Mobildata oplever stadig voldsom vækst – og vi taler stadig mindre

I takt med at vi får mere og mere data i vores mobilabonnementer, er vores forbrug af mobil data støt stigende - antal taleminutter bliver ved med at falde.

Mobildata oplever stadig voldsom vækst – og vi taler stadig mindre

Nyeste tal fra Energistyrelsens ’Telestatistik – andet halvår 2018′ viser, at danskernes forbrug af mobil data nærmest er umættelig og at i takt med, at vi får mere og mere data i vores mobilabonnementer, så bruger vi også mere data – samtidig falder for lyst til at tale i telefon støt.

 

Tale falder – mobil data stiger

Det samlede antal taleminutter for mobil- og fastnettelefoni faldt med 7,4 procent fra 7,9 milliarder til 7,3 milliarder minutter i andet halvår sammenlignet med 2. halvår 2017. Fastnetminutterne (inkl. minutter fra IP-telefoni) faldt med 12,5 procent, mens mobilminutterne falder 6,4 procent.

Men billedet er anderledes for mobil data. Mobile bredbåndsabonnementer til mobiltelefoner, tablets og bærbare pc’er steg med 440.000 på et år svarende til 5,9 procent. Dermed er der nu næsten 7,9 millioner mobile bredbåndsabonnementer både til private og erhverv eller 135,4 abonnementer pr. 100 indbyggere.

Den samlede mobile up- og download datatrafik steg i andet halvår 2018 med 41,5 procent til 382.000 TB. Det svarer til, at hvert mobile bredbåndsabonnement til mobiltelefoner, tablets og bærbare pc’er i gennemsnit har up- og downloadet 8,4 GB pr. måned i perioden mod 6,2 GB pr. måned i andet halvår 2017.

Se også: Find billig mobil data

 

Mere data i mobilpakkerne til samme pris

Energistyrelsen vurderer, at stigningen i det mobile dataforbrug kan hænge sammen med udviklingen i teleselskabernes mobilpakker, som løbende opgraderes med mere data til samme eller en mindre pris. I januar 2018 kunne man få en ”lille mobilpakke” for 89 kroner med 6 timers tale og 6 GB data samt fri sms og mms. I januar 2019 kunne man for samme pris få 5 timers tale, men til gengæld hele 25 GB data udover fri sms og mms.

I begge abonnementer kan det inkluderede forbrug benyttes i andre EU-lande, dog kun med et begrænset antal GB data.

Stigningen i dataforbruget kan også hænge sammen med, at for eksempel flere og flere ældre bruger i stigende grad er langt mere på nettet end tidligere og at flere generelt bruger deres mobilabonnement som hotspot til at koble andre enheder op til nettet med i takt med at de netop får mere og mere data i deres mobilabonnementer.

Se også: Sammenlign priser på mobilabonnementer med meget data

kilde