Fordele og ulemper ved fibernet

Hvilke fordele og ulemper har fibernet? I denne guide kan du blive klogere på fiber bredbånd, så du lettere kan se om det er noget for dig.

Fordele og ulemper ved fibernet

Der findes flere typer af bredbånd og det kan være svært at finde op og ned på dem. I denne guide kigger vi nærmere på bredbånd via fiber, og forhåbentlig hjælper dig i dit valg. Hvad er fibernet og hvilke fordele og ulemper har det? Læs med her.

Hvad er bredbånd via fiber?

Bredbånd via kabel-tv, bredbånd via telefonstik, bredbånd via mobilt internet, fibernet og så videre. Der er ikke noget af sige til, at mange bliver forvirrede på markedet for bredbånd. For hvad skal man vælge? Og hvornår skal man vælge noget andet end det har man? Der er mange spørgsmål.

Fibernet er, sammen med bredbånd via 5G, den nyeste teknologi indenfor bredbåndsløsninger. Den store nyhed skal findes i selve kablet, som er et såkaldt optisk fiberkabel. Optisk fiber består af plastisk og glas, og er et meget skrøbeligt kabel. Men hvad de ikke har på holdbarhed, har det tilgengæld i hastighed. Det er nemlig lys, der passerer gennem et optisk kabel. Og som de fleste nok ved, så er lys ret hurtigt. Og det giver nogle fordele, når det kommer til bredbånd – men også nogle ulemper.

Se også: Find priser på hurtigt bredbånd

Fordele ved fibernet

Lad os først få slået fast, at der er flere fordele ved fibernet end der er ulemper. Med det sagt, så skal vi i dette afsnit kigge nærmere på fordelene.

  • Fibernet er hurtigt: Det er nok den største fordel ved fibernet. Vil du have det hurtigste internet, så bør du gå efter fiber.
  • Fibernet er stabilt: Selvom det er stor belastning på netværket, så vil fiber altid være hurtigt.
  • Fibernet har hurtig upload: Modsat andre typer af bredbånd, så kan fiber have lige så hurtig upload som download.
  • Fiber har lav forsinkelse: Spiller du meget eller bruger applikationer, hvor lav forsinkelse er et must, så er fiber det bedste valg.

Se også: Billigt fibernet? Her får du mest fiber for pengene

Ulemper ved fiber

Selvom fiber har nogle gode fordele, så er der også nogle ulemper. Og en af dem kan faktisk være helt afgørende for, om du vælger fiber eller ej.

  • Tilgængelighed: Fibernet er ikke noget alle danskere kan få. Så inden du drømmer om fiber, så undersøg om der er gjort klar til det i vejen ved husstanden.
  • Dyrt at få etableret: Det er dyrt at komme i gang med fiber. Nedgravning af kabler, fiberboks og andre udgifter er en ulempe ved fiber.
  • Dyrere end andre typer bredbånd: Til sidst, men ikke mindst, så er bredbånd via fiber dyrere end andre typer bredbånd.

Skal du vælge fiber?

Det er et svært spørgsmål at svare på, da det kommer meget an på den enkeltes behov og situation. Vil du gerne have det hurtigste bredbånd, og kan du få fiber i husstanden, så skal du vælge det. Er det forbundet med store udgifter eller er det behov for det hurtigste bredbånd ikke så stort? Så kan du fint klare dig med bredbånd via kabel-tv eller mobilt bredbånd.

Se også: Guides til bredbånd

Sidste tilføjelse til sagen

Fortællingen gik sin videre gang. Daniel Søgaard Hald kunne ikke lade sagen ligge. d. 22/7/2021 dykkede vi igen ned i emnet med en artikel med tematikken Billigt fibernet? Her får du mest fiber for pengene – Læs videre her. Seneste nyt om emnet finder du her.