Wifi router eller mesh netværk – hvad skal du bruge?

Har du behov for at udvide din internetdækning med et mesh system eller kan du nøjes med at benytte en router til at sende signalet ud i hjemmet?

Wifi router eller mesh netværk – hvad skal du bruge?

De fleste af danskerne har formentlig en router i deres hjem. Det kunne enten være en, der er koblet op til bredbånd i væggen eller mobilt bredbånd med en 4G router. Med udviklingen de seneste år – særligt i 2020 – er hjemmearbejde og dermed dækningen i hjemmet, blevet afgørende. Spørgsmålet er så, om man kan nøjes med en router eller skal bruge nogle flere penge på et mesh netværk.

Se også: Nu får dit WiFi et kæmpe boost: hurtigere og mere stabilt

WiFi router – hvornår er det nok til godt internet?

Wifi routeren er som sagt allerede til stede i mange af de danske hjem. Den står placeret der, hvor internettet nu kan hives ud af væggen. Med mindre man selvfølgelig har et meget langt kabel eller har konstrueret anden løsning. Men de fleste vil have den stående ret tæt på, hvor kilden er. 

Mobilt bredbånd derimod kan placeres, hvor end der er en stikkontakt, og det gør det noget mere fleksibel. Den kan dog ikke komme i nærheden af de hastigheder, man kan få på en kablet bredbåndsrouter.

Som udgangspunkt vil en router være rigeligt til de mindre hjem med to-tre værelser. Dækningen vil, med den rigtige router, kunne nå ud til alle værelser. Der er altså ikke nogen grund til at udvide med et mesh netværk. Oplever man problemer med dækning selv i den lille lejlighed, er det formentlig noget andet, man skal kigge på først. Mere om det senere.

Nogle brugere vil skulle have den absolut hurtigste forbindelse. Det får man med et ethernet kabel direkte fra routeren ind i computeren. Dette kunne være tilfældet med gaming eller live streaming.

Routere findes i mange forkskellige udgaver og priser. Fra de meget dyre til de forholdsvis billige. Alt efter ens behov, varierer det, hvad man har behov for. 

Se også: 5G vs WiFi: sådan bruger vi fremtidens internet

Mesh WiFi

Et mesh WiFi system har det formål at udvide dækningen. Det er altså en udvidelse af routerens dækning, hvilket kan være nødvendigt at benytte, hvis bredbåndet skal dække et stort område. De forskellige enheder kan placeres rundt omkring i hjemmet, hvor nettet ellers ville have svært ved at nå. 

En af fordelene ved et Mesh system, udover det øgede dækningsareal, er også, at de fleste mesh netværk kommer med en app. Appen bruges til monitorere netværket, som går igennem mesh systemet. Hvor mange enheder er der på, hastighed og dækningen generelt er blot nogle af de ting, man kan holde styr på.

Man skal dog være opmærksom på, at et mesh WiFi system ikke øger hastigheden, når den tager udgangspunkt i en allerede eksisterende router. Mesh systemet sender blot det allerede eksisterende signal længere ud. Sagt med andre ord: Hvis din router allerede sender langsomme hastigheder ud i forvejen, vil et mesh system ikke hjælpe på noget. Her er det altså afgørende, at man får styr på hastighederne inden. 

Se også: Mobilt bredbånd gør et hjemmekontor fleksibelt

Tips til forbedret dækning

Ja, der skal være hul igennem til de gode hastigheder, hvis et mesh system skal gøre nogen forskel. Så det kræver altså, at der i forvejen er gode hastigheder at trække i. 

Først og fremmest skal man forhøre sig hos sin udbyder, hvilke hastigheder man har mulighed for at få. Bliver der ikke skudt høje hastigheder ud fra udbyderen, kommer de heller ikke til husstanden.

Hvis den del er i orden, kan man lave et lille tjek for at se, om det er routeren, der ikke vil videresende signalet ordentligt. Med et ethernetkabel fra routeren direkte i en computer, kan man måle forbindelsen på den mest pålidelige måde. Hvis signalet er godt med ledning og dårligt på WiFi, er det altså det trådløse signal, den er gal med. 

Det trådløse signal kan påvirkes på flere måder. Det kan være, at placeringen af routeren ikke er god for videregivelse af signal. Et åbent central område kan give et bedre udadgående signal. 

Hvis man bor i lejlighed med mange andre beboer, med deres eget WiFi, kan frekvenserne gå ind og forstyre hinanden. Der findes flere værktøjer, der kan måle, om man ligger i en travl kanal. Man kan altså skifte over til en mindre belastet kanal. Det kan også ganske enkelt være, at du har en forringe WiFi, der så skal skiftes ud.

Se også: Guides til mobilt bredbånd, mobildata & WiFi

Flere nyheder om Bredbånd

Vi følger op med den seneste udvikling. Steen Jørgensen fortsatte fortællingen. 22/1/2021 fortsatte vi fortællingen med sagen om Mobilselskabernes mobildækning & netværk i din by – Den finder du her. Seneste nyheder om Bredbånd finder du her..