Potentialet ved eSIM – hvilke fordele og ulemper er der for dig

Vi kommer ikke udenom, at eSIM er kommet for at blive. Men hvad er potentialet rent faktisk ved det elektroniske SIM-kort? Det kigger vi på her.

Potentialet ved eSIM – hvilke fordele og ulemper er der for dig

Der er ingen tvivl om, at potentialet ved eSIM er enormt. Faktisk har teknologien så mange muligheder, som rækker langt ud over blot mobiltelefoni, at vi slet ikke har mulighed for at belyse dem alle i denne artikel. Men vi kan dog kigge på nogle stykker, som kommer forbrugeren til gode – med andre ord, de muligheder, netop du kan få gavn af.

På den anden side har eSIM også en masse kommercielt potentiale for teleselskaber og telefonproducenter. Én ting er, at en stor del af den teknologiske udvikling kommer af problemløsning og forbedring af eksisterende løsninger – en anden ting er, at der selvfølgelig også øjnes muligheder for øget indtjening. Men vi skal absolut ikke male Fanden på væggen, for jeg er overbevist om, at eSIM er en god ting for dig og mig.

Se også: Danske teleselskaber med eSIM

Det bliver lettere at finde det rigtige teleselskab

En af de store fordele for dig, som forbruger, er, at det bliver langt lettere at skifte teleselskab. Det lyder måske banalt i sig selv, men fordelene ved ikke at skulle få et fysisk SIM-kort sendt med posten, eller hente det i en butik, er større end som så. Den første faktor er tid. Når det hele kan klares fra computeren, og kun tager 5 minutter, så er det pludselig en helt anden opgave at oprette/skifte abonnement.

I den sammenhæng giver det også helt nye muligheder for at finde det rette abonnement hos det rette selskab. For hvis du køber abonnement på internettet, så har du ret til – meget kortvarigt – at afprøve abonnementet, og stadigvæk fortryde dit køb.

På den måde kan du afprøve dækning hos de forskellige teleselskaber, og finde det selskab, der tilbyder bedst dækning i dit område. Med eSIM slipper du dog for at vente på nyt SIM-kort, og kan således finde det optimale abonnement på en god eftermiddag – det er en kæmpe fordel i mine øjne.

Sammenlign priser på mobilabonnementer

Få abonnement til rejsen

Hvis du skal ud og rejse, især udenfor EU, kan det være besværligt at finde et abonnement, som tilbyder billig telefoni på destinationen. Med eSIM kan den problematik blive en saga blot. Lad os antage, at du skal til Brasilien, men ikke kan finde et dansk abonnement, som inkluderer forbrug i netop Brasilien, så kan eSIM blive løsningen. Den løsning kan bestå i at købe et forudbetalt abonnement i Brasilien og bare tilkoble det via eSIM. Når du så tager hjem igen, er det simpelt at skifte tilbage til dit danske eSIM – og du har potentielt sparet en formue i roaming-gebyrer.

For teleselskaberne kunne man forestille sig, at de får mulighed for at sælge korte rejseabonnementer, uden omkostningerne og besværet ved at producere et fysisk SIM-kort. I sidste ende vil teleselskaberne potentielt kunne tilbyde en enkelt uges abonnement i hvert af klodens lande. På den måde ender du som en glad kunde – og glade kunder er loyale kunder.

Se også: Mobilabonnementer med roaming

Ikke kun mobiltelefoner

eSIM er basalt set en lille chip på en printplade, og printplader findes i rigtig mange af vores daglige redskaber. Alt lige fra vores computer og TV til hårde hvidevarer – sågar din kaffemaskine og din bil. Alle de ting har potentialet til at få indbygget eSIM, og så bliver mulighederne uendelige.

Din bil vil kunne kommunikere på egen hånd, hvilket kan hjælpe med alt fra vejvisning til automatiske nødkald ved uheld. Dit hjem vil kunne kontrolleres fra dit smartwatch – og ja, man kan allerede få en masse såkaldte smart home-enheder.

Men i dag kræver langt de fleste en eller anden form for bro, der skal give dem adgang til internettet. Med eSIM kan alle enheder være online på egen hånd, altid! I det store hele kan en fast internetopkobling og et trådløst netværk i hjemmet snart være fortid.

Se også: Sådan virker eSIM

Den potentielle ulempe – eller i hvert fald en af dem

Selvom det altsammen lyder fantastisk, så vil der stort set altid være en potentiel ulempe ved ny teknologi, og her er eSIM ingen undtagelse. I og med, at eSIM er en indbygget chip i en telefon, så vil eSIM også produceres af flere forskellige producenter. Det åbner op for, at teleselskaber vil kunne forhandle med specifikke producenter om eksklusive handelsaftaler. Kan du huske dengang mobiltelefonen var SIM-låst til et bestemt teleselskab?

Det kan igen blive virkelighed, blot i en anden grad, hvor du som forbruger bliver taberen. For hvor det før i tiden var mest almindeligt, at de fleste teleselskaber havde samme udbud – men telefonen kun kunne bruges ved det selskab, hvor den var købt – så giver eSIM større mulighed for, at det enkelte mærke kun kan bruges på ét netværk. Et eksempel kunne være, at Telia forhandler eneret med Samsung. Det kan resultere i, at Samsung-enheder kun fungerer på Telias netværk. Hvis du så virkelig gerne vil have den nyeste Samsung Galaxy S30 – eller hvad de nu kommer til at hedde i min alternative fremtid – men ikke har dækning fra Telia på din bopæl… Ja så er du ærgerligt stillet.

eSIM og 5G har uhørt stort potentiale

Der kan findes mange potentielle fordele ved eSIM, og selvom der også er potentielle ulemper, så ser jeg langt flere fordele. Når det langt hurtigere 5G-netværk også bliver standard, tør jeg næsten ikke tænke på, hvad der kan opnås. Sammen med 5G, kan eSIM blandt andet gøre en fast internetforbindelse overflødig. Alle de tusinde kilometer fiberoptisk kabel, som i dag giver de danske hjem den hurtigste internetforbindelse, vil pludselig ikke være den optimale løsning. For ikke at tale om transport, hvor selvkørende biler pludseligt er skræmmende tæt på – og ja, måske lyder jeg som Marty McFly i Tilbage Til Fremtiden… Men det skulle ikke undre mig om det næste skridt bliver flyvende skateboards.

Se også: 5G telefoner hos de danske teleselskaber