Test af TDCs 5G-netværk: På niveau med 4G på åbningsdagen

Hvor hurtigt er TDCs 5G-netværk? Og hvordan er dækningen? Vi har testet 5G-nettet med en Huawei P40 5G. Se de overraskende resultater her.

Test af TDCs 5G-netværk: På niveau med 4G på åbningsdagen

Opdateret 18/09/2020: I den oprindelige udgave af artiklen skrev vi, at hastighederne var i enheden Mbit/s (megabit per sekund). Vi var dog ikke opmærksomme på, at appen Speedtest.net havde indsamlet hastighederne i enheden MB/s (megabytes per sekund). Dermed fik vi fejlagtigt alle hastighederne til at se otte gange langsommere ud, end de i virkeligheden var. 1 byte svarer nemlig til 8 bits. Artiklen er opdateret med de korrekte tal i Mbit/s (megabit per sekund). Vi beklager fejlen! 

Der har været stor hype om 5G – 5. generations mobilnetværk. Hjemme i Danmark er teknologien ikke længere fremtid. Det er med TDCs lancering i store dele af Danmark 7. september blevet en realitet.

Lever Danmarks første 5G-net så op til hypen? Vi har været rundt forbi forskellige steder i København og Roskilde for at undersøge, hvor hurtigt– eller rettere langsomt – TDCs 5G-net er på førstedagen.

Læs også: Kort: Se hvor i Danmark der er rullet 5G ud – og hvor 5G kommer

Ringe dækning og langsomme hastigheder

5G er spået til at blive en game changer inden for mange brancher og sektorer på grund af den enormt høje hastighed, den lave responstid og den høje båndbredde og fleksibilitet, som standarden understøtter.

Mange af disse egenskaber kommer dog ikke fra den ene dag til den anden, så derfor er det også en meget tidlig udgave af 5G, vi nu afprøver.

I de kommende år vil 5G-nettet blive udbygget yderligere, nye antenner vil blive udrullet og nye og hurtigere frekvensbånd vil blive taget i brug, som vil give et mere ’ægte’ 5G-netværk.

Vi har testet TDCs 5G-netværk 10 forskellige steder på åbningsdagen 7. september 2020. Foto: Telepristjek

At det ’ægte’ 5G er noget, vi ikke får at se lige foreløbig, ses ganske tydeligt i vores testresultater. 10 forskellige steder har vi taget mindst to hastighedstest med appen Speedtest.net – først med 5G deaktiveret og dernæst aktiveret. I testen blev brugt en Huawei P40, som er teknisk klar til at virke på TDCs 5G-net.

Det gennemgående billede er, at det var meget svært at få en 5G-forbindelse, der var god nok til at kunne foretage en hastighedstest. Kun tre steder lykkedes det at få højere hastigheder på 5G end på 4G – og alle andre steder var 4G enten hurtigst, eller også var der slet ingen 5G-dækning.

Nedenfor kan du se resultaterne fra vores hastighedstest på åbningsdagen for TDCs 5G-mobilnet:

Download / Upload (Mbit/s)
4G 5G
Roskilde Universitet 137,9 / 45 93,9 / 39,4
Østerport St. 205 / 60,6 631 / 100,5
Trianglen St. 84,4 / 46,6 Ingen dækning
Rosenvængets Allé 1, København 60,4 / 56,9 Ingen dækning
Nørreport St. 61,1 / 39,9 106 / 67,1
Kongens Nytorv 59,3 / 62,4 Ingen dækning
Rådhuspladsen 145,0 / 42,6 138,5 / 91,4
Københavns Hovedbanegård 175,5 / 58,3 Ingen dækning
Dybbølsbro St. 5,5 / 28,2 Ingen dækning
Teglholmsgade 1, København 184 / 61 173 / 65,8
GENNEMSNIT 112 / 50,2 114,2 / 33,2

Lad os kigge nærmere på de enkelte resultater.

Læs også: Test af 5G-telefoner: Dyrere er ikke nødvendigvis bedre

Roskilde Universitet

Første test foregik ved Roskilde Universitet, hvor der er opsat en 5G-antenne. Jeg kunne forbinde til masten både indendørs og udendørs ved lige knap 300 meters afstand, men hastighederne var langsomme, og telefonen slog ofte over på 4G+ i stedet for.

Højeste 5G-downloadhastighed var på 112 megabit i sekundet. Gennemsnittet af samtlige 5G-test jeg tog endte på 94 megabit i sekundet – noget lavere end 138 megabit i sekundet med 4G.

Samme billede gik igen med uploadhastighederne, hvor 5G også var en smule langsommere end 4G.

Signalet via 4G var desuden kraftigere (-79 dBm) mod -89 dBm på 5G-nettet. Bemærkesesværdigt var ping (responstiden) også langsommere på 5G. I snit var den på 36 millisekunder på 5G mod 22 millisekunder på 4G. Netop her skulle 5G ellers også excellere.

Østerport St.

Foran Østerport St. ved Oslo Plads opnåede jeg dagens bedste resultat på 5G. P40 5G opnåede op til 663 megabit i sekundet (631 i snit) i download og 101 megabit i sekundet i upload, hvilket er langt højere end 4G-hastighederne samme sted.

Her var jeg forbundet til en af antennerne med det højere frekvensbånd på 3.500 MHz, og det kunne tydeligt ses på hastighederne.

Også på responstiden kunne det ses, da den var nede på i snit 10 millisekunder mod 19 millisekunder på 4G-nettet. 5G-signalet var her kraftigere (-61 dBm) end 4G-signalet (-66 dBm).

Ingen dækning, ingen dækning … og ingen dækning

Flere steder kneb det desværre gevaldigt med at få 5G-dækning.

Først ved Trianglen St., dernæst ved vores kontor ved Rosenvængets Allé 1 få minutters gang derfra, så ved Kongens Nytorv, derefter inde på Københavns Hovedbanegård (og ved Bernstorffsgade) og til sidst på Dybbølsbro St.

Jeg skal ikke kunne sige, om det er en ting specifik for Huawei P40 5G, men selv om netværksikonet øverst på skærmen viser 5G, er det langt fra sikkert, at du rent faktisk kører på et 5G-netværk.

5G-ikonet øverst melder om fuld 5G-signalstyrke, men telefonens indstillinger melder om ingen 5G NR-dækning. Sidstnævnte virker til at være det korrekte. Foto: Telepristjek

Langt størstedelen af tiden, hvor jeg var i nærheden af 5G, viste netværksstatus i telefonens indstillinger blot ”NR –” ud for 5G i stedet for en signalstyrke. Det virker for mig som om, at telefonen til en vis grad forbinder til 5G-antenne, men signalet må være så svagt, at ikke engang den laveste signalstyrke er til stede. Meget mystisk, men forhåbentlig noget, der udbedres med tiden.

Selv om København skulle være blandt fire byer med særlig god 5G-dækning her på åbningsdagen, var der altså store huller overalt, som gjorde det svært at forbinde til 5G. Det viste sig blandt andet i Speedtest-resultaterne, hvor appen ofte registrerede en 4G-forbindelse, selv om signalindikatoren øverst på skærmen indikerede 5G med fuld dækning. Men der var som sagt slet ikke nogen 5G-dækning disse steder.

På Kongens Nytorv måtte jeg spadsere rundt i 10 minutters tid for at forsøge at være heldig at finde et sted med 5G-dækning. Det lykkedes ganske kortvarigt, men kun i få sekunder ad gangen, før den hoppede på 4G+ igen – så det blev overraskende nok aldrig til nogen 5G-test her.

Rådhuspladsen

Bedre gik det på Rådhuspladsen, hvor jeg fandt 5G-signal – eller det vil sige først efter at jeg gik væk fra Rådhuspladsen og hen til lyskrydset, hvor H.C. Andersens Blvd. og Jernbanegade mødes.

5G-netværket overgik dog kun 4G i uploadhastighederne, som var cirka dobbelt så høje, men downloadhastighederne lå både på 4G og 5G omkring de 17-18 stykker.

På/ved Rådhuspladsen var 5G-signalet faktisk en smule langsommere i download (139 Mbit/s i forhold til 145 på 4G). Til gengæld gik uploadhastighederne dobbelt så hurtigt, hvor jeg fik 91 Mbit/s i stedet for 43 Mbit/s.

Signalstyrken var noget højere på 5G (-68 dBm) mod -81 dBm på 4G-nettet. Responstiden på 5G var her fornuftig med 7,5 millisekunder mod 27 millisekunder på 4G.

Nørreport St.

Ved Nørreport St. klarede 5G sig noget bedre end 4G. Downloadhastighederne var på 106 Mbit/s mod 61 Mbit/s på 4G, mens uploadhastighederne steg fra 40 Mbit/s på 4G til 67 Mbit/s på 5G.

Hvor der var en responstid på 4G på 26 millisekunder, fik 5G barbarderet den ned til 15 millisekunder. Dækningen var også lidt bedre på 5G (-74 dBm) end på 4G (-85 dBm).

Teglholmsgade 1 (TDCs domicil)

5G har altså været en blandet landhandel indtil videre på åbningsdagen.

Hvis der måtte være et sted, hvor der er sørget for god 5G-dækning, må det da være ved TDC Groups domicil i Teglholmsgade 1, tænkte jeg. Så der gik turen hen. Men heller ikke her så det alt for godt ud.

Jeg befandt mig vitterligt blot 120 meter fra antennerne monteret på TDCs hovedkontor, hvor der var frit udsyn mellem antennerne og mobilen. Og alligevel præsterede Huawei P40 5G “kun” at hive 173 megabit i sekundet i download ned, hvor downloadhastigheden på 4G var 184 megabit i sekundet. 5G-uploadhastighederne var næsten uændrede fra 4G-uploadhastighederne. De lå på henholdsvis 66 og 61 megabit i sekundet.

5G-signalstyrken var til gengæld rigtig god i det begrænsede område, hvor signalet virkede (-55 dBm) mod -70 dBm på 4G+ samme sted. Også her var responstiden på 5G god (8 millisekunder mod 28 millisekunder på 4G).

5G-antennen hos TDC Group på Teglholmsgade havde optimale betingelser for at levere en hurtig forbindelse, men det skete aldrig. Foto: Telepristjek

Konklusion: Der er et stykke vej endnu

Ovenstående testplaceringer er en kombination af tilfældigt udvalgte steder for at give et billede af, hvordan dækningen er rundt omkring, og på særligt udvalgte steder tæt på en 5G-antenne for at få de bedst mulige hastigheder.

Men uanset hvor meget jeg gjorde for at få de bedste resultater ud af 5G-nettet, underpræsterede 5G alt for mange steder i forhold til 4G-nettet. Bevares, der har da sikkert været ekstra aktivitet på TDCs infrastruktur på en åbningsdag som denne, og jeg er da heller ikke i tvivl om, at 5G-nettet nok skal udkonkurrere 4G inden længe, når først netværket bliver udbygget og optimeret tilstrækkeligt, eventuelt med yderligere frekvensbånd.

Gennemsnittet af alle hastighedstestene viser, at 4G-nettet havde en gennemsnitlig downloadhastighed på 112 megabit i sekundet og en uploadhastighed på 50,2 megabit i sekundet. Til sammenligning kryber 5G-netværket sig kun lige akkurat op over den downloadhastighed med et gennemsnit på 114 megabit i sekundet – og så er der uploadhastigheden, som overraskende nok er lavere end på 4G. Kun 33 megabit i gennemsnit.

De lave tal skyldes også, at jeg har angivet en hastighed på 0 megabit de fem steder, hvor der ikke var 5G.

Her på åbningsdagen ser der altså ud til at være lidt langt til den 5G-teknologi, som mange har forestillet sig. Der er med andre ord ingen grund til at investere i dyre 5G-mobiler og skifte til et 5G-abonnement lige foreløbig, for 5G synes ikke at bidrage synderligt til yderligere dækning, og de steder hvor der er 5G-dækning, er hastighederne pinligt lave.