Hvilke fordele er der ved 5G-bredbånd i forhold til 4G-bredbånd?

Der er mange gode grunde til at vælge 5G-internet til hjemmet. Bliv klogere på, hvilke fordele der er ved at vælge mobilt bredbånd via 5G frem for 4G.

Hvilke fordele er der ved 5G-bredbånd i forhold til 4G-bredbånd?

Mange teleselskaber sælger mobilt bredbånd via 5G-mobilnettet. 5G er femte generations mobilnet, som er efterfølgeren til 4G/LTE.

Med 5G kommer en række fordele, som tydeligt kan mærkes hos danskerne, der er koblet på teleselskabernes mobilnet med en trådløs 5G-router – uanset om det er i form af 5G-bredbånd i hjemmet eller 5G-bredbånd på farten.

Se også: Sammenlign priser på mobilt bredbånd

Fem fordele ved 5G-bredbånd sammenlignet med 4G

Så hvorfor skal man vælge 5G-internet i stedet for mobilt 4G-bredbånd? Her er fem af de største fordele:

Høje download- og uploadhastigheder

Den største forskel, man vil opleve på 5G sammenlignet med 4G, er hastigheden. 5G er generelt meget hurtigere end 4G, og i efterhånden det meste af landet har teleselskaberne fået opsat antenner med den mellemhøje frekvens på 3.500 MHz.

Det vil mange steder give downloadhastigheder på flere hundrede megabit i sekundet – og hvis man befinder sig optimalt i forhold til den nærmeste antenne, er hele 1.500 megabit i sekundet også muligt at opnå.

5G giver med andre ord netværkshastigheder, som sagtens kan konkurrere med fibernet. Når det ultrahøje 5G-frekvensbånd på 26 GHz senere hen bliver udrullet i Danmark, vil man kunne opnå hastigheder på flere gigabit i sekundet.

Læs også: Teleselskabet 3 fjerner dataloft på 5G bredbånd

Lav responstid

En egenskab, der også kendetegner 5G, er den lave responstid (også kaldet svartid eller ping) på at sende og modtage datapakker. Lav responstid er særligt vigtigt, hvis man gamer online, så der er kortest mulig forsinkelse mellem de forskellige spillere i et spil. Med 5G er det muligt at opnå en responstid på ét eller få millisekunder ligesom med fibernet. Dette har en afgørende betydning i blandt andet skydespil.

Den lave responstid er også afgørende for trådløs VR (virtual reality) og AR (augmented reality), selvkørende biler, autonome robotter og IoT-produkter, der konstant kommunikerer med hinanden og omverdenen.

Læs også: Nu er 5G-bredbånd et langt bedre valg

Højere kapacitet

Danskernes dataforbrug stiger støt år for år, blandt andet fordi vi bruger internettet mere, men også fordi indholdet på internettet – f.eks. YouTube-videoer og Netflix-indhold – er af højere kvalitet, som kræver mere data at overføre.

Ifølge netværksproducenten Qualcomm er 5G designet til at understøtte 100 gange så meget datatrafik som 4G. Fordi 5G også er langt mere effektiv teknologi til at overføre data trådløst, kan fremtidens stigende dataforbrug dækkes.

Bedre dækning

Du har måske hørt om, at 5G har dårligere dækning end 4G. Det er dog en sandhed med modifikationer. 5G understøtter utrolig mange forskellige frekvenser – både lave, mellemhøje og høje frekvenser. Det er de mellemhøje og høje frekvenser, der dækker dårligere end de lave frekvenser, der bruges til 4G.

Den måske mest udbredte 5G-frekvens her i Danmark er 700 MHz-frekvensbåndet, som dækker bredere end de fleste 4G-frekvenser. Den brede dækning kombineret med lynhurtige 5G-frekvenser med knap så god dækning giver en samlet bedre dækning.

Ved at bruge 5G vil man også opleve bedre dækning, fordi man både er dækket af 4G- og 5G-nettet. Er der ikke 5G i nærheden, falder ens 5G-router blot tilbage til nærmeste 4G-antenne. Jo flere antenner teleselskabet har i nærheden af ens bopæl, desto bedre dækning vil man opleve.

Læs også: Hvilket teleselskab har billigst mobilt bredbånd med 5G?

Gode tilbud på 5G-bredbånd

Fordi 5G-bredbånd fortsat er relativt nyt, kører flere af de danske teleselskaber gode tilbud på mobilt bredbånd via 5G. Både 3, Telia og Telenor har haft gode tilbud på 5G-internet. Faktisk er tilbuddene ofte så gode, at 5G-bredbånd er billigere end 4G-bredbånd i de begrænsede perioder, hvor der gives rabat. Det kan for eksempel være nedsat pris de første tre måneder eller halv pris i seks måneder.

Er du heldig, kan du – ligesom med mobilabonnementer – skifte mellem de forskellige teleselskabers tilbud eksempelvis hvert halve år og på den måde opnå en lavere gennemsnitlig pris end 4G-bredbånd.

Se også: Hvor hurtigt er mobilt bredbånd med 5G?