Danskernes brug af mobildata eksploderer – har du nok data?

Danskerne bruger 47 gange mere mobildata, end de gjorde for 10 år siden. Få hjælp til at se, om du skal justere dit abonnement til dit ændrede forbrug.

Danskernes brug af mobildata eksploderer – har du nok data?

Der var engang, hvor danskernes målforbrug blev opgjort i, hvor mange SMS’er der blev sendt. Du husker måske de årligt tilbagevendende nyheder om, at der blev sendt x antal millioner SMS-beskeder nytårsnat.

I dag er SMS-teknologien blevet afløst af databaserede beskedtjenester, og streaming er blevet en aktivitet, som foregår hvor og når som helst, så længe man har sin mobil med på farten. Videokvaliteten er samtidig steget betragteligt gennem årene, og det sluger al sammen en pokkers masse data.

Danskernes dataforbrug er eksploderet

Dette har fået danskernes dataforbrug til at nærmere eksplodere. Faktisk er dataforbruget steget intet mindre end 47 gange sammenlignet med for 10 år siden. Det viser tal fra Telestatistik – første halvår 2022, som Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur for nylig har offentliggjort.

Intet mindre end 876 mio. GB data blev der brugt i første halvår 2022. Fordelt på i alt 8,5 millioner aktive mobilabonnementer giver det et gennemsnitligt månedligt dataforbrug per mobilabonnement på 17,9 GB data. Det er en stigning på 15,4 procent sammenlignet med samme periode året forinden.

Danskernes dataforbrug fortsætter altså med at stige med raketfart.

Se også: Sammenlign priser på mobilabonnementer

Husk at justere dit abonnement efter dit forbrug

Hvis det er et, måske to, år siden du sidst har tjekket, om dit mobilabonnement passer til dit nuværende forbrug, er det på høje tide at gøre det.

Selv om du måske tænker, at dine mobilvaner ikke har ændret sig synderligt, kan det faktiske forbrug sagtens være steget betragteligt. Det kan for eksempel være, hvis dine foretrukne streamingtjenester har skruet op for streamingkvaliteten.

Uanset hvad er det vigtigt med jævne mellemrum – for eksempel hvert halve år – at tjekke ens faktiske forbrug af mobildata. Det kan du nemmest gøre ved at besøge dit teleselskabs selvbetjening.

Sådan finder du ud af, hvor meget mobildata du bruger

I teleselskabets selvbetjening kan du måned for måned se, hvor meget mobildata du har brugt. Tag gennemsnittet af de seneste måneders brugt mobildata og læg 10 procent oveni. Det er den mængde data, du bør sigte efter at have til rådighed i dit mobilabonnement – hverken mindre eller alt for meget ekstra.

Skifter du til et abonnement med for lidt data, vil du selvsagt risikere at løbe tør for data sidst på måneden. Og vælger du et abonnement med for meget data – for eksempel fri data for 199 kroner per måned – risikerer du at betale unødvendigt dyrt for dit mobilabonnement. Måske kan du i virkeligheden sagtens nøjes med et abonnement med fri tale og 50 GB data for 119 kroner per måned og dermed spare 80 kroner hver måned eller 960 kroner om året.

Vi anbefaler, at du skifter til et af lavprisselskaberne CBB Mobil, Call me, dukaTALE, Greentel, OiSTER, eesy eller OK Mobil. Disse teleselskaber giver klart mest mobiltelefoni for pengene.

Husk også altid at vælge et teleselskab med en god dækning. På Telepristjeks dækningskort kan du se, hvordan danskerne oplever mobildækningen fra de fire mobilnet i alle landets kommuner. Det kan hjælpe dig med at vælge, hvilket teleselskab du skal købe abonnement hos.

Du kan også spare mange penge i løbet af året – i hvert fald 1.000 kroner – ved jævnligt at skifte mellem lavprisselskaberne. Hele året rundt er der som regel mindst ét lavprisselskab, som har halv pris på et mobilabonnement i én eller tre måneder. Andre lavprisselskaber tilbyder gavekort og andre rabatter, hvis man flytter sit mobilnummer til selskaberne. Dette kan du udnytte til din fordel.

Se også: Stor guide til billig mobiltelefoni