Barnets første mobil – her er 5 gode mobiltelefoner

Hvilken mobiltelefon skal barnet have som sin første mobil? Få hjælp til at finde ud af, hvordan du finder den bedste telefon til din barn.

Barnets første mobil – her er 5 gode mobiltelefoner

En smartphone er blevet et nærmest uundværligt redskab for de fleste danskere. Også for børn er mobiltelefonen blevet næsten allemandseje. Det er i dag normalt, at mange børn får deres første mobiltelefon, når de nærmer sig 8-9-års alderen. Men det er faktisk ikke bare lige sådan at anskaffe sig barnets første mobiltelefon.

Det er en stor ting for børn at få den første mobiltelefon – og med god grund. Den åbner op for et væld af nye muligheder på både godt og ondt. Det bliver nemt for forældre og bekendte at få kontakt til barnet, men der åbner sig også en verden af sociale medier og skadelige ting på det store internet, som børn og forældre skal være opmærksomme på.

Sådan vælger du den rette telefon til dit barn

Når man som forældre skal købe en telefon til sit barn, er der mange overvejelser, man bør gøre sig. Vi gennemgår her de vigtigste punkter.

Lad være med at købe en dyr telefon

Forvent først og fremmest, at telefonen får en hårdhændet behandling, så lad endelig være med at købe en købe den nyeste iPhone eller et flagskib fra en anden mobilproducent. Det er ganske enkelt ikke det værd. Barnet vil desuden også få stort set lige så meget gavn af en langt billigere telefon til måske 2.000 kroner, ganske enkelt fordi barnets behov i de første år med en mobiltelefon ikke er til meget mere end først og fremmest tekstbeskeder, opkald og en række foretrukne apps.

Overvej at købe telefonen brugt

Du kan derfor med fordel købe barnets første mobiltelefon brugt. Der er rigtigt mange penge at spare ved at købe en telefon, der har været brugt i halvt eller helt års tid. På den måde vil du enten kunne købe en bedre telefon til samme pris eller også få en telefon, som du har udsat dig, til en noget lavere pris end normalprisen. Særligt når det kommer til iPhones, kan det være værd at købe brugt, da mange nyere iPhones er dyrere, end hvad der er fornuftigt at ofte på barnets første mobil.

Især når du køber brugt, kan du godt tillade dig at være mindre opmærksom på telefonens alder, når det handler om barnets første mobil. Fordi telefonen kun skal dække nogle relativt grundlæggende behov, er det ikke super afgørende, om telefonen er spritny og har alle de seneste opdateringer med de nyeste funktioner.

Køb en telefon i en god størrelse

Det er også vigtigt som forælder at købe en telefon til barnet, der ikke er alt for stor. Mange telefoner har i dag skærme på over 6,5 tommer. Det kan være svært for børn at håndtere så store skærme, så hvis det er muligt, bør du finde en telefon på omkring 6 tommer eller derunder. Udvalget af telefoner med mindre skærme er ikke fantastisk, men der findes dog telefoner med mere børnevenlige størrelser – særligt hvis det ikke behøver at være en smartphone.

Vælg en telefon med lav SAR-værdi

Børn er ekstra sårbare over for mobilstråling fra telefoner. Du gør dig derfor klogt i at vælge en mobiltelefon, der har en lav SAR-værdi – ikke fordi der er nogen overhængende fare ved at bruge telefoner med relativt høj SAR-værdi (da de stadig er inden for grænseværdierne). Der er dog ingen grund til ikke at minimere strålingen mest muligt ved at vælge en telefon med en lav SAR-værdi (målt i watt per kilo kropsvægt).

Tænk over telefonens styresystem og økosystem

En ting, der er vigtig ved valget af barnets første mobiltelefon, er også telefonens styresystem eller økosystem. Hvis der er tale om en gammeldags telefon med trykknapper, betyder det ikke så meget, men hvis du overvejer at købe en smartphone, skal du tænke dig grundigt om, hvorvidt det bør være en iPhone eller en Android-telefon.

Når først barnet har vænnet sig til ét økosystem, kræver det en del tilvænning at overgå til et andet økosystem. De apps, der måtte være købt i App Store til en iPhone, kan heller ikke overføres til en Android-mobil, og omvendt. Tænk derfor også over, hvilke telefoner der kunne være relevant for barnet at bruge længere ude i fremtiden, inden du vælger barnets første mobil.

Fem gode telefoner til børn

Herunder kan du se fem bud på gode og relativt billige telefoner, som vil egne sig godt til børn, der skal have deres første mobiltelefon. Listen inkluderer både traditionelle telefoner og smartphones:

Nokia 8000 4G

Ikke alle har brug for en fancy smartphone som deres første mobil. En simpel mobil med trykknapper såsom Nokia 8000 4G kan også være tilstrækkelig, særligt fordi telefonen understøtter 4G og har en webbrowser og visse apps som WhatsApp (kun beskeder), Facebook, Google Maps, YouTube, Google Assistent og e-mail. Det er en god løsning til barnet, som endnu ikke har det store behov for at downloade en masse apps til iOS og Android. Telefonen har en 2,8 tommer skærm, 4 GB RAM og et 1.500 mAh batteri, der giver flere dages batteritid.

Telefonen har også en relativt lav SAR-værdi på 0,99 watt per kilo, så den ikke udsender unødvendigt meget stråling nær barnet. Nokia 8000 4G har et prisleje på 524-1.122 kroner.

Se aktuelle priser på Nokia 8000 4G

iPhone 8

iPhones er dyre, og derfor må man også se sig efter en ældre iPhone for at finde en billig iPhone til barnet, som skal have sin første mobil. Det gør da heller ikke meget, for Apple opdaterer sine iPhones i mange år. iPhone 8 er derfor stadig et fint bud på barnets første mobil. Her får man en telefon, der er en smule mindre end en moderne iPhone 13 – og skærmen er relativt lille med 4,7 tommer.

De bedste priser på Apple iPhone 8 64 GB

Opdateret 22/2 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
iStore
Mindstepris
3.199,-
3.199,-
Salgsbutikken
Mindstepris
3.599,-
3.599,-
Compumail
Mindstepris
3.615,-
3.615,-

Apple iPhone 8 64 GB udbydes af 10 udbydere. Du kan spare op til 3.182,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Apple iPhone 8 64 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 10 webshops »

Med en iPhone 8 får man Apples styresystem iOS og adgang til alle de apps, som er tilgængelige i App Store. Hardwaren såsom processoren og kameraet er ikke længere fra øverste hylde, men vil være mere end rigeligt til et barns behov.

iPhone SE (2020)

Apple har også en anden iPhone, som er et næsten bedre bud til børn, som skal have deres første telefon: 2. generations iPhone SE fra 2020. Den har samme lille format som iPhone 8, men en bedre og hurtigere processor, nyere software og dermed flere opdateringer, bedre kamera og bedre Wi-Fi for kun en marginalt højere pris end iPhone 8.

De bedste priser på Apple iPhone SE 2020 64 GB

Opdateret 22/2 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Inphone.dk
Mindstepris
2.975,-
2.975,-
Telenor
Mindstepris
2.989,-
2.989,-
Telegiganten
Mindstepris
3.490,-
3.490,-

Apple iPhone SE 2020 64 GB udbydes af 19 udbydere. Du kan spare op til 5.623,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Apple iPhone SE 2020 64 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 19 webshops »

Telefonen har også en relativt lav SAR-værdi på 0,72 watt per kilo, så den ikke udsender unødvendigt meget stråling nær barnet.

Samsung Galaxy A22

Udvalget af Android-telefoner er enormt. En af de bedre bud på en billig Android-telefon til børn finder man fra Samsung i form af Galaxy A22, som er en billig mellemklassetelefon.

De bedste priser på Samsung Galaxy A22 (2021) 4G

Opdateret 22/2 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Telegiganten
Mindstepris
1.485,-
1.485,-
Power
Mindstepris
1.589,-
1.589,-
Føtex
Mindstepris
1.599,-
1.599,-

Samsung Galaxy A22 (2021) 4G udbydes af 11 udbydere. Du kan spare op til 514,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy A22 (2021) 4G

Sammenlign aktuelle priser hos 11 webshops »

Den har en rimelig størrelse og alt det, man har brug for – et stort batteri, en fin skærm på 6,4”, Android 11 og hele fire kameraer på bagsiden. Telefonen har også en lav SAR-værdi på 0,52 watt per kilo, så den ikke udsender unødvendigt meget stråling nær barnet.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Skal det være en lidt bedre Android-telefon, kan Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G være et godt bud.

De bedste priser på Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128 GB

Opdateret 22/2 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
NordicElectronics
Mindstepris
2.351,-
2.351,-
Dataworld
Mindstepris
2.802,-
2.802,-
Expert.dk
Mindstepris
2.890,-
2.890,-

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128 GB udbydes af 16 udbydere. Du kan spare op til 1.378,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 16 webshops »

Her får man utroligt meget mobil for pengene: En kraftig og flot AMOLED-skærm, Android 11, en hurtig processor, tre gode kameraer og lynhurtig opladning af et relativt stort batteri – alt sammen til en pris, der er til at betale. SAR-værdien ligger desuden på 0,59, hvilket er et fornuftigt niveau.

Læs også: Hvilket mobilabonnement til barnets første mobil?