Hvor hurtig bredbånd har man brug for?

Hvor hurtigt bredbånd har du behov for at dække dit og familiens internetforbrug? Se guide, der hjælper med at forstå hastigheder og internetforbrug, så du kan købe det rigtige bredbånd.

Hvor hurtig bredbånd har man brug for?

Ved du, hvad du betaler for, når det kommer til bredbåndshastigheder? Se guide, der vil hjælpe dig med at forstå, hvilken type hastighed du får og hvorfor samt hvor høje hastigheder, du reelt har brug for, så du kan købe det rigtige bredbånd, der passer til dit behov.

Bredbåndshastighed – ikke lige frem det mest sexede ord og formentlig ikke noget, man sidder og diskuterer super livligt hen over middagsbordet. Alligevel er bredbånd og internet blandt noget af det allervigtigste i vores hverdag. Det har nemlig betydning for din adgang til internet og de utallige praktiske og underholdende muligheder, vi finder her.

Mange har dog ingen anelse om, hvor høje hastigheder deres bredbånd kører med eller hvad tallene egentlig dækker over, når vi taler 10, 25, 50, 100, 300, 500 eller 1.000 Mbit/s. Når man ikke forstår de tal, så er det svært at lave den rigtige beslutning, når man køber bredbånd. De fleste mænd vil nok sige, at det har de helt styr på, men mange køber ofte højere hastigheder end de har brug for og betaler altså for noget, som ikke kommer andre til gavn end bredbåndsudbyderen.

 

Bredbåndshastigheder – kort fortalt

Bredbåndshastigheder beskriver, hvor hurtig data kan downloades eller uploades. Download og upload bliver altid skilt ad og for langt de fleste er det download-hastigheden, der er mest interessant. Streamer I meget video eller gamer I meget i familien, kræver det høje download-hastigheder  for eksempel. Det er meget normalt med højere download-hastigheder end upload-hastigheder, da de fleste primært forbruger data, altså downloader, når de streamer video og musik og er online i det hele taget.

De hastigheder, der annonceres med i en bredbåndspakke, er kun teoretiske og kan variere fra de faktiske oplevede hastigheder – dog vil den aldrig være højere end maksimal-hastigheden.

Se også: Find billigt bredbånd

 

Hvordan måles bredbåndshastigheder?

Bredbånd måles i megabit per sekund, typisk forkortet Mbit/s eller Mbps. Jo højere Mbit-tallet er, desto hurtigere er din forbindelse. For eksempel tilbyder mange bredbåndspakker hastigheder på 50 Mbit/s, mens andre tilbyder hastigheder på 100, 300, 500 og endda også 1.000 Mbit/s.

Bemærk dog, at bredbåndshastigheder reklameres som “op til”-hastigheder, så de fleste vil opleve langsommere hastigheder. Dog må den ikke være nævneværdigt langsommere – er den det, gælder det om at klage.

Se også: De billigste bredbåndsselskaber i Danmark

 

Hvornår kan man klage over for langsomt internet?

Den hastighed, en bredbåndsudbyder angiver som “op til” i deres markedsføring, skal kunne måles fra klokken 7 om morgenen til klokken 1 om natten og mindst 80 procent af kunderne skal have den hastighed hele tiden og den må i hvert fald ikke afvige væsentligt herfra. Hvis du oplever en væsentlig lavere hastighed end den du har købt, så skal man klage.

Det er derfor vigtigt, at du jævnligt tester din bredbåndshastighed og når du gør det, så skal du trække internetstikket direkte ind i computeren, hvis det er muligt, for at få den korrekte måling. Tester du hastigheden trådløst over en wifi-forbindelse, vil du næsten altid opleve forkerte målinger. Søg på nettet efter ‘speed test’, hvis du vil teste hastigheden på dit bredbånd.

 

Hvilke internethastigheder har man brug for?

Mange spørgsmål om, hvad man har brug for her i livet, afhænger af ens behov. Man kan ikke bare sige, at alle har brug for 50 Mbit/s bredbånd for eksempel.

Op til 10 Mbit/s:
Bruger man kun sit internet til at være online for at læse nyheder, sende og skrive mails, være på sociale medier og så videre, så kan man nøjes med 10 Mbit/s forbindelse. Ja, faktisk også mindre, men det er svært at finde bredbåndspakker med mindre end 10 Mbit/s.

Selvom man er 3-4 stykker i huset, der bruger den samme bredbåndsforbindelse og behovet er som beskrevet herover, så behøver man faktisk ikke mere end 10 Mbit/s.

Op til 50 Mbit/s

Udover at være online for at læse nyheder, sende og skrive mails, være på sociale medier og så videre, så er der naturligvis også mange husstande, hvor der streames musik og video og det på flere enheder samtidig. Og her bliver det lidt tricky at definere en anbefalet hastighed.

Bliver der kun streamet video – for eksempel Netflix eller YouTube på én skærm af gangen, mens der måske er en anden der streamer musik eller spiller online, så kan man nøjes med bredbånd op til 50 Mbit/s.

Op til 100 Mbit/s

Er man flere i husstanden, der streamer særligt video eller gamer på samme tid på forskellige enheder, så bør man overveje bredbånd med 100 Mbit/s. Så vil man kunne streame video i høj kvalitet eller game på 4-5 skærme på samme tid og stadig være på nettet med mobilen for at læse nyheder for eksempel.

Over 100 Mbit/S

Mange bredbåndsudbydere tilbyder bredbånd med over 100 Mbit/s. Det er typisk 300, 500 og 1.000 Mbit/s, der er tale om. Så høje hastigheder har de færreste almindelige husstande behov for – det er mere virksomheder, skoler, institutioner og den slags, der kan have behov for at koble rigtig mange op til nettet på samme tid, der har behov for 300 Mbit/ eller mere.

Som tommelfingerregel behøver du ikke betale mere end 249 kroner kroner om måneden for bredbånd, der vil dække dit behov.

 

Billig bredbånd – betalt maksimalt 249 kroner

#1 Oister
Fri tale + fri data (1.000 GB)
Hastighed: 17-71 Mbit/s download, 2-24 Mbit/s upload
Pris: 149 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#2 DLG Tele
8 Mbit/s
Hastighed: 10 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload
Pris: 189 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#3 Kviknet
100 Mbit
Hastighed: 100 Mbit/s download, 100 Mbit/s upload
Man får en trådløs wifi router med i prisen for abonnementet hos Kviknet
Pris: 199 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#4 Telia
10 Mbit/s
Hastighed: 10 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload
Pris: 199 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#5 Stofa
30 Mbit/s
Hastighed: 30 Mbit/s download, 30 Mbit/s upload
Pris: 219 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#6 Unotel
10 Mbit/s
Hastighed: 10 Mbit/s download, 2 Mbit/s upload
Trådløs wifi router følger med i abonnementet hos Unotel
Pris: 219 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#7 DLG Tele
15 Mbit/s
Hastighed: 10 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload
Pris: 219 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#8 Oister
Fri tale +  fri data (1.000 GB data)
Hastighed: 17-71 Mbit/s download, 5-43 Mbit/s upload
Pris: 220 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#9 Teleselskabet 3
Fri tale +  fri data (1.000 GB data)
Hastighed: 17-71 Mbit/s download, 5-43 Mbit/s upload
Pris: 230 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

#10 Fullrate
25 Mbit/s
Hastighed: 25 Mbit/s download, 2 Mbit/s upload
Pris: 239 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud

Se også: Sammenlign priser på bredbånd

Sagen videre

Næste fortælling om sagen kan også være interessant. Steen Jørgensen kunne ikke lade sagen ligge. 9/8/2019 rettede vi nyt fokus på sagen med artiklen om Sådan får du bedre og hurtigere bredbåndKlik her for fortsættelsen.. Aktuelt nyhedsstof om emnet kan du læse her..