Sådan får du mere stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi

Løsningen på bedre Wi-Fi er sjældent en hurtigere bredbåndsforbindelse. Læs hvordan du får stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi.

Sådan får du mere stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi

Selvom det er lettest at tro, at dit valg af abonnement er altafgørende for hastigheden på dit Wi-Fi, spiller andre ting også en enorm rolle. Her kan du læse, hvordan du opnår et bedre Wi-Fi på både kablet og mobilt bredbånd med højere stabilitet og hurtigere hastighed.

Faktisk hjælper det meget sjældent at opgradere hastigheden, hvis du oplever, at dit Wi-Fi er langsomt og ustabilt. I stedet bør du kigge andre steder, hvis du vil forbedre oplevelsen på nettet. Herunder finder du gode råd til, hvordan du kan opnå bedre Wi-Fi.

At have et langsomt og ustabilt Wi-Fi er irriterende, lige meget om man skal arbejde, streame en film eller spille online multiplayer. Mange tror, at det vil hjælpe at opgradere til et hurtigere abonnement, men som regel er problemet med Wi-Fi ofte udstyret, herunder routeren.

Alt for mange benytter routere som er gamle, billige og af alt for ringe kvalitet. Og det er uheldigt, for routeren er afgørende for dit Wi-Fi. Se herunder hvordan du får mest ud af dit bredbåndsabonnement – lige meget om du har mobilt bredbånd via 4G og 5G eller kablet via coax eller fiber.

Se også: Sammenlign priser og hastigheder på bredbånd

Tre gode råd til bedre Wi-Fi

#1 Placering af router

En god placering af routeren er essentiel. Står routeren gemt ad vejen, bliver dækningen af Wi-Fi ringere, da signalet skal gennemtrænge ting; vægge, møbler m.m. Sørg derfor for, at routeren står frit fremme – også selvom de ikke altid er en fryd for øjet. Der er blandt producenter af routere kommet større fokus på designet, netop fordi forbrugerne har en tendens til ellers at gemme dem væk. Så det er altså muligt at finde routere, som ikke er afskyelige.

Derudover skal routeren også placeres centralt i hjemmet. Derved er der større sandsynlighed for, at signalet lettere kan nå ud til alle hjørner af husstanden. Med en til mobilt bredbånd via 4G eller 5G skal man også tage hensyn til signalstyrken til mobilnetværket – her er en placering i et vindue ofte at foretrække.

#2 Længere rækkevidde på Wi-Fi

Er det en stor lejlighed eller hus, kan det alt efter størrelse og udstyr være nødvendigt med forstærkninger. Er en enkelt Wi-Fi-router ikke nok, så kan man udvide med enten et access point eller mesh-system. Selvom det er en anelse dyrere, anbefaler vi mesh-systemet, som ofte er teknisk overlegent. Et mesh system arbejder bedre sammen, er lettere at bruge og har ofte nyere Wi-Fi-teknologier og funktioner indbygget.

#3 Køb ordentligt Wi-Fi-udstyr

Alt for mange bruger gamle routere til deres Wi-Fi, hvilket er meget uheldigt. Bruger man en router leveret sammen med bredbåndsabonnementet, skal man ikke forvente den indeholder nyeste teknologier og nødvendige funktioner.

Med mængden af enheder vi i dag har tilkoblet vores Wi-Fi, rækkevidden samt hastigheden der er brug for, er en god router altafgørende. Derfor er det vigtigt, at du tjekker den router du bruger.

Vigtigst er det at tjekke hvilken kommunikationsstandard routeren bruger: Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac) eller Wi-Fi 6 (802.11ax) eller nyere. Routeren skal helst understøtte både 2,4 GHz og 5 GHz, hvilket en router med Wi-Fi 4 ikke gør. Med Wi-Fi 5 får man 5 GHz og derudover giver en router Wi-Fi 6 giver bedre stabilitet og hastighed, når mange enheder er tilsluttet.

Se også: Wifi router eller mesh netværk – hvad skal du vælge?

Hastigheder for Wi-Fi-standarder

Der findes flere standarder for Wi-Fi. Vi har her taget de tre nyeste med, da det er disse der stadig er i brug. Wi-Fi 4 blev introduceret i 2009, Wi-Fi 5 i 2013 og Wi-Fi 6 i 2019. Nyeste er Wi-Fi 7, der giver et stort boost til hastigheden.

Teoretiske hastigheder for Wi-Fi-standarder
Wi-Fi 4 (802.11n) 600 Mbps
Wi-Fi 5 (802.11ac) 3,6 Gbps
Wi-Fi 6 (802.11ax) 10 Gbps
Wi-Fi 6E (802.11ax) 10 Gbps
Wi-Fi 7 (802.11be) 40 Gbps

Den aktuelle hastighed kan variere enormt. Alt efter forbindelse til udbyder, udstyret, placering af router, interferens, afstand og mere. Derfor skal man forvente en noget langsommere hastighed på Wi-Fi-netværket, selvom både bredbåndsforbindelse og udstyret i teorien er meget hurtigere.

Wi-Fi 6 understøtter helt op til 10 Gbps og er derfor langt over den hastighed man i dag kan opnå i private husstande. Wi-Fi-standarder er dog mere end bare hastighed. Wi-Fi 6 har fx den anden fordel, at det har en meget mindre forsinkelse. Vil du opnå et stabilt, bedre og hurtigere Wi-Fi, så anbefaler vi udstyr med mindst Wi-Fi 6. Står du og alligevel skal opgradere, så gå efter Wi-Fi 6 eller hellere Wi-Fi 6E. Wi-Fi 7-routere er stadig meget dyre.

I forhold til Wi-Fi 6 giver 6E flere kanaler, hvorved en langt større båndbredde kan opnås. Skal Wi-Fi 6E-teknologien kunne udnyttes, så skal både router og tilkoblet udstyr understøtte standarden.

De fleste bredbåndsabonnementer kommer i dag med en inkluderet router, som skal benyttes på forbindelse. Men bare rolig, denne kan nemlig sættes i bridge-mode, hvorved man kan tilslutte egen og bedre router.

Se også: Guides til bredbånd og Wi-Fi

Redaktionen har mere til historien

Redaktionen følger op med den seneste udvikling om temaet. Daniel Søgaard Hald fulgte op på historien. 16/6/2021 stillede redaktiornen igen skarpt på tematikken med en artikel omkring temaet Telenor giver fri data til alle abonnementer hele sommeren – Læs den her. Vi har fastholdt interessen for emnet. Læs de sidste nyheder om Bredbånd..