“Nye roaming-regler i EU sætter os i konkurrencemæssig svær situation”
“Vi har kun udgifter på EU’s nye roamingregler og det sætter os i en svær konkurrencemæssig situation”. Så klart kan det siges, ifølge Jesper Andersen fra det danske teleselskab Greentel.
Greentel er et såkaldt MVNO-selskab – MVNO står for Mobile Virtual Network Operator og er et teleselskab uden eget netværk. De lejer sig derfor ind hos Telia, der netop har eget netværk.
Af andre MVNO-selskaber kan nævnes OK Mobil og Coop Mobil. Også Oister, Telmore, CBB og Call me er MVNO-selskaber, de ejes dog af de netværksoperatører, som de lejer netværk hos. TDC, Telia, Telenor og 3 er de fire danske teleselskaber med netværk. Alle andre lejer sig ind hos dem,
Se også: Hvordan er de nye roaming-regler i EU?
Netværksoperatørerne har udgifter og indtægter på de nye roaming-relger
De nye roaming-regler, der træder i kraft den 15. juni, betyder, at netværksoperatørerne ikke som hidtil må taksere kunderne ekstra for dataforbrug i EU. Problemet er bare, at der reelt set stadig er høje roamingpriser, men de skal nu afholdes af de enkelte teleselskaber i EU. Så rejser en dansker til Spanien og går på nettet med mobilen der, så skal dennes teleselskab betale en roaming-fee til det spanske teleselskab, der har lagt netværk til.
Når en spansk turist rejser til Danmark og bruger data på mobilen, så kan det danske teleselskab, hvis netværk bliver benyttet af den spanske turist, så sende en regning til den spanske turists hjemlige teleselskab. Netværksoperatøren har altså udgifter til den danske turist, men også indtægter fra andre EU-turister i Danmark.
Se også: Mobilabonnementer med roaming i EU
MVNO-selskaber har kun udgifter på de nye roaming-regler
Greentel og andre MVNO-teleselskaber har kun udgifter på de nye roaming-regler, da de skal betale for det forbrug, deres kunder har.
“Netværksoperatøren får alle indtægterne på turisterne, vi får ingenting. Vi har kun udgifter og det sætter os i en konkurrencemæssig svær situation. Hæver vi prisen på mobilabonnementerne med 10 kroner og netværksoperatøren gør det samme, så tjener netværksoperatøren langt mere på det end vi gør”, forklarer Jesper Andersen. Netværksoperatørerne i EU kan nemlig indgå krydsaftaler med hinanden om mere fordelagtige priser og der kan et selskab som Greentel ikke være med, forklarer Jesper Andersen.
Han mener, at EU burde have reguleret indkøbsprisen på mobilforbruget i stedet for kun udsalgsprisen, da det ville have givet mere lige konkurrencevilkår.
Jesper Andersen forklarer samtidig, at et selskab af deres størrelse ikke er store nok til at forhandle med netværksoperatøren og de må acceptere kostpriserne og se til, mens dækningsbidraget falder.
Se også: “Jens Rohde løj om de nye roaming-regler”
Kommende års prisfald bliver spist af større forbrug
Teleselskaberne i EU skal fra den 15. juni betale 57,5 kroner per GB data, som mobilkunderne bruger i udlandet og den pris falder løbende frem til 2022, hvor prisen vil være 18,6 kroner. Greentel vil derfor have lavere udgifter per GB data, som deres kunder bruger i EU, men Jesper Andersen vurderer, at det ikke bliver en økonomisk fordel for dem.
“Prisfaldet bliver spist af et større forbrug, da kunderne får mulighed for at bruge meget mere af dataindholdet i deres mobilabonnement. Vores fortjeneste på, at indkøbsprisen på data falder, vil være tæt på nul”, slår han fast.
Se også: Mobilabonnementer der kan bruges i udlandet
Nye EU-priser giver også nye muligheder
Jesper Andersen insisterer dog også på at tage den positive hat på, for de nye roaming-relger og priser gør samtidig, at de små selskaber, altså MVNO’erne, trods alt kan konkurrere på markedet for mobilabonnementer, der kan bruges i EU.
“Det giver os mulighed for at lave EU-produkter. Tidligere var prisen for høj til det og netværksoperatørerne vil opleve større konkurrence på EU-produkter end tidligere på grund af de lavere indkøbspriser på EU-trafik”, vurderer han. Han forklarer, at de nu faktisk også øjner mulighed for at lave EU-roaming i de helt billige abonnementer. Indkøbspriserne på mobilbrug i EU i dag er en tredjedel af, hvad de var for to år siden og det giver nye muligheder for de mindre teleselskaber, uddyber han.
Ind til videre har Greentel fire abonnementer, der kan bruges i EU. Læs mere om dem her.
Han slår dog fast, at kundernes mobilbrug i udlandet kommer til at koste Greentel penge, selvom de har nye EU-produkter og andre priser i dag og han ærgrer sig over, at EU har gjort det hele mere kompliceret for både teleselskaberne og kunderne.
Se også: Nyheder om roaming priser i EU
Mere til fortællingen
Redaktionen har fulgt udviklingen og her er fortsættelsen på historien. Steen Jørgensen gik videre med sagen. Allerede d. 17/5/2017 kørte vi en opfølgning med artiklen; Energistyrelsen sår tvivl om lovligheden af de nye roaming-abonnementer – Læs fortsættelsen her. Og sidste punktum er endnu ikke sat. Klik her for at se de sidste nyheder..