Bredbånds-test: Er dit internet ikke så hurtigt som lovet?

Er dit internet i bredbånds-test ikke så hurtigt som lovet? Det kan der være flere grunde til. Læs her hvorfor og hvad du kan gøre.

Bredbånds-test: Er dit internet ikke så hurtigt som lovet?

Der findes utallige bredbånds-test rundt omkring på nettet, hvor man kan teste hastigheden på sit internet? Når man betaler for en hastighed, så vil man gerne være sikker på, at man får den lovede hastighed. Rigtig mange oplever dog, at hastigheden er langt fra den lovede – og hvorfor egentlig? Her kigger vi nærmere på hvorfor dit internet ikke er så hurtigt som lovet, samt hvad du kan gøre for at forbedre det.

De fleste af os oplever ind i mellem, at vores internet er langsomt og sløvt. Ofte går det over af sig selv og en gang i mellem kræver det en genstart af routeren. Andre gang så er problemet dog lidt mere kompliceret. Har internethastigheden længe været langsom, så er det naturligt at kaste sig over en hastighedstest. Det kan man for det meste gøre hos udbyderen eller hos en tredjepart. Er resultatet lidt lavere end forventet, så er dette helt normalt. Er hastigheden derimod meget lavere end forventet, så kan der være flere grunde til dette. Der er nemlig flere ting, som kan påvirke din hastighed på nettet.

Se også: Er dit bredbånd langsomt? Fix et ustabilt internet

Er dit internet ikke så hurtigt som lovet? Se her

I dag har vi ikke bare brug for internet i hjemmet, vi har brug for hurtigt internet. Kravende til internethastigheder er i dag meget større, end de var for bare et par år siden. Heldigvis er der også stor konkurrence blandt udbyderne, så man kan få hurtigt bredbånd til billige penge.

Har man fået installeret en hurtig bredbåndsforbindelse, så er det meget skuffende, hvis den ikke lever op til forventningerne. Men inden du ringer til udbyderen og brokker dig, så er det værd at læse med her. Der kan nemlig være flere årsager til, at internet i en bredbånd-test er langsommere end lovet.

  1. Der er altid et tab over Wi-Fi: Godt nok er Wi-Fi blevet gevaldigt forbedret gennem årene, både når det kommer til rækkevidde, stabilitet og hastighed. Men lige meget hvad, så vil en kablet forbindelse stadig være den bedste, da der sker et tab via den trådløse forbindelse. Når du tester din bredbåndshastighed, så gør det gerne på en kablet forbindelse. Det samme gælder dit enheder i dit hjem, som benytter Wi-Fi. Såvidt det er muligt, så sørg for at de benytter en kablet forbindelse. Det kan fx være TV, spillekonsol, PC m.m.
  2. Placering af router: Din hastighed på internettet er meget afhængigt af afstanden til din router. Sørg for at placere din router, hvor du oftest benytter internettet. Signalstyrken påvirkes af afstand og objekter, såsom vægge. En ringere signalstyrke er lige med langsommere hastighed. Placer gerne routeren centralt i hjemme, hvorved signalet kan nå hele vejen rundt. Når det kommer til mobilt bredbånd, så skal der sikres, at den også har god forbindelse til telenetværket. Vælg et mobilt bredbånd med god dækning hvor du bor, og overvej bredbånd over 5G.
  3. Kvaliteten af router: Der er forskel på tophastigheden på en Skoda og en Ferrari, og dette gælder altså også routere. Er din router gammel eller af en ringe kvalitet, så gør den helt sikkert ikke noget godt for din internethastighed. Invester i en ordenligt router, og forlæng hvis nødvendigt rækkevidde med et access point eller mesh-system.
  4. Malware og virus: Er der spyware, altså malware eller virus, på din computer, så kan det påvirke både computer- og internethastigheden. Sørg for at din computer er fri for den slags snavs, for det bruger både din computers ressourcer og dit bredbånd.
  5. Internetbrowser: Valget af internetbrowser kan også have indflydelse på hastigheden du oplever i bredbånd-test og på nettet generelt. De bedste browsere på markedet lige nu er FireFox, Google Chrome, Microsoft Edge og Safari. Prøv dig ad med dem og se hvilken fungerer bedst for dig og som gør det hurtigst på nettet.
  6. Overbelastet netværk: Ja, et bredbåndsnetværk kan være overbelastet. Når der er for mange mennesker i supermarkedet, så dannes der køer. Præcis det samme kan siges om et overbelastet netværk, og det gælder både bredbånd over mobilt bredbånd og kabel. Der er tider på dagen, hvor der er mere travlt på nettet end andre, fx om aftenen, når der streames tv, spilles og meget mere. Begræns mængden af enheder du selv har på dit Wi-Fi, men ellers kan du ikke gøre noget ved et overbelastet netværk.
  7. Prøv en anden bredbånds-test: Oplever du stadig, at dit internet er meget langsommere end lovet, så er det værd at prøve en anden bredbånds-test. Husk inden du kører en test, at afslutte andre ting, som kan påvirke din hastighed på nettet. Fx streaming af tv, åbne programmer og lignende. Hjælper det ikke, så er næste skridt åbenlyst.
  8. Ring til din internetudbyder: Næste skridt er at ringe til din udbyder. Her kan du fortælle, at du har prøvet ovenstående råd, men hastigheden stadig er meget lavere end lovet. De fleste udbydere vil velvilligt kunne hjælpe dig videre.

Se også: Sammenlign priser & hastigheder på 4G & 5G mobilt bredbånd

Er dit internet ikke så hurtigt som lovet, marts 2021

Denne guide til bredbånds-test, hvor du ikke opnår en lovet hastighed, er fra marts 2021. Her giver vi gode råd til, hvordan du kan forbedre hastigheden på din internet. Der er mange ting man kan prøve, inden man ringer til ens udbyder. Første skridt er altid at genstarte routeren, dernæst kan du gå til værks med ovenstående tips.

Se også: Guides og tips til bredbånd og internet

Fortællingen går videre

Emnet fik sin fortsættelse. Steen Jørgensen kunne ikke slippe temaet. 8/3/2021 havde redaktionen fokus på en artikel med fokus på Det perfekte mobile bredbånd til sommerhuset – uden binding og oprettelse – Artiklen kan læses her. Få også seneste nyt om emnet her..