EU siger roaming er gratis, men ikke hos teleselskaberne!

EU Kommissionen har lovet EU-borgerne gratis roaming fra sommerferien og frem til evigheden, men teleselskaberne sætter priserne op med 15 procent mindst.

EU siger roaming er gratis, men ikke hos teleselskaberne!

EU Kommissionen har gennem de sidste syv år fastsat stadig lavere maksimalpriser på roaming i EU og fra denne sommer og frem til tid og evighed har EU Kommissionen besluttet, at roaming skal være gratis for EU-borgerne når de opholder sig i EU landene – Danske teleselskaber har imidlertid sat priserne op med 15 procent.

Telia i Sverige har indtil nylig været generøse og givet deres kunder gratis roaming i EU, men nu er det helt slut. Efter EU kommissionen har gjort roaming i EU tilsyneladende gratis har Telia i Sverige indtil videre valgt, at lukke helt ned for kundernes roaming. Beslutningen skyldes, at de europæiske teleselskaber efter d. 01 juni 2017 ikke længere kan kanalisere omkostningen ved roaming i EU videre til deres kunder.

– Jeg vurderer paradokset i Telia Sverige som et udtryk for, at når noget bliver gratis, så forsvinder der også et værdifuldt konkurrenceparameter. Førhen var det værdifuldt for kunden, at få gratis roaming med på købet, men efter roaming tilsyneladende bliver gratis for EU-borgerne, så giver det ikke længere nogen værdi for Telia Sverige, at inkludere gratis roaming i deres abonnementer. Så er det åbenbart bedre, at lukke helt ned for roaming i EU. Derved undgår Telia Sverige i hvert fald tabet ved, at tilbyde gratis roaming. Nicolas Fredriksen, stifter af TelePrisTjek.dk.

Se også: Gratis roaming i 2017 tror vi ikke på

 

Roaming i EU bliver meget dyrere for danskerne

Telia i Danmark mener iflg. Ritzau ikke, at Telia Danmark vil gå samme vej og lukke helt ned for roaming, men signalerne fra Telia Danmark og selskaber som TDC/YouSee, Telenor, Telmore, CBB og en lang række andre danske mobilselskaber er ganske klare.

Vi kommer til at se abonnementer på markedet der er spærret for roaming af tale, data og sms, og vi vil se abonnementer på markedet, der tillader roaming i EU, men til en betydelig højere abonnementsafgift.

Allerede nu ser vi tegningen af hvor det bærer hen. Flere danske mobilselskaber har allerede lanceret mobilabonnementer med begrænset gratis roaming i EU, men de er i gennemsnit 15 procent dyrere, end tilsvarende abonnementer der kun kan bruges i Danmark.

Se også: Find billigste abonnement for dig med/uden roaming

Undtagelsen er Teleselskabet 3, der med sin 3LikeHome roaming pakke, fastholder det man kan kalde ægte gratis roaming i 52 lande. Med ægte gratis roaming skal forstås, at man kan bruge sin mobiltelefon i udlandet til samme pris, som man bruger den i Danmark.

Molbohistorie fra EU Kommissionen

EU Kommissionen valgte i tidernes morgen kun at regulere roamingpriserne på tale, data og SMS/mms. Kommissionen manglede fuldstændig forståelsen for, at et mobilabonnement kan prissættes på uendelig mange flere parametre. F.eks. prisen på opkaldsforsøg, opkaldsafgift, termineringsintervaller… og ja. Også på abonnementsafgifterne.

EU kommissionen har ageret dumt og uvidende, og alle årene med sænkelse af prisloftet for roaming i EU bør indskrives i de lokalhistoriske bøger om Mols. Det er ganske enkelt ren Molbo, som EU Kommissionen har spildt syv års arbejde for, at roaming i EU reelt set skulle blive billigere for EU-borgerene.

Teleselskaberne brugte kun et splitsekund på, at udvikle modgiften; De lukkede ned for roaming i standard abonnementerne og lancerede nye mobilabonnementer med begrænset gratis roaming, der i gennemsnit koster 15 procent mere end standardabonnementerne.

– Et mobilabonnement, der giver små 5 GB Data /md i EU som ekstra ydelse, kan forventes at koste op mod 400 kroner om året i mer pris, end hvis man sammenligner med et tilsvarende dansk abonnement Uden 5 GB Data i EU…  Roaming i EU bliver derfor ikke billigere, men dyrere.

 

Sammenlign priser på mobilabonnement med gratis roaming i EU