Sådan får du mere stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi

Løsningen på bedre Wi-Fi er sjældent en hurtigere bredbåndsforbindelse. Læs hvordan du får stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi.

Sådan får du mere stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi

Selvom det er lettest at tro, at hastigheden på bredbåndsforbindelsen er altafgørende for hastigheden på dit Wi-Fi, så spiller andre ting også en enorm rolle. Her kan du læse, hvordan du opnår et bedre Wi-Fi med bedre stabilitet og hurtigere hastighed.

Faktisk hjælper det meget sjældent at opgradere hastigheden, hvis man oplever et langsomt og ustabilt Wi-Fi. I stedet skal man kigge andre steder, hvis man skal forbedre oplevelsen på nettet. Herunder finder du gode råd til, hvordan du kan opnå bedre Wi-Fi.

De problemer man kan opleve med Wi-Fi er mange. Det kan være langsomt og ustabilt, man kan have svag forbindelse og måske endda helt miste forbindelsen. Løsningen på alle disse problemer med Wi-Fi er ofte udstyret, herunder routeren. Mens udviklingen af bredbåndshastigheder er gået ekstremt hurtigt, så har udviklingen af routere hertil stået lidt for stille. Og ikke nok med så, så benytter mange routere som er gamle, billige og af alt for ringe kvalitet. Og det er uheldigt, for routeren er afgørende for dit Wi-Fi. Se herunder hvordan du får mest ud af dit hurtige bredbåndsabonnement.

Se også: Sammenlign priser & hastigheder på bredbånd

Tre gode råd til bedre Wi-Fi

#1
Placering:
En god placering af routeren er essentiel. Står routeren gemt ad vejen, så bliver dækningen af Wi-Fi ringere, da signalet skal gennemtrænge flere ting; vægge, møbler m.m. Så sørg for at routeren står frit fremme – også selvom de sjældent er en fryd for øjet. Der er blandt producenter at routere kommet et større fokus på designet af dem, netop fordi forbrugerne har en tendens til ellers at gemme dem væk. Så det er muligt at finde routere, som ikke er afskyelige.

Derudover skal routeren også placeres centralt i hjemmet. Derved er der større sandsynlighed for, at signalet lettere kan nå ud til alle hjørner af husstanden.

#2
Længere rækkevidde på Wi-Fi: 
Er det en stor lejlighed eller hus, så kan det alt efter størrelse og udstyr være nødvendigt med forstærkninger. Er en enkelt Wi-Fi-router ikke nok, så kan man udvide med enten et access point eller mesh-system. Selvom det er en anelse dyrere, så anbefaler vi mesh-systemet, så er teknisk overlegent. Et mesh system arbejder bedre samme, er lettere at komme i gang med og benytte og har ofte nyere Wi-Fi-teknologier indbygget.

#3
Køb ordentligt Wi-Fi-udstyr: 
Alt for mange bruger gamle routere til deres Wi-Fi, hvilket er meget uheldigt. Og bruger man en router leveret samme med bredbåndsabonnementet, så skal man ikke forvente den indeholder nyeste teknologi. Med mængden af enheder vi i dag har tilkoblet vores Wi-Fi samt hastigheden der er brug for, så er en god router altafgørende. Derfor er det vigtigt, at man tjekker den router man bruger. Vigtigst er det at tjekke hvilken kommunikationsstandard routeren bruger: Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac) eller Wi-Fi 6 (802.11ax). Routeren skal helst understøtte både 2,4 GHz og 5 GHz, hvilket en router med Wi-Fi 4 ikke gør. Med Wi-Fi 5 får man 5 GHz og derudover giver en router Wi-Fi 6 giver bedre stabilitet og hastighed, når mange enheder er tilsluttet.

Se også: Wifi router eller mesh netværk – hvad skal du bruge?

Hastigheder for Wi-Fi-standarder

Der findes flere standarder for Wi-Fi. Vi har her taget de tre nyeste med, da det er disse der stadig er i brug. Wi-Fi 4 blev introduceret i 2009, Wi-Fi 5 i 2013 og Wi-Fi 6 i 2019.

Teoretiske hastigheder for Wi-Fi-standarder
Wi-Fi 4 (802.11n) 600 Mbps
Wi-Fi 5 (802.11ac) 1.300 Mbps
Wi-Fi 6 (802.11ax) 10 Gbps

Den aktuelle hastighed kan variere enormt. Alt efter forbindelse til udbyder, udstyret, placering af router, interferens, afstand og mere. Derfor skal man forvente en noget langsommere hastighed på Wi-Fi-netværket, selvom både bredbåndsforbindelse og udstyret i teorien er meget hurtigere. Wi-Fi 6 understøtter helt op til 10 Gbps og er derfor langt over den hastighed man i dag kan opnå i private husstande. Wi-Fi-standarder er dog mere end bare hastighed. Wi-Fi 6 har fx den anden fordel, at det har en meget mindre forsinkelse. Vil du opnå et stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi, så anbefaler vi udstyr med mindst Wi-Fi 5. Står du og alligevel skal opgradere, så gå efter Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6E er en helt ny standard, som så småt er ved at dukke op i netværksprodukter. I forhold til Wi-Fi 6 giver 6E flere kanaler, hvorved en langt større båndbredde kan opnås. Skal Wi-Fi 6E-teknologien kunne udnyttes, så skal både router og tilkoblet udstyr understøtte standarden.

De fleste bredbåndsabonnementer kommer i dag med en inkluderet router, som skal benyttes på forbindelse. Men bare rolig, denne kan nemlig sættes i bridge-mode, hvorved man kan tilslutte egen router.

Se også: Guides til bredbånd og Wi-Fi

Redaktionen har mere til historien

Redaktionen følger op med den seneste udvikling om temaet. Daniel Søgaard Hald fulgte op på historien. 16/6/2021 stillede redaktiornen igen skarpt på tematikken med en artikel omkring temaet Telenor giver fri data til alle abonnementer hele sommeren – Læs den her. Vi har fastholdt interessen for emnet. Læs de sidste nyheder om Bredbånd..