Potentialet ved eSIM – hvilke fordele og ulemper har det?

eSIM er kommet for at blive, men hvad er det egentlig og hvilke fordele og ulemper er der ved det elektroniske SIM-kort? Læs med her.

Potentialet ved eSIM – hvilke fordele og ulemper har det?

Der er ingen tvivl om, at potentialet ved eSIM er stort. Faktisk har teknologien så mange muligheder, som rækker langt ud over blot mobiltelefoni, at vi slet ikke har mulighed for at belyse dem alle i denne artikel. Men vi kan dog kigge på nogle stykker, som kommer dig, forbrugeren, til gode. Bliv klogere på eSIM her.

På den anden side har eSIM også en masse kommercielt potentiale for teleselskaber og telefonproducenter. Én ting er, at en stor del af den teknologiske udvikling kommer af problemløsning og forbedring af eksisterende løsninger – en anden ting er, at der selvfølgelig også øjnes muligheder for øget indtjening. Men vi skal absolut ikke male fanden på væggen, for eSIM er også en god ting for dig og mig.

Se også: Find det rigtige mobilabonnement til dig

Fordele ved eSIM

Lad os starte ud med nogle af fordelene ved eSIM.

eSIM gør det hurtigere og lettere at skifte teleselskab

En af de store fordele for dig, som forbruger, er, at det bliver langt lettere at skifte teleselskab. Det lyder måske banalt i sig selv, men fordelene ved ikke at skulle få et fysisk SIM-kort sendt med posten, eller hente det i en butik, er større end som så. Den første faktor er tid. Når det hele kan klares fra computeren, og kun tager 5 minutter, så er det pludselig en helt anden opgave at oprette/skifte abonnement.

I den sammenhæng giver det også helt nye muligheder for at finde det rette abonnement hos det rette selskab. For hvis du køber abonnement på internettet, så har du ret til – meget kortvarigt – at afprøve abonnementet, og stadigvæk fortryde dit køb.

På den måde kan du afprøve dækning hos de forskellige teleselskaber, og finde det selskab, der tilbyder bedst dækning i dit område. Med eSIM slipper du dog for at vente på nyt SIM-kort, og kan således finde det optimale abonnement på en god eftermiddag – det er en kæmpe fordel i mine øjne.

Se også: Sammenlign priser og tilbud på mobilabonnementer

Mistet mobil med simkort – intet problem

Skulle du miste eller få stjålet din mobiltelefon med dit simkort i, er det også lettere med et eSIM. Man vil nemlig meget hurtigt kunne få tilsendt en ny QR-kode, som aktiveres på mobiltelefonen. Så skal man blot anskaffe sig en ny mobiltelefon – de fleste af os har idag en back-up liggende i skuffen.

Få abonnement til rejsen

Hvis du skal ud og rejse, især udenfor EU, kan det være besværligt at finde et abonnement, som tilbyder billig telefoni på destinationen. Med eSIM kan den problematik blive en saga blot. Lad os antage, at du skal til Brasilien, men ikke kan finde et dansk abonnement, som inkluderer forbrug i netop Brasilien, så kan eSIM blive løsningen. Den løsning kan bestå i at købe et forudbetalt abonnement i Brasilien og bare tilkoble det via eSIM. Når du så tager hjem igen, er det simpelt at skifte tilbage til dit danske eSIM – og du har potentielt sparet en formue i roaming-gebyrer.

For teleselskaberne kunne man forestille sig, at de får mulighed for at sælge korte rejseabonnementer, uden omkostningerne og besværet ved at producere et fysisk SIM-kort. I sidste ende vil teleselskaberne potentielt kunne tilbyde en enkelt uges abonnement i hvert af klodens lande. På den måde ender du som en glad kunde – og glade kunder er loyale kunder.

Se også: Mobilabonnementer med roaming uden for EU – disse er bedst

eSIM er også til smartwatches og smarte gadgets

eSIM er basalt set en lille chip på en printplade, og printplader findes i rigtig mange af vores daglige redskaber. Alt lige fra vores mobiltelefon, smartwatch, computer og TV til hårde hvidevarer – sågar din kaffemaskine og din bil. Alle de ting har potentialet til at få indbygget eSIM, og så bliver mulighederne uendelige.

Din bil vil kunne kommunikere på egen hånd, hvilket kan hjælpe med alt fra vejvisning til automatiske nødkald ved uheld. Dit hjem vil kunne kontrolleres fra dit smartwatch – og ja, man kan allerede få en masse såkaldte smart home-enheder.

Men i dag kræver langt de fleste en eller anden form for bro, der skal give dem adgang til internettet. Med eSIM kan alle enheder være online på egen hånd, altid! I det store hele kan en fast internetopkobling og et trådløst netværk i hjemmet snart være fortid.

Se også: Gør smartwatch smart med eSIM – her er det billigst

Ulemper ved eSIM

Der kan være nogle potentielle ulemper ved eSIM, men det er dog ikke noget du behøver bekymre dig om endnu.

Den potentielle ulempe – eller i hvert fald en af dem

Selvom det altsammen lyder fantastisk, så vil der stort set altid være en potentiel ulempe ved ny teknologi, og her er eSIM ingen undtagelse. I og med, at eSIM er en indbygget chip i en telefon, så vil eSIM også produceres af flere forskellige producenter. Det åbner op for, at teleselskaber vil kunne forhandle med specifikke producenter om eksklusive handelsaftaler. Kan du huske dengang mobiltelefonen var SIM-låst til et bestemt teleselskab?

Det kan igen blive virkelighed, blot i en anden grad, hvor du som forbruger bliver taberen. For hvor det før i tiden var mest almindeligt, at de fleste teleselskaber havde samme udbud – men telefonen kun kunne bruges ved det selskab, hvor den var købt – så giver eSIM større mulighed for, at det enkelte mærke kun kan bruges på ét netværk.

Et eksempel kunne være, at Telia forhandler eneret med Samsung. Det kan resultere i, at Samsung-enheder kun fungerer på Telias netværk. Hvis du så virkelig gerne vil have den nyeste Samsung Galaxy S30 – eller hvad de nu kommer til at hedde i min alternative fremtid – men ikke har dækning fra Telia på din bopæl… Ja så er du ærgerligt stillet.