Test af Xiaomi Smart Pet Fountain og Pet Food Feeder

Vi har testet Xiaomis internetforbundne fodermaskine og drikkefontæne, som automatiserer fodringen af din hund eller kat. Men er de to gadgets pengene værd?

Test af Xiaomi Smart Pet Fountain og Pet Food Feeder

Fodring af ens kæledyr – uanset om det er hund eller kat – er sjældent voldsomt tidskrævende eller besværligt. Men hvis nu man kan gøre det bare lidt smartere, hvorfor så ikke gøre det?

Derfor har Xiaomi to smart home-produkter til dem, som ønsker at automatisere fodringen af ens en eller flere katte eller en lille til mellemstor hund. Det eneste produkt hedder Xiaomi Smart Pet Food Feeder og er en fodermaskine, mens det andet produkt, Xiaomi Smart Pet Fountain, er en drikkefontæne. Jeg – eller rettere to katte – har testet begge produkter.

Læs også: Test af tablets og gadgets

Introduktion

Lad os først klarlægge, hvad produkterne helt præcist kan.

Xiaomi Smart Pet Food Feeder er en fodermaskine, der består af en beholder på 3,6 liter, som kan rumme cirka 1,8 kilo foder. Det er nok til at fodre en kat eller lille til mellemstor hund i 20 dage. I maskinen sidder en dispenser, som via en lille elektrisk motor automatisk kan dosere en foruddefineret mængde foder på forskellige tidspunkter af dagen. Man kan i appen tilmed oprette regler, så en dosering skal ske, hvis en bestemt betingelse er til stede – eller måske er der en ugedag, hvor der skal doseres en særlig mængde mad. Mulighederne er mange.

Foderet havner i en madskål af rustfrit stål, som magnetisk hænger sammen med beholderen. Øverst på fodermaskinen er et lufttæt låg, så fugt ikke slipper ind til foderet.

Fodermaskinen tilsluttes som udgangspunkt strøm via ledning, men den kan også køre på fire AA-batterier som en backup til hvis der sker strømafbrydelser.

Det andet produkt, Xiaomi Smart Pet Fountain, er en vandskål, som kan give katten eller hunden rindende vand i 4-7 dage. Beholderen kan rumme op til 2 liter vand, og takket være flere filtre i vandbeholderen holdes vandet rent og frisk over flere dage.

Begge produkter er koblet på internettet via Wi-Fi og betjenes via appen Xiaomi Home.

Læs også: Test af Nest Hub 2. Gen – bedre, men er det nok?

Stilrent design passer til de fleste hjem

Både fodermaskinen og drikkefontænen er konstrueret i et stilrent design af hvid og hårdfør plastik, som kan finde plads i de fleste hjem uden at virke alt for forstyrrende. Fodermaskinen er dog ikke helt lille. Den måler 31,1 cm i dybden, 18 cm i bredden og 38,7 cm i højden og vejer 3 kg, mens drikkefontænen er noget mindre og nemmere at finde plads til.

Byggekvaliteten på begge maskiner er rigtig god, og de føles begge som to solide maskiner, der kan holde i mange år. I de måneder, vi har haft dem til test, har der ikke været nogen spor af slitage.

Ikke helt problemfri opsætning

Opsætningen af Xiaomi Smart Pet Food Feeder og Xiaomi Smart Pet Fountain burde være ganske ligetil. Det drillede dog to ud af tre gange, jeg har prøvet at opsætte begge produkter. Man skal downloade appen Xiaomi Home til enten en Android-telefon eller iPhone og oprette en profil eller logge ind med eksempelvis Google. Herefter klikker man på ”Tilføj enhed”, vælger enhederne på listen og nulstiller enhederne, som aktiverer parringstilstand. Telefonen søger nu efter enhederne.

Simpel opsætning viste sig ikke at være så simpel

Jeg har dog haft mine problemer med at få enhederne til at dukke op. For det første skal man sikre sig, at man er koblet på et 2,4 GHz Wi-Fi. Dernæst er appen ikke så god til at holde forbindelsen til det hotspot, som enhederne laver under opsætningen.

Tilslutningen fejlede flere gange, og efter flere forsøg, hvor jeg manuelt måtte forsøge at skifte mellem mit eget Wi-Fi og enhedernes Wi-Fi-hotspot for at gennemføre parringen, lykkedes opsætningen til sidst. Her er der plads til forbedring.

Ved første opsætning af fodermaskinen skal man desuden oprette sit kæledyr i appen. Her kan man angive navn, om det er en hund eller kat, race, køn, om den er neutraliseret, fødselsdato og vægt. Oplysningerne bruger appen til at give et forslag til fodermængde og fodertidspunkter.

Jeg har selv to katte, og man kan heldigvis sagtens oprette flere kæledyr i appen. Desværre kan appen kun give anbefalinger til fodermængde og tidspunkt ud fra det ene af de tilføjede dyr, så i praksis doserede den alt for lidt foder til begge katte. Appen kan samtidig ikke tage højde for, at den ene af kattene er en killing, som  gradvist over tid skal have en større mængde foder. Her kan appen gøres lidt smartere.

Opsætningen af drikkefontænen er endnu simplere, da man ikke på samme måde skal dosere vandet i forhold til dine kæledyr. Her kører maskinen bare, så længe der er nok vand i.

Begge maskiner kommer med ledninger, som er beskyttet af flettet nylonsnor, som skulle kunne modstå dyrenes skarpe tænder. Det gør dog også, at ledningerne er noget stive i det og lidt svære at organisere pænt.

Læs også: Test af Samsung SmartTag – god til at finde ting på kort afstand

Passer sig selv de fleste dage

I praksis er de to produkter meget simple at bruge. Det er naturligvis tanken, at den automatiske fodermaskine og drikkefontænen skal spare dig for tid i dagligdagen, og det gør de heldigvis også.

Alt efter hvor store og hvor gamle ens hund/katte er, varierer det naturligvis, hvor ofte man skal skifte vand og fylde fodermaskinen op igen. Jeg har med mine to katte skullet genopfylde fodermaskinen med lidt under to ugers mellemrum og drikkefontænen omkring hver femte dag. Det er lige til at overkomme.

Startvanskeligheder og blokeret dispenser

Drikkefontænen har kørt upåklageligt og er utrolig støjsvag. Faktisk hører jeg slet ikke til den, selv om vandet cirkulerer i fontænen. Den har to tilstande: Standard eller smart. I standard-tilstanden er der konstant rindende vand, mens der i smart-tilstand kun er rindende vand i 10 minutters intervaller og slukket om natten.

Fodermaskinen har dog haft lidt driftsvanskeligheder. Særligt i den første uges tid fik jeg ofte en notifikation om, at beholderens låg ikke var lukket korrekt. Jeg kunne ikke se nogen tegn på, at låget sad forkert, men det hjalp ofte at tage det af og på igen og eventuelt rengøre de små kontakt-pins, der sidder på låget. Heldigvis doserer den stadig fint foder, selv når den beklager sig over låget.

Derudover har jeg også modtaget en enkelt notifikation om, at fodermaskinen er blokeret. Det viste sig at være en enkelt foderpille, der havde sat sig meget lidt fast i den roterende dispenser i bunden af beholderen. Vær opmærksom på, at fodermaskinen måske ikke passer til det foder, du bruger. Xiaomi oplyser, at foderpillerne skal have en diameter på 5-12 millimeter og ikke må have irregulære former. Foderpillerne bør altså være runde eller ovale for netop ikke at sætte sig fast.

Brugbar app – men med plads til forbedring

Appens software fungerer generelt fint, men den har det med at sende mange notifikationer, når drikkefontænen er ved at løbe tør for vand. Det er lidt forstyrrende. Jeg savner også muligheden for at slå notifikationer fra, hver gang fodermaskinen doserer foder. Det bliver lidt trættende i længden at få samme notifikation fire gange dagligt. Hvorfor ikke bare nøjes med at blive underrettet, hvis maskinen ikke har kunnet gennemføre en planlagt dosering?

Jeg kunne også godt tænke mig, at appen var oversat til dansk – bare så det føles lidt mere poleret. Derudover savner jeg også integration med Google Home og Apple HomeKit, så enhederne er synlige sammen med ens andre smart home-produkter.

Kræver regelmæssig vedligeholdelse

Ligesom alt andet kræver Xiaomi Smart Pet Food Feeder og Xiaomi Smart Pet Fountain lidt vedligeholdelse. Jeg må dog give Xiaomi, at de har gjort det ret nemt. Det er nemlig relativt lidt tid, man ender med at bruge på rengøring og vedligeholdelse.

Appen fortæller en gang om ugen, når det er tid til at rengøre vandbeholderen og dens filtre. Der sidder et kulfilter under låget og et skumfilter ved pumpen. For at rengøre drikkefontænen skal man blot løfte det hvide låg, hvor vandet rinder, op af den gennemsigtige vandbeholder. Vandbeholderen kan også løftes op af den hvide plastikkasse.

Filtrene skal ideelt udskiftes en gang om måneden. Xiaomi sælger selv en pakke med to kulfiltre, to forfiltre og to vandrør til 139 kroner. Det er en løbende udgift, som man skal have med i tankerne, inden man køber drikkefontænen.

Man påmindes dog ikke om at rengøre fodermaskinen hver 14. dag, som Xiaomi anbefaler. Jeg ser dog personligt heller ikke det store behov for at gøre det så ofte. Selve dispenseren er dog nem at skille ad og rengøre, så det ikke er for stort et arbejde.

Lavt strømforbrug

En anden udgift er strømforbruget. Begge enheder kræver som bekendt strøm. Jeg har via en strømmåler kunnet konstatere, at enhederne bruger cirka 0,04 kWh om dagen eller 14,6 kWh om året. Hvad det er i kroner og øre, afhænger af din elaftale, som svinger voldsomt i pris for tiden. Det er dog også en udgift, man bør tage med i overvejelserne.

Pris – hvad koster Xiaomi Smart Pet Food Feeder og Pet Fountain?

Xiaomi Smart Pet Food Feeder er med en pris på cirka 750 kroner den dyreste af de to produkter. Drikkefontænen Xiaomi Smart Pet Fountain koster cirka 500 kroner. Regn altså med cirka 1.250 kroner i indkøb til de to maskiner.

Se aktuelle priser og tilbud på Xiaomi Smart Pet Food Feeder

Se aktuelle priser og tilbud på Xiaomi Smart Pet Fountain

Hvis du udskifter filtre og slange en gang om måneden, som Xiaomi anbefaler, er det en årlig udgift på cirka 800 kroner. Jeg vil gerne indrømme, at det har jeg ikke gjort. Alene ved grundig rengøring ser filtre og slanger ud til fortsat lige så rene ud som på dag et. Om vandkvaliteten så er lige så god, skal jeg ikke kloge mig på. 139 kroner for filtre til to måneders brug er måske lige i overkanten.

Konklusion – skal du købe Xiaomis fodermaskine og drikkefontæne?

Xiaomi Smart Pet Food Feeder og Xiaomi Smart Pet Fountain gør det utroligt nemt at give sin hund og/eller sine katte vand og foder. Men er det nogle livsnødvendige produkter? Absolut ikke.

Den ugentlige grundige rengøring og den lejlighedsvise opfyldning af vand og foder i maskinerne gør, at den samlede tidsbesparelse i sidste ende nok ikke er så stor. Men den er der. Til gengæld betaler man dyrt i indkøb af apparaterne, strøm og for udskiftning af nye filtre, hvis man følger Xiaomis anbefaling om at skifte dem hver måned. Det er en løbende udgift, som gør drikkefontænen noget mindre attraktiv end fodermaskinen.

Strømforbruget fra begge produkter er heldigvis utroligt lavt. Det er altså ikke det, der afgør, om produkterne er værd at købe. Det må i sidste ende komme an på, om man ønsker at spare lidt tid i det daglige ved at skifte vand og påfylde foder til sine dyr.

Fodermaskinen er i min optisk den af de to gadgets, du bør gå efter. Men drikkefontænen er dyr i drift, og den løser et ganske lille problem, som jeg ikke havde i forvejen.

Alternativer til Xiaomi Smart Pet Food Feeder og Pet Fountain

Der er også andre og billigere alternativer til Xiaomis fodermaskine og drikkefontæne.

Nedis Pet Food Dispenser

Denne foderautomat koster næsten det halve og fungerer også med en app, der fortæller, når beholderen er ved at være tom. Der er plads til 3,7 liter foder, og man kan indstille portionsstørrelse per dosering og dosere foder på fase tidspunkter.

Se aktuelle priser og tilbud på Nedis Pet Food Dispenser

Catit PIXI Smart Wi-Fi fodermaskine

Denne fodermaskine er et lidt billigere alternativ til Xiaomis fodermaskine. Den kommunikerer med appen PIXI, hvor man kan planlægge kattens måltider, administrere deres portioner og dosere mad, selvom man ikke er hjemme. Der er plads til 1,2 kilo foder.

Se aktuelle priser og tilbud på Catit PIXI Smart Wi-Fi fodermaskine

Catit Pixi Smart Cat Fountain

Denne drikkefontæne giver også rindende og frisk vand og har et tredelt filter og UV-steriliserer vandet. Den kan rumme 2,5 liter vand.

Se aktuelle priser og tilbud på Catit Pixi Smart Cat Fountain