Test: DJI Mini 3 Pro er den bedste mini drone til alle
DJI Mini 3 Pro er den mest interessante drone, der er kommet i mange år. Ikke fordi det er den bedste overhovedet, men kombinationen af et meget lille og let design sammen med funktioner af høj og professionel kvalitet gør, at Mini 3 Pro vil stå som en milepæl inden for droner. Test af DJI Mini 3 Pro.
Droner har hidtil mest været til dem, der går virkelig meget op i at kunne optage video og skyde billeder fra luften – mest til professionelt brug eller fordi man er mere end bare almindelig hobby entusiast på området. Skal man kunne flyve med en drone de fleste steder samtidig med, at man får en drone med god kvalitet på kameraet, lang batteritid og god styring, så har det faktisk hidtil været umuligt.
En drone under 250 gram må man flyve med i byer, over mennesker og langt de fleste steder uden at skulle have en særlig tilladelse, men så små og lette droner har hidtil kun været til sjov og spas – kvaliteten har ganske enkelt ikke været god nok, hvis man er ude efter en høj kvalitet på de ting, en drone skal være god til.
Her er det så, at den nye DJI Mini 3 Pro drone kommer ind i billedet og reelt set er der ikke noget godt alternativ til den i kategorien mini-droner.
Den bedste mini drone
DJI Mini 3 Pro vejer 249 gram og er udstyret med kamera med 4K video og billeder, der kan tages i fuld HD. Kameraet har blænde på f/1.7 og fremragende high-ISO støjhåndtering og leverer flotte billeder selv i dårlig belysning.
Video i høj kvalitet
Der er mange indstillinger til professionelle, særligt når det gælder video. Video kan optages i tre opløsninger: 4K (op til 60p), 2,7K (op til 60p) og FHD op til 120p. Sidstnævnte giver mulighed for slowmotion-video, når den optages med 120 billeder pr. sekund. Den maksimale videobitrate er 150 Mbps, og med normale og D-Cinelike-farveprofiler til rådighed er Mini 3 Pro velegnet til både amatør- og professionel videooptagelse. D-Cinelike Color-tilstand giver flere visuelle oplysninger, hvilket giver rigere farvemuligheder og større fleksibilitet ved redigering.
Der er også en digital zoomindstilling, der giver 2x zoom ved 4K-opløsning, 3x zoom ved 2,7K og 4x zoom ved FHD. Billeder kan også skydes i 48 megapixel RAW-format.
Kameraet kan styres i forskellige retninger – op og ned og til siden. Video og billeder gemmes på et hukommelseskort. Herunder kan du se en video med optagelser, som vi har lavet med DJI Mini 3 Pro.
Rigtig god styring
Styringen af dronen er ellers virkelig god. Den er let at komme i gang med og få i luften og med meget effektive undvigefunktioner kan lidt mere uerfarne droneflyvere få en meget tryg oplevelse. Man kan vælge, at dronen selv skal undvige og flyve uden om forhindringer eller helt stoppe op i luften. Man kan også slå undvigefunktioner fra, hvis man har behov for det.
Flyvehøjden for dronen er 500 meter.
Dronen er udstyret med dobbeltsynssensorer fremad, bagud og nedad og et helt nyt flydesign, hvilket giver en større rækkevidde og øget sikkerhed. Der udover har den såmænd også Advanced Pilot Assistance Systems (APAS 4.0). Den teknik registrerer objekter i flyets flyvevej i realtid. Dette gør det muligt for DJI Mini 3 Pro at undgå forhindringer, selv i komplicerede miljøer.
En smart funktion er panikknappen – har du pludselig ingen anelse om, hvor dronen er eller du har forvildet den ind et sted, du er usikker på, du kan styre den ud fra selv, så kan du trykke på en hjemknap. Så flyver den automatisk tilbage til det sted, den lettede fra.
Da DJI Mini 3 Pro vejer under 250 gram, må man flyve med den stort set hvor som helst uden en særlig tilladelse – dog undtagen de steder, man af lovmæssige grunde ikke må flyve med droner uanset størrelse. Du må derfor flyve med dronen i byer og over mennesker uden at skulle have en særlig tilladelse til det.
Eneste ulempe ved dronen, når det gælder styring og flyvning, er, at en frisk vind gør dronen svær at styre. Med den lave vægt skal der ikke så meget til at slå den ud.
12 kilometer mellem controller og drone
Den medfølgende controller med indbygget skærm er fremragende – man kan også vælge en controller uden skærm, hvor man så bruger mobilen til at se, hvad dronen ser. Jeg ville ønske, at skærmen var lidt mere lysstærk – den er ikke optimal at se på i sollys.
Der kan være op til 12 kilometers afstand mellem controlleren og dronen – det er imponerende.
Batteritiden på 34 minutter som oplyst DJI selv, holder ikke helt – vi er tættere på 25 minutter i praksis. Det tager godt en time at lade dronen op med en DJI 30W oplader.
Konklusion
DJI Mini 3 Pro er en fantastisk sjov og meget brugbar drone til video og billeder og den absolutte styrke er kombinationen af høj kvalitet på styring og kamera sammen med den lette format, så man må flyve med den overalt uden særlig tilladelse.
Prisen gør, at der måske ikke er tale om en hobbydrone for alle, men synes man det er interessant at kunne optage videoer og tage billeder med en drone og måske også har professionelt behov for den slags optagelse, så sidder Mini 3 Pro ganske enkelt i skabet.
Pris fra 6.500 kroner. Se aktuelle priser på DJI Mini 3 Pro her.
Yuneec Mantis Q
Yuneec Mantis Q har en vægt 479 gram, så den må man også flyve med de fleste steder uden en særlig tilladelse. Den er dog ikke så ligetil at tage med på farten. Batteritiden er op til 25 minutter på en opladning.
Kameraet tager billeder med 13 megapixel med 4K video.
Den er også udstyret med en funktion til automatisk at flyve hjem. Rækkevidden for dronen er 2 kilometer.
Matis Q har indbyggede antikollisionssensorer til at holde den sikker mod eventuelle forhindringer.
Pris fra 2.000 kroner. Se aktuelle priser på Yuneec Mantis Q her.
Holy Stone HS270
Holy Stone HS270 er en mini-drone, men vejer 595 gram, så den er ikke lige så fleksibel at komme i gang med som de andre i guiden.
Den giver 18 minutters flyvetid på en opladning og den tager 6-7 timer at lade op, hvilket er lang tid.
Kameraet kan optage i 2,7K og har 90 graders rotation. Optagelser gemmes på et microSD-kort, der kan understøtte op til 16 GB hukommelsesplads.
Det er muligt at flyve ud fra forudindstillede ruter, så den selv kan flyve via disse forprogrammerede ruter. Denne funktion gør denne enhed perfekt til professionelle fotografer, der har brug for at udforske nye områder og optage optagelser uden at bekymre sig om selve flyvningen.
Rækkevidden fra controlleren er 600 meter, hvilket ikke er meget. Dronen har en returfunktion med én tast, der sørger for, at den automatisk kommer tilbage til dig uden at du skal styre den tilbage.
Pris: 3.300 kroner. Se aktuelle priser her.
DJI Tello
DJI Tello er meget lille og let med mål på 9,8 x 9,25 x 4,1 cm og en vægt på 85 gram. Det batteri, der følger med modellen, giver flyvetid på 13 minutter, hvilket er meget kort tid.
DJI Tello har et 720p HD-kamera, hvilket er ret godt for en drone af dens størrelse. Kameraet kommer med en 5 megapixel sensor.
Dronen har en rækkevidde på omkring 100 meter.
Pris: 800 kroner. Se aktuelle priser her.
Hover Camera Passport
En sidste lille drone, man kan kigge på er Hover Passport, der kaldes for en selfie-stik med vinger. Den vejer 242 gram og må derfor flyves med over alt uden særlig tilladelse.
Den har lidt specielt design med propellerne indkapslet i en kulfiberramme, der gør den meget mere sikker i nærheden af mennesker. Den kan også foldes på midten for at skabe en virkelig bærbar pakke.
Denne drone har en rækkevidde på kun 20 meter og har ikke indbygget GPS, men den kan dog optage video i 4K og billede i 13 megapixel.
Pris: 2.400 kroner. Se aktuelle priser her.
Om testen og guiden til de bedste mini droner
Vi har haft DJI Mini 3 Pro til test og testen af den drone er skrevet ud fra vore egne erfaringer med den. De andre omtalte droner i guiden er baseret på test og anbefalinger fra internationale testmiljøer.
Se også: Guides til de bedste tech produkter