Mobilt bredbånd og abonnementer i 2020 – dét skete der
Året 2020 har for mobilt bredbånd budt på flere nyheder. Det er samtidig et år, hvor forbrugerne virkelig har fået øjnene op for det smarte mobile bredbånd, som i forbindelse med hjemmekontor og COVID-19 er vokset i popularitet. Her er de største nyheder inden for mobilt bredbånd i 2020.
Mobilt bredbånd skiftede navn
Mobilt bredbånd er længe blevet set om en nødløsning eller en backup, som i form af en dongle kunne hives frem fra skuffen. Den lille 4G Wi-Fi dongle havde et abonnement med en begrænset mængde mobildata, hvor man kunne komme online med computeren, hvor der ikke var “rigtigt” Wi-Fi. Sådan er det absolut ikke længere. For mange er mobilt bredbånd et reelt alternativ til kablet bredbånd, og for nogle også det bedste valg.
Med oplagte fordele, så tiltaler mobilt bredbånd mange, som ikke ønsker besvær med en kablet forbindelse. I dag er mobilt bredbånd både billigt, simpelt, fleksibelt og ofte også hurtigt.
For at gøre det endnu mere simpelt og tiltrække flere kunders opmærksomhed, så fik mobilt bredbånd i løbet af 2020 nyt navn. I stedet for at bruge navnet mobilt bredbånd, begyndte flere teleselskaber af bruge navngivning som “internet til hjemmet”, “internetløsning”, “internet” og “Wi-Fi”. En oversimplisering kan man roligt sige, men for den almindelige forbruger, så gav den nye navngivning mere mening. Det gav samtidig mobilt bredbånd en ligeværdig placering med kablet bredbånd.
Se også: Guides til mobilt bredbånd, mobildata & WiFi
Stadig med datapakker
Med flere forbruger som vælger mobilt bredbånd som deres primære internet, så skulle man tro teleselskaberne ville fjerne et af dets største begrænsninger. Dog er mobilt bredbånd stadig offer for den såkaldte fair-use grænse, hvor selv den største famillie maksimum kan bruge 1.000 GB data. Dog lige med undtagelse af Oister med 2.000 GB data til mobilt bredbånd.
Og spørger du mig, så skyder teleselskaberne sig selv i foden med denne begræsning. Skal mobilt bredbånd være endnu mere på højde med kablet bredbånd, så skal de gammeldags databegrænsninger afskaffes.
Mobilt bredbånd har dog stadig den fordel, at det kan være billigere end kablet bredbånd, specielt hvis man ikke har et stort forbrug. Vælger man en mindre datapakke, så er prisen dermed også billigere. Men for en hel familie, som skal kunne streame i 4K-opløsning, hente spil og meget andet, så får selv de største datapakker i mobilt bredbånd hurtigt ben at gå på.
Se også: Billigste abonnementer til mobilt bredbånd
Mobilabonnementer var stadig billigst
Med mobilt bredbånd værende et oplagt alternativ til kablet bredbånd, så har vi set flere abonnementer af denne slags dukke op i løbet af 2020. Specielt har abonnementer med “fri data” været populære og har ført til priskrig mellem teleselskaberne. Til sidst blev det svært at presse prisen længere ned og i stedet blev der tilføjet andre værdiforøgende ting til abonnementerne, fx tjenester. Som for eksempel Telmore med mobilt bredbånd med streamingtjenester og fri data.
Alligevel fik mange teleselskaber konkurrence fra sig selv. Havde man som forbruger allerede en 4G mobil bredbåndsrouter stående (eller købte en brugt), så var et mobilabonnement billigere end et mobilt bredbåndsabonnement. Og det er ikke fordi dette dermed kræver en større teknisk indsigt, for et almindeligt mobiltabonnement fungerer lige så godt og simpelt i en 4G Wi-Fi router, som det “rigtige” abonnement til formålet. Så skal mobilt bredbånd være billigst muligt, så køb et almindeligt mobilabonnement. Om dette tip også vil virke i 2021 bliver spændende at se.
Se også: De billigste mobilabonnementer med meget data
5G mobilt bredbånd blev en realitet
Det mest spændende der skete med mobilt bredbånd i 2020 var 5G. På mobiltelefonen er der reelt ikke meget af bruge 5G til endnu, men bruger vi i stedet 5G i vores Wi-Fi, så giver det pludselig meget mere mening.
Og det var netop en af de ting vi håbede 2020 ville nå at byde på. Og det skete altså den 12. november, hvor TDC meldte klar med 5G mobilt bredbånd på deres netværk. Sammen med en 5G-router fra Huawei og et mobilt bredbånds abonnement med 5G, så kunne man nu få det såkaldte “trådløse fiber” i hjemmet. Stadig med det samme begrænsninger som de typiske abonnementer til mobilt bredbånd, men det fortæller noget om, hvad vi kan forvente sker i 2021, hvor også 3 er klar med 5G bredbånd.
Helt fiber er det dog ikke endnu. Vi har nemlig haft 5G mobilt bredbånd til test, hvor vi oplevede en forbedring i forhold til traditionelt 4G bredbånd, men endnu ikke nærmede os de hurtigste fiber-forbindelser. Når teleselskaberne i løbet af 2021 får adgang til 1.500 MHz, 2.100 MHz, 2.300 MHz, 3.500 GHz og 26 GHz frekvenser, så vil vi også se bedre hastigheder.
I 2021 ser vi frem til mobilt bredbånd uden databegrænsninger og med højere hastigheder.
Se også: Mobilt bredbånd med 5G
Det sidste nye
Siden redaktionen kørte dette opslag er der kommet nyt i sagen. Steen Jørgensen kunne ikke slippe temaet. 17/12/2020 fulgte redaktionen op med artiklen; Bredbåndsabonnementer med høje hastigheder eksploderer – Læs her. Emnet er absolut ikke dødt. Klik her for at læse de seneste nyheder..