Hvordan bruger man mest trygt mobilen i udlandet? Guide med ti tips

Hvordan bruger man trygt mobil i udlandet? Trods fri roaming i EU er der stadig mange ting at tænke over, inden du bruger løs af mobilen - særligt uden for EU.

Hvordan bruger man mest trygt mobilen i udlandet? Guide med ti tips

Siden sommeren 2017 er det blevet mere trygt at bruge sin mobil i udlandet – i hvert fald i EU – da der kom helt klare regler for mobilroaming på tværs af EU-landene. Alligevel skal man være opmærksom på nogle ting, inden man bruger løs af mobilen og sit abonnement uden for de danske grænser. Guide til sikker brug af mobilen i udlandet.

Sommerferien står for døren for mange – og mange er endda allerede draget af sted på ferie. Og langt de fleste har mobilen med sig på ferien, også i udlandet hvor man forventer at kunne bruge mobilen som hjemme i den danske andedam. Det er selvfølgelig primært på grund af de EU-regler, der kom for roaming i 2017, hvor det blev langt billigere at bruge mobilen inden for EU. Men der er stadig nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du bruger løs af mobilen uden for de danske grænser.

 

Sådan bruger du trygt mobilen i udlandet 

#1 Du har sikkert gjort det allerede – men tjek at dit abonnement ikke er spærret for opkald til udlandet, inden du rejser. Det gør du under ‘Mine  Services’ eller ‘Mine tjenester’ på din konto hos dit teleselskab.

#2 Der er fri roaming i EU – dog er der også abonnementer, der kun kan bruges i Danmark. Du skal sikre dig, at du har et EU-abonnement, hvis du vil bruge mobilen i udlandet.

#3 Den tale og sms/mms, der er inkluderet i dit abonnement, kan du bruge frit af i udlandet – også fri tale. Derimod er der begrænsning på data. Har du for eksempel 40 GB data i dit mobilabonnement kan du typisk få lov at bruge 5-6 GB data i udlandet uden ekstra omkostninger. Du kan maksimalt bruge 20 GB data, men det kommer helt an på dit abonnement.

#4 Uden for EU er der større begrænsninger på dit mobilforbrug. Flere selskaber tilbyder dog roaming på populære feriedestinationer som USA, Thailand, Singapore og lignende steder. 3 tilbyder roaming i i alt 67 lande og dækker med roaming i flest lande uden for EU. YouSee, Telia og Telenor tilbyder dog også roaming i enkelte lande uden for EU, men kun i udvalgte mobilabonnementer.

#5 Inkluderer dit mobilabonnement ikke roaming uden for EU, kan du købe ekstra tale, sms og data. Det er en dyr løsning og vi anbefaler at købe et lokalt simkort i stedet for.

#6 Vil du være sikker på, at du ikke bruger mobildata uden for EU, så deaktivér “Mobildata” og “Dataroaming” inden du forlader Danmark. Brug i stedet for WiFi på din mobil, når det er muligt – husk kun at bruge sikre netværk.

#7 Rejser du uden for EU, så slå viderestilling til telefonsvareren fra for at undgå høje regninger – du betaler nemlig ellers for at modtage opkaldet på telefonsvaren og det kan blive dyrt.

#8 Uden for EU kan det blive meget dyrt at sende sms’er – særligt hvis du bruger emojis. Et sms med emojis kan let blive takseret som 5-10 eller endda 20 sms’er – også så kan det blive dyrt, når man rejser uden for EU.

#9 Bruger du din mobil på en færge, så risikerer du en voldsom høj mobilregning. Teleankenævnet tidligere afgjort, at en forbruger skal betale omkring 2.100 kroner for sine døtres dataforbrug om bord på en færge til Norge. På kun 11 minutter blev der brugt for 1.162,08 kroner i data, fordi mobilen var koblet op til nettet via færgens satellitnetværk, mens den anden mobil brugte 965,19 kroner på data på satellitnetværket.

#10 Når du er i udlandet, kan du opleve dårlig dækning. Det skyldes, at dit danske teleselskab har indgået en aftale med en bestemt operatør om roaming i det land, du er rejst til. Du kan selv manuelt skifte netværk, hvis du synes at det forudvalgte selskab og så prøve sig frem blandt de teleselskaber, der er at vælge mellem.

Vælg manuelt mobiloperatør på iPhone:

Indstillinger > Operatør > Netværksoperatører > Slå Automatisk fra > Vælg blandt de operatører og netværk, der vises.

Sådan foretager du operatørvalg på Android:

Samsung: Indstillinger > Forbindelse > Mobile netværk > Netværksoperatører > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Huawei: Indstillinger > Trådløs og netværk > Mobilnetværk > Mobiloperatør > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

OnePlus: Indstillinger > SIM & Netværksindstillinger > Netværksudbydere > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Sony: Indstillinger > Netværk og internet > Mobilnetværk > Netværksudbydere > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Nokia: Indstillinger > Netværk og internet > Mobilnetværk > Netværksudbydere > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Motorola: Indstillinger > Trådløs og netværk > Mere > Mobilnetværk > Netværksudbydere > Slå Automatisk fra > Søg efter netværk og vælg så blandt de operatører og netværk, der vises.

Se også: Billige mobilabonnementer med roaming

 

De bedste mobilabonnementer med roaming

#1 Greentel
3 timers taletid + 3 GB data
Indeholder 3 timer taletid, fri sms/mms og 3 GB data – 3 GB data kan bruges i EU
Pris: 59 kroner om måneden. Se tilbud

#2 Greentel
1 times taletid + 10 GB data
Indeholder 1 times taletid, fri sms/mms og 10 GB data – 4 GB data kan bruges i EU
Pris: 79 kroner om måneden. Se tilbud

#3 Oister
5 timers taletid + 5 GB data
Indeholder 5 timers taletid, fri sms/mms og 5 GB data – 4 GB data kan bruges i EU
Pris: 79 kroner om måneden. Se tilbud

#4 Oister
5 timers taletid + 25 GB data
Indeholder 5 timers taletid, fri sms/mms og 25 GB data – 5 GB data kan bruges i EU
Pris: 89 kroner om måneden. Se tilbud

#5 GladMobil
8 timers taletid + 8 GB data
Indeholder 8 timers taletid, fri sms/mms og 8 GB data – 5 GB data kan bruges i EU
Pris: 89 kroner om måneden. Se tilbud

#6 CBB Mobil
Fri taletid + 50 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 50 GB data – 6 GB data kan bruges i EU
Pris: 119 kroner om måneden. Se tilbud

#7 Teleselskabet 3
Fri tale + 20 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 20 GB data – 20 GB data kan bruges i 64 lande
Pris: 160 kroner om måneden. Se tilbud

#8 Telenor
Fri tale + 30 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 30 GB data – 10 GB data kan bruges i 47 lande
Pris: 200 kroner om måneden. Se tilbud

#9 Telia
Fri tale + fri data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og fri data – 20 GB data kan bruges i 42 lande
Pris: 249 kroner om måneden. Se tilbud

#10 YouSee
Fri tale + 50 GB data
Indeholder fri tale, fri sms/mms og 50 GB data – 20 GB data kan bruges i 48 lande + 2 timers tale fra DK til 54 lande
Pris: 299 kroner om måneden. Se tilbud

 

Guide til tryg brug af mobilen i udlandet, juli 2019

Guiden til, hvordan du trygt bruger mobilen i udlandet, er fra juli 2019. Guiden tipper også til ti af de bedste abonnementer med roaming.

Se også: Priser på mobilabonnementer med roaming