Undgå mobilregninger på ferien – reducér dataforbruget
For nylig bragte vi en artikel med ti gode råd til, hvordan du kan undgå en skyhøj mobilregning, når du bruger mobilen på ferie i udlandet – I EU er man lidt bedre sikret efterhånden, mens det stadig kan være meget risikabelt at bruge sin mobil uden for EU. Her er ni gode råd til, hvordan du kan undgå en høj mobilregning på ferien i udlandet.
Selvom de fleste danskerne har mulighed for at bruge data på ferien, så er der stadig et loft over, hvor meget data, der kan bruges som en del af abonnementet. Det gælder i EU, og særligt uden for EU, hvor man som udgangspunkt skal betale mere for sit dataforbrug. Derfor gælder det om at være ekstra opmærksom på, hvordan man er dækket, og hvordan man sparer på sin mobildata og undgår datafælder.
Det har fået Telmore til at strikke de ni råd sammen om, hvordan man undgår høje mobilregninger i sommerferien og sådan set ferie og ophold generelt i udlandet.
Se også: Sikker brug af mobilen i udlandet
Sådan sparer på din mobildata i udlandet
#1Vær opmærksom på landegrænser
Rejser du tæt på grænserne til et land, er der risiko for, at din mobiltelefon hopper over på nabolandets mobilnet. Og hvis nabolandet ikke er en del af EU, kan det blive en dyr fornøjelse. Du kan eksempelvis være dækket i Frankrig, men ikke i Monaco. Vær derfor ekstra opmærksom på dit dataforbrug, når du rejser tæt på landegrænser.
#2 Brug wi-fi på færgen eller krydstogtet
Rejser du med færge eller krydstogt, kan du opleve, at din telefon hopper over på en satellitforbindelse, der ikke er omfattet roamingpriserne samt EU-taksterne. Det kan betyde, at du selv skal betale for dit dataforbrug, og det kan godt blive ret dyrt. Slå derfor roaming fra og brug wi-fi, når du sejler
#3 Download film, musik og e-bøger
Streaming af film og serier kræver meget data. Derfor kan det være en god ide at downloade film, musik, serier, e-bøger ned på din telefon, smartphone eller tablet, inden du rejser. Desværre er det ikke alle tjenester, der tilbyder download af tv-serier og film – det gør alle musikstreaming-tjenester og e-bogs-tjenester.
#4 Download landkort hjemmefra
Digitale kort som Google Maps kan være guld værd, når der skal findes vej gennem bjergbyer, metropoler eller naturområder. Du kan med fordel downloade kortet, inden du tager afsted, så du udelukkende bruger GPS-funktionen.
#5 Slå automatiseringer fra
I mange mobiltelefoner er en række data-tunge automatiseringer slået til. Det kan fx være automatisk opdatering af apps eller automatisk download af e-mails. Slå disse funktioner fra og spar på den måde data.
#6 Hold igen med emojis
Emojis er blevet en naturlig del at vores kommunikation, men kan på ferien blive en dyr fornøjelse. Bare én emoji fylder adskillige tegn i en tekstbesked, men det kan man ikke se. Bruger man rigtig mange emojis, kan man altså komme til at sende rigtig mange beskeder afsted.
#7 Brug SMS og ikke iMessage
Medmindre du er på wi-fi, så undgå at bruge iMessage, når du skal sende tekstbeskeder fra feriedestinationen, da denne funktion bruger data. I stedet kan du bruge almindelige SMS’er.
#8 Hold løbende øje med dit forbrug – også når du rejser
Det er altid en god ide løbende at holde øje med sit forbrug på rejsen. Tjek om dit teleselskab sender dig en SMS, når du har opbrugt henholdsvis 80 pct. eller 100 pct. af din EU-data.
Du risikerer selv at betale for utilsigtet højt forbrug i udlandet
Hvis du bruger din mobil i udlandet og kommer hjem til en høj mobilregning, så risikerer du selv at skulle betale for forbruget – du kan ikke forvente, at du kan tørre regningen af på dit teleselskab, selvom du måske synes, at du ikke blev gjort nok opmærksom på dit forbrug.
For eksempel endte en klage sidste år med, at en mobilkunde måtte betale forbrug på over 2.000 kroner på en færge, hvor mobilen brugte data via en dyr satellitforbindelse. Eftersom dataforbruget skete via satellit, havde selskabet ikke noget øjebliksbillede af dataforbruget og derfor kunne kunden ikke bruge argumentet om, at selskabet skulle have sendt en advarsel og lukket for dataforbindelsen.
De bedste mobilabonnementer med roaming
Herunder kan du se 10 af de bedste mobilabonnementer med roaming inkluderet. De fleste dækker EU, mens enkelte også dækker i lande uden for EU.
#1 Greentel
3 timers taletid + 3 GB data
Indeholder 3 timer taletid, fri sms/mms og 3 GB data – 3 GB data kan bruges i EU
Pris: 59 kroner om måneden. Se tilbud
#2 Greentel
1 times taletid + 10 GB data
Indeholder 1 times taletid, fri sms/mms og 10 GB data – 4 GB data kan bruges i EU
Pris: 79 kroner om måneden. Se tilbud
#3 Oister
5 timers taletid + 5 GB data
Indeholder 5 timers taletid, fri sms/mms og 5 GB data – 4 GB data kan bruges i EU
Pris: 79 kroner om måneden. Se tilbud
#4 Oister
5 timers taletid + 25 GB data
Indeholder 5 timers taletid, fri sms/mms og 25 GB data – 5 GB data kan bruges i EU
Pris: 89 kroner om måneden. Se tilbud
#5 GladMobil
8 timers taletid + 8 GB data
Indeholder 8 timers taletid, fri sms/mms og 8 GB data – 5 GB data kan bruges i EU
Pris: 89 kroner om måneden. Se tilbud
#6 CBB Mobil
Fri taletid + 50 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 50 GB data – 6 GB data kan bruges i EU
Pris: 119 kroner om måneden. Se tilbud
#7 Teleselskabet 3
Fri tale + 20 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 20 GB data – 20 GB data kan bruges i 64 lande
Pris: 160 kroner om måneden. Se tilbud
#8 Telenor
Fri tale + 30 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 30 GB data – 10 GB data kan bruges i 47 lande
Pris: 200 kroner om måneden. Se tilbud
#9 Telia
Fri tale + fri data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og fri data – 20 GB data kan bruges i 42 lande
Pris: 249 kroner om måneden. Se tilbud
#10 YouSee
Fri tale + 50 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 50 GB data – 20 GB data kan bruges i 48 lande + 2 timers tale fra DK til 54 lande
Pris: 299 kroner om måneden. Se tilbud
Se også: Priser på mobilabonnementer med roaming