Tre tips til at udnytte dit bredbånd bedst muligt

Sådan får du mest ud af din bredbåndsforbindelse - 3 tips til at udnytte dit bredbånd bedst muligt, så du får de højeste hastigheder og den bedste dækning med dit hjemmenetværk.

Tre tips til at udnytte dit bredbånd bedst muligt

De fleste af os har efterhånden en fast bredbåndsforbindelse i hjemmet, men mange oplever også, at man ikke får den hastighed, som man betaler for. Oftest skyldes hastighedsproblemer ikke selve udbyderen, men derimod forskellige faktorer i hjemmet – guide til at få det meste ud af sin bredbåndsforbindelse.

Hastighederne på faste bredbåndsforbindelser er højere end nogensinde samtidigt med, at priserne er gået i den modsatte retning. I dag kan man eksempelvis få hele 1.000 Mbit download via kabel-tv-netværket. Den hastighed betyder i teorien, at man bør kunne hente spil, film og så videre ned fra internettet med en hastighed på 125 megabyte i sekundet. Det sker dog sjældent, at man oplever fuldt udbytte af sin bredbåndsforbindelse – også selvom man har de mest optimale forhold.

Men hvad er de mest optimale forhold overhovedet? Det er der rigtigt mange bud på. Teleselskaberne har utroligt mange variabler, som af den ene eller anden årsag forværrer din forbindelse. En stor del af dem kan man hurtigt se bort fra, fordi de simpelthen kun tjener det formål, nemlig at selskaberne kan fraskrive sig ansvaret. Der er dog et par tips til, hvordan man kan optimere sit hjemmenetværk.

 

Tips til at forbedre dit hjemmenetværk

#1 Placér din trådløse router korrekt

For at få mest ud af din trådløse forbindelse, er det vigtigt at placere routeren så godt som muligt. Med det mener jeg, at routeren skal placeres således, at signalet dækker så meget af hjemmet som muligt.

Første tommelfingerregel er, at man bør placere routeren så højt som muligt. Bor man i et enkelt plan, kommer det sig ikke så nøje, men hvis man bor i flere etager, vil man få mest ud af sit trådløse netværk ved at placere routeren på øverste etage. Hvis man ikke har en øvre etage at placere sin router på, kan man finde en lang række applikationer til telefonen, som kan hjælpe med at optimere det trådløse netværk.

Der findes applikationer, der kan vise, hvor godt dit trådløse netværk er i dit hjem, og dermed hjælpe med at finde den optimale placering til din router.

 

#2 Brug kabel hvor det giver mening

De af os, som har klaget til bredbåndsudbyderen over dårlig hastighed, har sikkert fået at vide, at hastigheden kun garanteres ved kablet forbindelse. Det er selvfølgeligt hamrende uhensigtsmæssigt at have kabler på kryds og tværs, og i virkeligheden virker det ofte bare som en måde, hvorpå teleselskaberne kan slippe for at yde support. Der er dog noget om snakken.

De fleste routere er indstillet til at give de kablede enheder en fordel – altså give dem førsteret til forbindelsen så at sige. Det betyder dog ikke, at trådløse enheder ikke kan få forbindelse. Et godt eksempel er, at hvis det er muligt, så bør man kable de enheder, som har brug for mest båndbredde.

Se dit bredbånd som en 5-sporet motorvej, hvor de kablede enheder må bruge tre af sporene, mens resten skal deles om de to sidste. Herhjemme er min arbejdscomputer vigtigst, derfor er den kablet til min router, så jeg altid er sikker på at have en forbindelse uden udfald.

 

#3 Investér i bedre udstyr

Det er selvfølgelig lagtfra alle, der har behovet for at investere op til flere tusinde kroner i ordentligt netværksudstyr. Langt de fleste kan klare sig med det udstyr, man låner fra udbyderen.

Det medfølgende udstyr er selvsagt ikke af højeste kvalitet, og slet ikke, hvis man får sit bredbånd fra en af de billigste udbydere – det kan man dog ikke klandre dem for, da de jo skal spare udgifter et eller andet sted. Hvorom alting er, kan det medfølgende udstyr hurtigt komme til kort, hvis man bor i et hjem over 110 kvadratmeter, eller har tre teenagebørn, som gerne vil spille online og downloade samtidigt. I sådanne tilfælde kan det være en god idé at sætte sit eget udstyr på selskabets medfølgende router.

Her er der ingen grund til at spare, for så kan man lige så godt beholde selskabets udstyr. Men det betyder ikke, at man skal investere 5.000 kroner i et solidt hjemmenetværk. En af de mere populære løsninger er det såkaldte “Mesh-netværk”.

Et Mesh-netværk er i alt sin enkelthed flere trådløse routere, der fungerer som adgangspunkter i hjemmet – kort fortalt, så forstørrer man netværkets dækningsareal og stabilitet. Derudover vil hver router give mulighed for, at man kan kable enheder, som ikke har trådløst netkort eller bare fungerer bedre med kabel.

For at benytte sit eget udstyr, skal man i det fleste tilfælde sætte selskabets udstyr i “bridge mode”. Processen varierer alt efter selskab og udstyr, men din udbyder skal yde support på medfølgende udstyr. Derfor vil de altid være behjælpelige med at sætte routeren i “bridge mode”. I enkelte tilfælde vil bredbåndsudbyderen kunne tillade, at eget udstyr tilsluttes direkte til stikket i væggen. For at være på den sikre side, bør du altid ringe til din udbyder hvis du har spørgsmål.

Se også: Find billig mobil bredbånd

 

Der er forskel på den garanterede hastighed

Som nævnt, så opnår man sjældent den fulde hastighed, på trods af optimale netværksforhold. I de fleste udbyderes vilkår vil man kunne læse, at selskaberne garanterer en bestemt minimumshastighed. Jeg har selv siddet i bredbåndssupport og ved derfor, at den garanterede hastighed kan være så lav som 50 procent af, hvad man betaler for.

Derfor bør man altid undersøge, hvilken hastighed udbyderen garanterer. Som grundregel vil fiberforbindelser oftest have den højest garanterede minimumshastighed på cirka 90 procent, mens kobbernetværket ofte ikke garanterer meget mere end 50 procent af hastigheden.

 

Guide til hurtig bredbånd

Herunder kan du se en guide til forbløffende billig 1.000 Mbit/s bredbånd.

#1 Kviknet
1.000 Mbit
Hastighed: 1.000 Mbit/s download, 60 Mbit/s upload
Man får en trådløs wifi router med i prisen for abonnementet hos Kviknet

Pris: 229 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud hos Kviknet

 

#2 Telenor
1.000 Mbit
Hastighed: 1.000 Mbit/s download, 60 Mbit/s upload
Man får en trådløs wifi router med i prisen for abonnementet hos Telenor

Pris: 249 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud hos Telenor

 

#3 Hiper
1.000 Mbit/s
Hastighed: 1.000 Mbit/s download, 100 Mbit/s upload
Man får en trådløs wifi router med i prisen for abonnementet hos Hiper

Pris: Fra 259 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud hos Hiper

 

#4 YouSee
1.000 Mbit/s
Hastighed: 1.000 Mbit/s download, 100 Mbit/s upload
Man får en trådløs wifi router med i prisen for abonnementet hos YouSee

Pris: 399 kroner om måneden. Se aktuelle tilbud hos YouSee

 

#5 Waoo
1.000 Mbit
Hastighed: 1.000 Mbit/s download, 1000 Mbit/s upload
Man får en trådløs wifi router med i prisen for abonnementet hos Waoo

Pris: 489 kroner om måneden.  Se aktuelle tilbud hos Waoo

 

Guide til bedre hjemmenetværk, februar 2020

Guiden til at sikre sig et bedre hjemmenetværk er fra februar 2020. I guide finder du simple men effektive tips til at sikre højere hastigheder fra dit bredbånd i hele hjemme og du kan også se, hvordan du kan sikre de højeste og mest stabile hastigheder til de vigtigste opkoblede enheder i dit hjem.

Se også: Find priser på bredbånd

Det sidste nye i sagen

Vores redaktion har fulgt sagen og her er de seneste opdateringer. Steen Jørgensen kunne ikke slippe temaet. 31/1/2020 bragte vi sagen; Find den billigste bredbånd – Klik her. De seneste nyheder om emnet kan du læse her.