Test af HTC Vive Focus 3: Sådan skal et VR-headset være

HTC Vive Focus 3 er som skræddersyet til almindelige brugere, hvis det da ikke lige var for prisen - det er nemlig godt og brugervenligt.

Test af HTC Vive Focus 3: Sådan skal et VR-headset være

Test af HTC Vive Focus 3. I de sidste par år har virtual reality-teknologien var igennem lidt af en forandring. De første par generationer af VR-headsets imponerende måske, da det var noget nyt og de første takter tegnede godt, men “wow-faktoren” forsvandt ret hurtigt og den bredere udbredelse har indtil videre været begrænset af et par nøglefaktorer.

Disse omfatter en besværlig opsætning, et forholdsvis begrænset antal apps og behovet for enten at være bundet til en kraftfuld pc, medmindre man er villig til at acceptere et betydeligt fald i ydeevne og kvalitet. Samtidig har prisen også været heftig.

Test af HTC Vive Focus 3

HTC’ Vive-familie retter sig direkte mod high-end “prosumer”- og erhvervsmarkedet. Det seneste resultat af disse bestræbelser er Vive Focus 3, et selvstændigt VR-headset til virksomheder, som meget vel kan repræsentere fremtiden for VR som et forretningsværktøj. Egentlig vil det også egne sig godt til private brugere, da det er brugervenligt, men prisen vil skræmme langt størstedelen.

Bedre design og fordeling af vægt

De mest markante forbedringer kommer i form af Focus 3’s design. VR-headsets – især standalone-enheder med egen computer-hardware – har typisk været store og tunge, men Focus 3 bryder denne tendens en smule.

Focus 3 er i hvert fald ret behagelig at bære i længere perioder uden at det blive fysisk trættende. Headsettet ret godt ergonomisk udformet. Det vejer faktisk 785 g og er dermed ret tungt. HTC har dog været smarte nok til at fordele vægten jævnt mellem forsiden og bagsiden af headsettet via en aftagelig batteripakke bagpå, der fungerer som en modvægt.

Pakningerne omkring visirets kant er også aftagelige, så de kan udskiftes og rengøres. Det er også smart, praktisk og ikke mindst hygiejnisk, hvis flere forskellige brugere, skal benytte headsettet. Både pakningerne og batteripakkerne er magnetisk fastgjort, og det er enkelt at skifte dem. Vi har læst andre brugere sige, at de ret ofte ved et uheld slog dem løs, når de brugte Focus 3, men det har vi nu ikke oplevet som et problem.

Selve headsettet er også nemt at få på og af, med en hurtigudløser bagpå til at løsne pasformen og en justeringsknap til at stramme den. Begge er nemme at betjene med headsettet på. Som med alle HTC’s nyere headsets kan det bruges med briller, men helt rart er det ikke.

htc vive focus 3

Se også: Bedste fitness tracker

Smartere batteriløsning – kan skiftes ud

Batteripakken er i øvrigt smart. Når batteriet dør, kan du udskifte det med et andet fuldt opladet batteri på farten.

Det betyder, at hvis du har en lang dag med demoer eller workshops, så behøver du ikke hele tiden at holde pauser for at genoplade hele headsettet med jævne mellemrum. Du kan bare sætte en ny batteripakke i.

Selvfølgelig må al denne ydeevne kræve sin pris et eller andet sted, og batteritiden er ikke ligefrem langvarig. Efter ca. en times seriøs brug havde Focus 3 mistet en tredjedel batteri. Hvis du begyndte at bruge den om morgenen, ville det overraske os, hvis den holdt længere end frokosttid.

Du skal købe ekstra batterier og hvert batteri har en praktisk indikator, der med et blik kan fortælle dig, hvor meget juice der er tilbage, uden at du behøver at tage headsettet på.

Selve opladningen af headsettet er dejlig praktisk, idet der kun er et enkelt kabel, der går ind i enheden, og det tager mindre end to timer at få fuld strøm til enheden. Endnu bedre er det, at Focus 3’s to genopladelige controllere ikke kræver en separat stikkontakt. Headsettet leveres sammen med et USB-C-kabel med dobbelt hoved; den ene ende går.

Skærm med 5K-opløsning og 90 Hz refresh rate

Skærmen bruger et par 2,88 tommer LCD-paneler, hver med en opløsning på 2.448 x 2.448 pixel. Det svarer til en 5K-opløsning og oven i det er synsfeltet blevet hele 120 grader, mens opdateringsfrekvensen er steget til 90 Hz. Det er en stigning fra henholdsvis 110 grader og 75Hz på Focus Plus og matcher den PC-drevne Vive Pro 2 på alle punkter undtagen opdateringsfrekvensen.

I praksis ser skærmen markant skarpere ud end tidligere generationer. Tekst i apps er nemmere at læse, mindre detaljer er nemmere at få øje på, og det overordnede billede er mere jævnt og skarpt.

Se også: De bedste hybrid smartwatch

Konklusion

HTC Vive Focus 3 er grundlæggende et virkelig godt og brugervenligt headset. Det er nok primært rettet mod erhverv og men private brugere bør nu også rette blikket mod dette VR-headset. Der er trods alt over 2.000 apps og spil til HTC Vive og har man interesse for VR, men ikke gider, når tech-ting bliver for besværlige, så er Vive Focus 3 måske det bedste bud lige nu på en virkelig god løsning.

Eneste anke – og den er virkelig tungtvejende – er prisen fra 11.000 kroner. Her står 99 procent af de private brugere nok af, inden de overhovedet så meget som overvejer et køb. Find priser på HTC Vive 3 her.

Se også: Test af VR headset