Skal jeg droppe min Huawei-mobil? Og er det sikkert at købe en?

Mister Huawei-mobiler adgang til Android og Googles tjenester? Se, om du skal skifte din nuværende Huawei-mobil ud eller droppe køb af ny Huawei-mobil.

Skal jeg droppe min Huawei-mobil? Og er det sikkert at købe en?

Siden starten af sidste uge har kinesiske Huawei oplevet opsigtvækkende meget modvind – selskabet er blevet blacklistet af de amerikanske myndigheder, hvilket har ført til, at store og vigtige selskaber i mobilbranchen har sat samarbejdet med Huawei på pause. Det gælder for eksempel Google, der meldte ud, at Huawei ikke længere kan bruge den fulde version af Android, Android-apps og Googles mange tjenester.

Det er naturligvis noget, der vækker stor bekymring blandt de danske ejere af Huawei-mobiler og dem, der måske har planer om at købe en ny Huawei-mobil. Er man på spanden, som Huawei-bruger eller kan man stadig godt bruge sin mobil helt som man plejer?

 

Nuværende Huawei-mobiler kan blive ved med at bruge Android og Googles tjenester

De amerikanske myndigheder forlængede Huaweis licens til Android og Googles tjenester frem til og med den 19. august, men kun for at brugerne kunne få vigtige sikkerhedsopdateringer, lød det. Men hvad så meget bagefter?

Beskeden fra Google er, at ingen af Huaweis nuværende telefoner bliver ramt af boycotten og Huawei siger, at de ingen grund har til at tro andet. Google oplyser dette i en kort skrivelse: “Brugere af vores tjenester, Google Play og sikkerhedsbeskyttelse fra Google Play Protect vil fortsætte med at fungere på nuværende Huawei-enheder”.

Det betyder altså, at man er sikret fuld adgang til alle apps og Googles tjenester fremover på Huawei-mobiler, der er er købt og som er i butikkerne nu, for eksempel P30 Pro eller Mate 20 Pro. Det er kommende telefoner, der kan blive et problem, for eksempel den foldbare Mate X 5G, der faktisk er lanceret men ikke i butikkerne endnu. Huawei slår dog samtidig fast, at det er en garanti fra Google og ikke fra de amerikanske myndigheder – beslutter de amerikanske myndigheder sig for at ændre processen, kan det betyde, at Googles garanti ikke gælder. Det vurderes dog fra flere sider, at det vil blive meget problematisk for USA at tvinge sådan en beslutning igennem, da man ellers vil efterlade millioner af brugere verden over i en meget uheldig situation, hvis de pludselig mister adgang til Android og Googles tjenester.

Se også: Find de bedste priser på Huawei P30 Pro

 

Donald Trump med åbning til Huawei

Den amerikanske præsident Donald Trump kom for nogle dage siden med en lille åbning til Huawei.

Han forklarede nemlig, at Huawei kan blive en del af en samlet løsning på den handelskrig, der er mellem Kina og USA, hvilket åbner op for, at også fremtidige Huawei-mobiler stadig kan få fuld adgang til Google Play og Googles tjenester samt anden essentiel amerikansk teknologi til mobiltelefoner.

Se også: Anmeldelse af Huawei P30 Pro

 

Huawei-sagen kort fortalt

Huawei har i den grad været i vælten de seneste dage, efter den kinesiske tech-gigant blev blacklistet af USA i forbindelse med den såkaldte nødret, som USA greb til i starten af sidste uge. Denne nødret betyder, at salg af amerikansk teknik til udenlandske virksomheder skal godkendes af de amerikanske myndigheder.

Udover Google har også Intel, Qualcomm og ARM, der laver processorer til mobiltelefoner og tablets, sat samarbejdet med Huawei på pause. Også de virksomheder, der står bag for eksempel SD-hukommelseskort og Bluetooth, menes at have pauset samarbejdet med Huawei.

USA begrunder årsagen til at ty til nødretten med beskyttelse af national sikkerhed. Det vurderes dog fra flere sider, at nødretten er et amerikansk forsøg på at stoppe Huawei voksende dominans inden for mobiltelefoner og mobilt infrastruktur.

Se også: Sammenlign priser på mobiltelefoner