Spar penge på din smartphone – Derfor bør du gå efter sidste års topmodel
Smartphoneindustrien lever i allerbedste velgående. Hvert eneste år lanceres hundredvis af forskellige modeller, på tværs af de forskellige producenter. Herhjemme har markedet været fortrinsvist domineret af Apple, Samsung og Huawei, med outsidere som OnePlus lige i hælene, og det er lækkert for os, som forbrugere, med et stort udvalg. Der er bare et problem – prisen.
Der er nemlig gået inflation i priserne på mobiltelefoner, hvilket efterhånden har nået absurde højder. Det er bestemt ikke alle forundt at kunne købe en ny telefon, hvert eneste år, når priserne kan ligge så højt som 10.000 til 12.000 kroner for topmodellerne – faktisk helt oppe i omegnen af 20.000, hvis du vil have en foldbar telefon. Men behøver du virkelig betale dyre domme for sidste nye flagskib?
Læs også: Mobiltelefoner med lang batteritid
Derfor bør du gå efter sidste års model
Udviklingen i priserne hænger ikke sammen med, hvor meget selve telefonerne udvikles. I sidste ende er de nye modeller ofte gamle kendinge i nye klæder, forstået på den måde, at den største ændring for dig som forbruger, ligger i telefonernes udseende.
Et godt eksempel er Apples iPhone. Her varierer telefonens ydre enormt meget på tværs af modellerne, men når du tænder for skærmen, så er styresystem og brugerfladen identisk. Dette års iPhone 11 er eksempelvis noget nær en tro kopi af sidste års iPhone Xr – bare med en ekstra kameralinse. Laveste pris på en iPhone 11 uden abonnement er 6.378 kroner, hvor laveste pris på en iPhone Xr uden abonnement er 4.777 kroner.
Det er altså 1601 kroner, du som forbruger skal betale, for en uendeligt lille opgradering. Med mindre du lever og ånder for sidste nye model, så er det ikke umiddelbart pengene værd. Samme billede ses i øvrigt blandt alle producenter, og ikke kun hos Apple.
Se også: Sammenlign priser på telefoner
Lyder bedre end det er
En af forbrugerfælderne, som du skal passe på er, at de nye telefoner fremstår som en meget større opgradering end de er. Husk på, at producenterne har professionelle folk til at sidde og udtænke en markedsføringsplan, som har til hensigt at lokke forbrugere til at købe produktet. Og ja, det lyder tit og ofte rigtig godt med firdobbelt kamera på 108 megapixels, eller seneste chipset fra Snapdragon.
Virkeligheden er dog, at forbedringerne fra sidste år til i år er marginale. Selvom kameraet måske lyder usandsynligt godt, skal du huske på, at mange producenter sætter deres lid til det, der hedder efterbehandling. Det betyder, at telefonens software går ind og efterbehandler billeder og videoer, for at gøre dem så flotte som muligt – derfor betyder mange kameralinser og højere megapixels ikke nødvendigvis flottere billeder.
Dette er blot ét eksempel på, hvordan producenternes markedsføring kan lyde forherligende.
Se også: Telefoner med bedste kamera
Spar penge på RAM og lagerplads
Mit sidste råd til dig er, at du ikke bør købe den dyreste version af din ønsketelefon. Modellerne kommer ofte i forkellige versioner, hvor forskellen udelukkende ligger i hukommelsen – det vi kalder RAM – og lagerpladsen. Prisen på Samsung Galaxy Note10+ svinger med mere end 1.000 kroner, alt efter, hvor meget lagerplads du vælger.
Hos Apple kan prisen svinge med langt over 3.000 kroner for samme model, alt efter, hvor meget lagerplads den har. Der findes efterhånden mange billige “cloud”-løsninger, hvor du for et lavt beløb kan få lagerplads på nettet, som din telefon kan bruge. På den måde vil de fleste ikke have behov for en masse lagerplads på selve telefonen.
Derudover er der forskelle i pris, alt efter om telefonen har 6, 8, 10 eller 12 GB RAM. Jeg er stærk tilhænger af, at 12 GB RAM er voldsomt meget til den almindelige forbruger, her har de fleste ikke et behov for mere end 8 GB RAM. Det meste handler om softwaren – et godt eksempel er, at Apples dyreste iPhone, til cirka 13.000 kroner, kun har 4GB RAM. Og den er stadigvæk lynhurtig. Overvej derfor, om du virkelig har brug for masser af RAM og lagerplads.
Se også: Sammenlign priser på telefoner