Hvilken slags bredbånd er billigst? Dette skal du vælge

Skal du købe almindelig bredbånd eller mobilt bredbånd? Se de billigste abonnementer på bredbånd til hjemmet, og find ud af, om du bør vælge mobilt bredbånd, kabel-tv eller fiber.

Hvilken slags bredbånd er billigst? Dette skal du vælge

Det er blevet dyrere at være dansker. Det gælder alt fra dagligvarer og til brændstof og opvarmning af boligen, men også internet er blevet dyrere. Du gør derfor klogt i at undersøge, om du betaler for meget for dit bredbånd, eller om du kan spare penge ved at skifte til en billigere internetudbyder og ikke mindst billigere type af bredbånd.

Vi guider dig her til den billigste form for bredbånd, og hvad der passer til dit og eventuelt din families behov.

Se også: Sammenlign priser på mobilt bredbånd

Den billigste form for bredbånd

Bredbånd er ikke bare bredbånd. Når man taler om traditionelt bredbånd, menes der de kablede teknologier kabel-tv (coax), fibernet og telefonstik (xDSL). I den trådløse kategori finder man fast-trådløst (fixed wireless access) og mobilt bredbånd.

Hver teknologi har forskellige fordele, ulemper og prisniveauer. Det kan derfor være svært at vide, hvor man finder det billigste bredbånd – særligt fordi mulighederne varierer meget fra adresse til adresse.

Mobilt bredbånd er billigst

De fleste danskere har ikke noget særligt behov, når det kommer til internet. Det vigtigste er en stabil forbindelse, som kan bruges til at browse på nettet, streame film og serier, downloade spil og opdateringer og styre hjemmets enheder såsom en Chromecast. Alle disse ting kan lade sig gøre med mobilt bredbånd. Mobilt bredbånd egner sig dog ikke til at spille online spil, der kræver lav reaktionstid.

Mobilt bredbånd udmærker sig ved at være billigt – særligt hos de billigste lavpristeleselskaber. For eksempel kan man hos OiSTER lige nu få mobilt bredbånd for kun 183 kroner per måned de første 6 måneder – derefter er prisen 229 kroner per måned. Dertil får man en gratis Huawei B535-232 MBB 4G-router med i købet.

Se aktuelle tilbud og priser hos OiSTER

Ulempen med mobilt bredbånd er, at dækningen og hastigheden varierer utrolig meget fra adresse til adresse. Du bør derfor slå din adresse op hos eksempelvis OiSTER for at se, hvilken hastighed du kan forvente at få i dit område. Den kan nemlig variere med flere hundreder megabit i sekundet, alt efter du om har god dækning med godt 4G-signal tæt på dig eller dårlig dækning med lavt signal.

Køb selv SIM-kort og router og få endnu billigere mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd kan faktisk gøres endnu billigere ved at købe et ganske almindeligt mobilabonnement med fri data. SIM-kortet indsætter du i en 4G-router, som du selv køber – enten fra ny eller brugt. Du kan læse meget mere om denne metode her.

Den indledende pris vil være højere, fordi du skal bruge typisk 500-1.000 kroner på en 4G-router. Men derefter betaler du altså en fast lavere månedlig pris for et mobilabonnement, som hos OiSTER kan købes for kun 179 kroner per måned.

Og har du ikke brug for fri data, kan du altid vælge et endnu billigere mobilabonnement, for eksempel fri tale og 80 GB data for kun 109 kroner per måned. Det samme gælder naturligvis for de andre lavprisselskaber såsom Call me, CBB Mobil, dukaTALE, eesy, Greentel og OK Mobil.

Se aktuelle tilbud og priser hos OiSTER

Kabel-tv giver mest internet for pengene

Det er ikke alt, som mobilt bredbånd egner sig til. Er der en eller flere i husstanden, som skal spille spil online, vil det være bedre med en kablet bredbåndsforbindelse. I så fald bør du gå efter kabel-tv, som giver mest internet til prisen – særligt hvis man bor i TDC’s dækningsområde. Her kan nemlig man få 1.000 Mbit/s i download for 269 kroner per måned. Samtidig får man en internetforbindelse, som ikke svinger i hastighed nær så meget, som man kan opleve med mobilt bredbånd.

Fibernet er dyrest, men bedst

Mange adresser i Danmark har fået nedgravet fibernet. Det er den klart bedste bredbåndsteknologi, men den er dyr at få etableret, og den er også dyr i brug. Priserne på fibernet svinger fra område til område, alt efter hvilket selskab der har lagt fibernettet.

Generelt betaler man 269-299 for en 200 Mbit/s forbindelse, 299-329 for en 500 Mbit/s forbindelse og 299-349 for en 1.000 Mbit/s forbindelse. Det er altså bestemt ikke den billigste måde at få bredbånd på, men du får til gengæld de bedste hastigheder, højeste stabilitet og klart laveste responstider, hvilket er vigtigt særligt ved gaming og hvis man livestreamer til eksempelvis Twitch.