Skal jeg vælge fiber, kabel-tv eller mobilt bredbånd?

Der findes mange forskellige slags bredbånd til hjemmet. Find ud af, om fiber, kabel-tv (coax), mobilt bredbånd eller telefonstik (DSL) er det rette for dig.

Skal jeg vælge fiber, kabel-tv eller mobilt bredbånd?

Bredbånd er ikke bare bredbånd. Internet til hjemmet tilbydes via forskellige teknologier, og de har alle vidt forskellige fordele og ulemper. Der er også stor forskel på prisen, alt efter hvilken bredbåndsløsning du vælger.

Vi guider dig her til, hvilken form for bredbånd du skal vælge til dit hjem.

Se også: Sammenlign priser på mobilt bredbånd

1. Undersøg din husstands forbrug

Det første, du skal have et overblik over, er din husstands forbrug af internet. Bor du alene og har kun et yderst begrænset forbrug, eller bor I to voksne og flere børn, som er storforbrugere af internet? De forskellige behov stiller forskellige krav til internetforbindelsen.

Overblik: Forstå de forskellige hastigheder og netværksteknologier

  • En internetforbindelse på 2-5 Mbit/s egner sig til én person, som kun har behov for de mest basale ting såsom at læse e-mails, besøge hjemmesider og bruge sociale medier. Sådan en hastighed egner sig ikke til spil, og download af en HD-film på 5 GB vil tage cirka 2-5 timer. Denne hastighed vil man som regel få de steder, der har dårligt signal via enten telefonstik (DSL) eller mobilt bredbånd.
  • En hastighed på 5-10 Mbit/s vil egne sig til en enkelt person, som også kun har brug for at kunne foretage de mest basale ting. Hastigheden egner sig lidt bedre til spil, og download af en 5 GB HD-film tager cirka 1-2 timer. Disse hastigheder ses også de steder, der har dårligt signal via telefonstik (DSL) og mobilt bredbånd.
  • Hastigheder på 10-20 Mbit/s ser man som regel de steder, der har dårligt signal via telefonstik (DSL) og mobilt bredbånd, men kan også forekomme via antennestik (coax). Hastigheden er rigeligt til, at to personer kan foretage de mest grundlæggende ting og egner sig nogenlunde til streaming og spil. Download af en 5 GB HD-film tager mellem 30 minutter og 1 time.
  • Kan du få 20-30 Mbit/s i dit hjem? Så vil to personer kunne få glæde af de grundlæggende ting, spil og streaming. Download af en 5 GB HD-film tager 22-30 minutter. Denne hastighed ses de steder, der har dårligt signal via telefonstik (DSL) og mobilt bredbånd, men kan også forekomme via antennestik (coax).
  • Med en hastighed på 30-50 Mbit/s kan fire personer i en husstand være online samtidig – også spille spil og streame HD-film. Download af en 5 GB HD-film tager cirka 13-22 minutter. Hastigheden opnås som regel via telefonstik (DSL), mobilt bredbånd og kabel-tv.
  • Kan du få 50-100 Mbit/s i dit hjem? Så kan fire personer få dækket deres behov, uanset om det er spil eller streaming i fuld kvalitet. Download af en 5 GB HD-film vil tage cirka 7-13 minutter. Hastigheden kan som regel opnås via telefonstik (DSL), mobilt bredbånd og kabel-tv.
  • Hvis du kan få mere end 100 Mbit/s, så kan det ske via mobilt bredbånd med god dækning, telefonstik med kraftigt signal til nærmeste central, kabel-tv (coax) og naturligvis også fiber. Med fiber og kabel-tv er det muligt at opnå 1.000 Mbit/s. Med en 1.000 Mbit/s-forbindelse tager download af en 5 GB HD-film under 1 minut.

Kilde: Tjekditnet.dk

Når du er blevet klogere på, hvilken hastighed du og din husstand har brug for, skal du beslutte dig for, hvilken internetteknologi der skal bruges.

2. Vælg forbindelse – fiber, mobilt bredbånd eller noget tredje?

Det varierer utroligt meget fra adresse til adresse, hvilken netværksteknologi der er til rådighed. Nogle adresser har kun landfast bredbånd via telefonstik tilgængelig og har derfor kun mobilt bredbånd som alternativ, mens mange adresser har kabel-tv (coax) og/eller fiber, hvilket giver muligheder for langt bedre bredbånd.

I udgangspunktet har stort set alle adgang til mobilt bredbånd, som kan fungere via 4G-mobilnettet eller det nyere 5G-mobilnet. 5G-mobilnettet er væsentligt hurtigere, men dækningen er endnu ikke på niveau med 4G-nettet. Og så er mobilt bredbånd via 5G dyrere og ikke lige så udbredt hos teleselskaberne. For de fleste danskere giver det fortsat stadig mest mening at vælge mobilt bredbånd via 4G, da prisen på dette er lavere end mange andre bredbåndsløsninger.

Læs også: Hvad koster mobilt bredbånd med 5G og inkluderet router?

Så hvilken bredbåndsløsning skal du vælge? Vi anbefaler at slå din adresse op på tjekditnet.dk, som Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur står bag. Her kan du se hvilke forbindelser og forventede hastigheder der kan leveres til din adresse.

Har du et meget sparsomt forbrug af bredbånd, kan alle teknologier bruges. Har du et normalt forbrug og streamer og spiller, bør du styre uden om telefonstikket (DSL). Mobilt bredbånd, hvis der er god dækning, kan også sagtens bruges, men kabel-tv og fiber vil være at anbefale. Har du brug for hurtigt internet, fx 300, 500 eller 1.000 Mbit/s, bør du vælge kabel-tv, mobilt bredbånd via 5G (hvis dækningen er god) eller fiber.

Billigt bredbånd? Så vælg mobilt bredbånd

Det er blevet dyrere og dyrere at være dansker, og en fast månedlig pris på 300 kroner eller endnu mere for bredbånd via eksempelvis fiber eller kabel-tv kan være en dyr post. Heldigvis kan det gøres billigere via mobilt bredbånd. Se nogle af de billigste abonnementer på mobilt bredbånd nedenfor:

OiSTER

OiSTER bruger 3’s mobilnet. Der er ingen binding, men oprettelse koster 99 kroner. Der medfølger en gratis 4G-router.

  • 1.000 GB data
    Pris per måned: 239 kroner (179 kroner per måned de første seks måneder)

Se aktuelle priser og tilbud hos OiSTER

dukaTALE

dukaTALE bruger Telenors mobilnet. Der er ingen binding og gratis oprettelse. Der kan lejes en 4G-router for 70 kroner per måned.

  • 1.000 GB data
    Pris per måned: 279 kroner

Se aktuelle priser og tilbud hos dukaTALE

Greentel

Greentel bruger Telias mobilnet. Der er ingen binding, og oprettelse koster 50 kroner. Der kan tilkøbes en 4G-router for 599 kroner.

  • 1.000 GB data
    Pris per måned: 279 kroner

Se aktuelle priser og tilbud hos Greentel

CBB Mobil

CBB Mobil bruger Telenors mobilnet. Der er ingen binding, oprettelse er gratis, og der kan tilkøbes en 4G-router for 399 kroner.

  • 1.000 GB data (inkl. 4G-router)
    Pris per måned: 249 kroner (124 kroner per måned de første to måneder)

Se aktuelle priser og tilbud hos CBB Mobil

Call me

Call me bruger Telias mobilnet. Der er ingen binding og gratis oprettelse. 4G-router kan tilkøbes for 799 kroner (499 for eksisterende kunder).

  • 1.000 GB data
    Pris per måned: 229 kroner

Se aktuelle priser og tilbud hos Call me

Få ekstra billigt mobilt bredbånd med dette trick

Du kan faktisk spare endnu flere penge på mobilt bredbånd ved at købe en 4G-router selv og købe et ganske almindeligt mobilabonnement enten med mange GB data eller fri data. Det kan for eksempel være OiSTERs mobilabonnement med fri data for 179 kroner per måned. Dette SIM-kort kan du indsætte i 4G-routeren, som du selv har indkøbt. Indkøbet af routeren kan gøres ekstremt billigt, fx på DBA. En populær model er routeren Huawei B535.

Dermed har du en fast lavere pris, og internetoplevelsen er fuldstændig den samme, som hvis du køber et af ovenstående abonnementer med SIM-kort og 4G-router i en samlet pakke.

Læs også: Mobilt bredbånd – de billigste abonnementer i oktober 2022