5G vs WiFi – sådan bruger vi fremtidens internet

5G ruller ud i 2020 med høje hastigheder og meget lave latenstider - men WIFi bliver også kraftigt forbedret. Sådan vil vi bruge 5G og WiFi i fremtiden.

5G vs WiFi – sådan bruger vi fremtidens internet

Vi hører så småt om, hvordan de danske teleselskaber er i gang med at opsætte 5G-master i Danmark. Når den nye netværksteknologi for alvor ruller ud, så forventer mange, at der bliver tale om en decideret revolution, når vi taler måden, vi får adgang til nettet på.

Sammenlignet med 4G lover 5G langt højere datahastigheder, langt mindre grad af overbelastning på det mobile internet og praktisk talt ingen latenstider. Kort summeret op: Så vil 5G give os de fordele, som WiFi har over 4G i dag – og dermed vil 5G også blive en seriøs udfordrer til Wi-Fi.

Alt peger dog på, at vi faktisk har behov for begge netværk for rigtig at kunne drage nytte af morgendagens internet.

 

5G og Wifi – kort fortalt

5G er kort fortalt fælles betegnelsen for femte generation af det mobile netværk. Teleselskaberne køber adgang til det nødvendige netværksspektrum og skal herefter opbygge netværket for kunne servicere brugerne. Det netværksspektrum eller de frekvenser, som 5G kører på, rækker ikke så langt som 4G og det kræver derfor mange flere 5G-master for at kunne dække og give en ordentlig oplevelse. For at få den investering tilbage må teleselskaberne have brugerne til at betale for 5G-abonnementer.

WiFi benytter et spektrum, der er gratis for alle at bruge, men signalet er til gengæld ikke så stærkt. Derfor betaler man en bredbåndsudbyder for at levere internet til vores hus, lejlighed eller hvad vi nu eller bor i. WiFi kører på to frekvenser: 2.4 Ghz og 5Ghz. 2.4 Ghz rækker langt, men har ikke så høje hastigheder, mens 5Ghz har kortere rækkevidde men har til gengæld høje hastigheder.

I dag bruger de fleste en kombination af WiFi i hjemmet og mobilt internet på farten. Når telefonen først er koblet til WiFi-forbindelsen i hjemmet, så kobler den sig automatisk til forbindelsen, når man er inde for rækkevidde af hjemmets WiFi router og hvis WiFi er aktiveret på mobilen.

Se også: Find mobilt bredbånd med fri data

 

5G og WiFi giver en langt bedre kombination i fremtiden

Det scenarie skal vi forvente fortsætter med 5G. Den samlede oplevelse bliver dog bedre. Langt bedre faktisk. For eksempel kan vi forvente download-hastigheder på mellem 1-10 Gbit/s med 5G og en latenstid på kun 1 millisekund – i dag er det ikke usædvanligt med  latenstider på 40-50 millisekunder på 4G. Derfor vil vi få en langt bedre online-oplevelse med 5G på mobilen. Alt, der foregår online, bliver klar langt hurtigere. Særligt til gaming på telefonen får 5G stor betydning, når latenstiden kommer på niveau med WiFi.

5G-hastigheden kan blive presset af antal samtidige enheder, der er forbundet til den pågældende 5G-antenne, men generelt vil vi opleve langt højere datahastigheder på mobilen med 5G.

Lige som 5G udvikler sig, så gør WiFi-teknikken det også. Nyeste generation af WiFi er WiFi 6, der giver op mod fire gange højere hastigheder end sidste generation. Samtidig er WiFi 6 også mere effektivt i brug og er udviklet til bedre at håndtere langt flere opkoblede enheder på samme tid. Det for at være klar til fremtiden opkoblede hjem, hvor der ikke går mange år, inden praktisk talt alt kan være koblet op til nettet.

5G er også designet til langt bedre at håndtere mange opkoblede enheder på samme tid og der, hvor 5G-dækningen er god, vil 5G faktisk blive et reelt alternativ til almindeligt bredbånd.

Se også: Find billig mobilt bredbånd

5G og Wifi 6 tager lang tid at rulle ud 

Den dårlige nyhed ved de nye standarder, WiFi 6 og 5G er, at det tager lang tid for både bredbåndsudbyderne og teleselskaberne at rulle hardware ud, der understøtter disse teknikker. Det er ikke noget, der bare sker fra dag til dag. 5G vil hurtigst kunne blive rullet ud i de større byer, hvor der i forvejen er en del master med antenner, der relativt hurtigt kan opdateres til at håndtere 5G.

4G-dækningen i Europa vidner dog om, at Europa må forventes at halte efter på 5G-dækningen sammenlignet med lande i Asien og Afrika, hvor mange lande er langt længere fremme med 4G.

Det kræver dog også, at brugernes produkter bliver opdateret, så de understøtter 5G eller WiFi 6 – eller begge dele, inden det for alvor tager fart. Det kan ikke bare gøres med en software-opdatering – der skal helt nye produkter til. Det betyder, at vi skal have ny mobil, tablet, computer, smart tv, WiFi router, 5G router og så videre, inden det rent faktisk giver mening overhovedet at abonnere på 5G eller at kunne drage nytte af WiFi 6.

Se også: Mobiltelefoner med høje hastigheder

 

5G-abonnementer bliver meget dyrere

Ikke meget tyder på, at WiFi 6-standarden betyder dyrere bredbåndsabonnementer. Faktisk ser vi lige nu en priskrig på bredbåndsabonnementer herhjemme, hvor vi nu kan få bredbånd med 1.000 Mbit/s til under 250 kroner. Det er svært at forestille sig, at de priser pludselig bliver meget højere.

Derimod ser 5G ud til at blive problembarnet rent prismæssigt. Vi kan forvente, at et 5G-abonnement bliver 20-25 procent dyrere end 4G-abonnementer. Det er fint nok, at 5G er langt hurtigere og kan downloade kæmpe filer på kort tid – men en sang på tre minutter skal alligevel streames over tre minutter og en video kan ikke ses hurtigere, bare fordi man streamer den over 5G i stedet for 4G.

Det betyder, at der skal være nogle særlige 5G-tjenester, man kan få adgang til på ordentlig vis, hvis mobilkunderne skal til at grave betydeligt dybere i lommerne for et 5G-abonnement. Den slags tjenester kommer naturligvis, men spørgsmålet er, hvor hurtigt det sker.

Se også: Bredbånd med 1.000 Mbit/s

 

5G kommer ikke til at erstatte WiFi

De næste mange år vil 5G og Wifi bliver en integreret del af vores opkoblede hverdag. 5G kommer ikke til at erstatte WiFi i den nærmeste fremtid. Det kan ske på et tidspunkt, når 5G er rullet så massivt ud, at teknologien gør WiFi overflødig. Men det kommer til at tage mange år, inden det sker.

Herhjemme er Telenor, YouSee og Telia godt i gang med de første test af 5G og det forventes, at 5G bliver kommercielt tilgængeligt i løbet af 2020 i Danmark.

Se også: Nyheder om internet

Historien er ikke slut

Emnet er stadig aktuelt. Steen Jørgensen fastholdt sit fokus på emnet. 27/12/2019 publicerede redaktionen artiklen; Mobilabonnementer med streaming-tjenester til tv-serier og film – Historien kan du læse her. Emnet er absolut ikke dødt. Klik her for at læse de seneste nyheder..