Kan det svare sig at købe ny telefon med mobilrabat?

Teleselskaberne lokker med stor mobilrabat, men du binder dig ofte i 6 måneder. Kan det svare sig frem for at købe abonnement og telefon hver for sig?

Kan det svare sig at købe ny telefon med mobilrabat?

Mange teleselskaber sælger ikke kun mobilabonnementer, men også smartphones med stor mobilrabat. Deres priser på telefoner kan ofte være en hel del billigere end de laveste priser hos andre forhandlere. Det skyldes, at der er en lille hage, for at du kan få lov til at købe en smartphones til en god pris hos teleselskaberne: Du binder dig som regel til 6 måneders mobilabonnement.

Ofte fungerer det sådan, at mobilrabatten stiger jo dyrere et mobilabonnement du vælger. Teleselskaberne håber nemlig, at du forbliver kunde hos dem efter bindingsperioden og ikke ændrer dit mobilabonnement til et billigere. Mange danskere får nemlig valgt et alt for dyrt mobilabonnement med meget mere tale og data, end de behøver, fordi teleselskaberne frister med meget rabat på mobiltelefoner.

Spørgsmålet er så, om det overhovedet er en god idé at købe en mobiltelefon med mobilrabat. Eller kan det bedre betale sig at købe mobiltelefonen hos en elektronikforhandler og enten beholde sit eksisterende mobilabonnement eller skifte til et nyt?

Er det billigst at købe iPhone 12 med mobilrabat hos et teleselskab?

For at finde ud af det bruger vi den mest populære telefon i Danmark, iPhone 12, som eksempel. Alle teleselskaber, som sælger mobiltelefoner, fører iPhone 12 – og gerne med en klækkelig mobilrabat.

Herunder kan se de samlede mindstepriser ved køb af iPhone 12 med 64 GB lager hos teleselskaberne. Bemærk, at man binder sig til mobilabonnementet i 6 måneder hos de fleste teleselskaber. Enkelte teleselskaber kræver kun 1 måneds binding.

#1 Telenor
Pris på iPhone 12 med mobilrabat: 4.501 kroner
Abonnement: Fri tale og fri data (20 GB i 55 lande)
Mindstepris efter 6 måneder: 5.995 kroner
Se aktuelle priser hos Telenor

#2 3 Mobil
Pris på iPhone 12 med mobilrabat: 5.540 kroner
Abonnement: Fri tale og 30 GB data (25 GB i EU)
Mindstepris efter 6 måneder: 6.000 kroner
Se aktuelle priser hos 3

#3 YouSee
Pris på iPhone 12 med mobilrabat: 5.041 kroner
Abonnement: Fri tale og 30 GB data (20 GB i 48 lande)
Mindstepris efter 6 måneder: 6.235 kroner
Se aktuelle priser hos YouSee

#4 Call me
Pris på iPhone 12 med mobilrabat: 6.480 kroner
Abonnement: Fri tale og fri data (15 GB i EU)
Mindstepris efter 1 måned: 6.627,8 kroner
Se aktuelle priser hos Call me

#5 TELMORE
Pris på iPhone 12 med mobilrabat: 5.160 kroner
Abonnement: 20 timers tale og 40 GB data (13 GB i EU)
Mindstepris efter 6 måneder: 6.870 kroner
Se aktuelle priser hos TELMORE

#6 CBB Mobil
Pris på iPhone 12 med mobilrabat: 6.799 kroner
Abonnement: Fri tale og 50 GB data (9 GB i EU)
Mindstepris efter 1 måned: 6.923 kroner
Se aktuelle priser hos CBB Mobil

#7 Telia
Pris på iPhone 12 med mobilrabat: 5.760 kroner
Abonnement: Fri tale og fri data i hele Norden (20 GB i EU)
Mindstepris efter 6 måneder: 7.411,5 kroner
Se aktuelle priser hos Telia

Køb af smartphone med mobilrabat er nogle gange billigst

Den gennemsnitlige pris på iPhone 12 med mobilrabat hos teleselskaberne er 5.611 kroner. Til sammenligning er den aktuelle dagspris på iPhone 12 med 64 GB lager 5.500 kroner. Overordnet set er der altså ikke umiddelbart noget at spare ved at vælge et teleselskab. Der er dog nogle undtagelser.

En af dem er Telenor, som sælger iPhone 12 for kun 4.501 kroner. Her sparer du altså 999 kroner i forhold til markedsprisen. Til gengæld skal du så betale 249 kroner per måned for et abonnement med fri tale og fri data. Her er det dog vigtigt at spørge sig selv, om man rent faktisk har brug for så meget tale og data. Det har de færreste ikke.

Løsningen vil derfor være at skifte til et billigere abonnement efter bindingsperioden. Men kan det overhovedet svare sig at binde sig til et dyrt mobilabonnement til 249 kroner per måned i 6 måneder for at spare 999 kroner på købet af iPhone 12?

Ifølge Energistyrelsen bruger en gennemsnitlig dansker 11,9 GB mobildata per måned. Hos Telenors lavprisselskab CBB kan du eksempelvis få et mobilabonnement med fri tale og 15 GB data for 99 kroner per måned. Ved selv at købe en iPhone 12 til 5.500 kroner hos den billigste forhandler og ved selv at købe et mobilabonnement til 99 kroner per måned vil det give en samlet pris på 6.094 kroner efter 6 måneder. Til sammenligning er mindsteprisen efter 6 måneder hos Telenor med mobilrabat 5.995 kroner.

I tilfældet med Telenor (og 3, som også sælger iPhone 12 til en lignende mindstepris efter 6 måneder) kan det altså godt svare sig at købe iPhone 12 med mobilrabat. Besparelsen er dog minimal. Hvis du er storforbruger og i forvejen har et mobilabonnement til eksempelvis 249 kroner per måned, kan det endnu bedre betale sig at gøre brug af mobilrabat. Her vil eget indkøb af iPhone 12 + 6 måneders eget mobilabonnement til 249 kroner samlet set koste 6.994 kroner – altså cirka 1.000 kroner mere, end hvis man køber iPhone 12 med mobilrabat og Telenors abonnement med fri tale og fri data.

Læs også: Det billigste mobilabonnement med samlerabat

Undersøg altid om det kan betale sig

Det er vigtigt at pointere, at dette blot er et eksempel med én mobiltelefon på et bestemt tidspunkt af året. Priserne i den fri handel ændrer sig hele tiden, og teleselskaberne kører i perioder også kampagner med særlig stor mobilrabat. I de perioder vil du i højere grad opleve, at mobilrabat kan svare sig. Det kan for eksempel være ved kampagner i forbindelse med lancering af en ny telefon, eller når sidste års model er ved at udgå hos et teleselskab.

Hvis du overvejer at købe en telefon med mobilrabat, bør du altid sammenligne mindsteprisen med andre teleselskabers mindstepris. Og gør samtidig op med dig selv, om du kan få samme mobiltelefon og et tilsvarende (eller måske endda mindre og billigere) mobilabonnement til en bedre pris ved at købe de to ting hver for sig.

Kan mobilrabat svare sig? Ja, men kun i nogle tilfælde. Du kan også risikere, at det er dyrere end at købe telefon og abonnement hver for sig. I sidste ende afhænger det af, hvilken telefon du vil købe, hvilket abonnement du vælger og hvad prisen på telefonen er hos forhandlere.

Se også: Priser og tilbud på de billigste mobilabonnementer

Sidste opdatering af historien

Der er kommet nyt i sagen. Lasse Olsen gik et skridt videre. Allerede d. 4/8/2021 fulgte vi op med en artikel med tematikken Skolestart: De bedste abonnementer og telefoner til børn – Læs her. Tjek de seneste nyheder om emnet her.