemmet eller måske kontorbygningen. Men der er ret stor forskel på, hvilken der er mest praktisk at bruge, og hvilken der har den bedste effekt alt efter omstændighederne. 

Se også: Tips til at forbedre og forlænge wifi signalet

Hvordan fungerer et acces point?

Et acces point udvider forbindelsen ved hjælp af ethernet kabel, som sender et WiFi signal fra det punkt, hvor den bliver placeret. Her er den praktiske udfordring, især hvis dette er i et privat hjem, at der skal være et ethernet kabel, der forbinder acces point med routeren. Det er blandt andet en af grundene til, at man på store arbejdspladser bruger acces points. Ofte vil der være ethernet-kabler, der kryber over lofterne med ethernetudgange i hvert rum. Oplagt til et WiFi acces point.

Man skal være opmærksom på, at nogle WiFi acces points kan skabe deres eget netværks navn, hvilket kan give en række af udfordringer, hvis det ikke er hensigten. Det kan dog ændres til at være det samme netværksnavn, som routeren har fået. Administrering af netværket skal også kun gøres fra hovedrouteren.

Se også: Mobilt bredbånd gør et hjemmekontor fleksibelt

Hvordan fungerer et mesh netværk?

Den helt store forskel på de to typer af netværksforstærkere er primært, at der ikke kræves kabel med et mesh netværk. Én af enhederne vil være forbundet med kabel til routeren og sender derefter trådløst signalet videre til de andre mesh enheder. De bliver så placeret strategiske steder i hjemmet, hvor der ellers har været svag forbindelse. 

Inden man går ud og køber et WiFi mesh netværk, skal man sørge for at det oprindelige netværk er optimalt. Hvis man har valgt bredbånd med en hastighed på 20Mbps i download og 20Mbps i upload, kommer et mesh netværk ikke til at hjælpe på noget. 

Problemet, eller udfordringen, med et mesh netværk er, at jo længere man kommer væk fra den oprindelige router, jo svagere bliver signalet. De fleste hjem vil formentlig være godt stillet med et mesh netværk af god kvalitet. Det kræver også, at hastighederne fra udbyderen også er høje til at starte med. Du kan sammenligne priser på mobilt bredbånd på telepristjek.dk og du finder de bedste priser på bredbånd på teleprisguide.dk.

Se også: Guides til mobilt bredbånd, mobildata & WiFi