Teleselskaberne opruster for fuld fart netværkene med 4G+

Den seneste tid har teleselskaberne haft fokus på mobilnetværkene med nye roaming-aftaler og opgradering til 4G+ for at få det bedste netværk.

Teleselskaberne opruster for fuld fart netværkene med 4G+

Uden et ordentlig mobilnetværk kan det i bund og grund være ligegyldigt, om vi har den seneste og mest teknikfyldte topmobil – rigtig mange funktioner og muligheder med mobiltelefonerne i dag er nemlig bundet op til skyen på den ene eller anden måde. Det vil sige: cloud-tjenester til streaming af musik og video, upload af billeder til sociale medier eller til backup, arbejde med dokumenter og meget andet.

Derfor har 3, TDC, Telia og Telenor forståeligt nok fokus på at udbygge og forbedre deres netværk og der er sket ting og sager den seneste tid.

Vi ser nærmere på en række af de vigtigste udmeldinger fra de danske teleselskaber de sidste uger.

Se også: Find de bedste priser på mobilabonnementer

3 i ny roaming-aftale med Telia

For leden annoncerede 3, at de dropper deres mangeårige roaming-aftale med TDC og fra januar er det i stedet for Telia det gælder. Så når 3’s mobilkunder ikke kan komme på 3’s netværk, så bliver de altså sendt et smut over på Telias netværk. 3’s aftale med TDC inkluderede ikke data, men det gør den med Telia – i første omgang dog kun med 3G. 4G kan måske komme til senere, oplyser 3.

3’s aftale med Telia træder i kraft fra februar 2016. 3 bliver ofte kritiseret for kun at have rigtig god dækning i de større byer, så en god roaming-aftale til både samtale og data er vigtig for dem og den mener de altså, at Telia er bedst til at levere, så 3 kan sikre det bedst mulige netværk til deres kunder.

Se også: Sammenlign priser på mobilabonnementer hos 3

TDC med 400 Mbit/s

TDC har netop oplyst, at de nu er klar med datahastigheder på op til 400 Mbit/s i deres mobilnetværk. TDC har nemlig trykket på knappen til Triple Carrier Aggregation (3CA). Det betyder en tredobling af hastigheden i 4G-netværket og TDC trykker altså speederen i bund, når det gælder udvidelsen af det, er også kaldes for 4G+.

TDC forklarer selv, at de høje hastigheder måske ikke betyder så meget i dag, men da der er så stor en stigning i vores dataforbrug, så er de nødt til at være beredte, når det store datapres for alvor sætter ind.

Det er de større byer, der først og fremmest får glæde af de højere hastigheder, men TDC forklarer, at cirka 1.500 master rundt om i landet har 4G+ i dag. Det er trods alt tæt på halvdelen af alle TDC’s master i Danmark.

Se også: Find priser på mobilabonnementer hos TDC

 

Telenor satser også på 4G+ i deres mobilnetværk

Telenor oplyste for nogle dage siden, at de nu også implementerer 4G+ i deres mobilnetværk for at undgå risiko for datapropper – det kan ske, hvis man er online på samme tidspunkt og streamer musik og video. Telenor forklarer, at 100 af deres mobilmaster skal være opgraderet til 4G+ inden 2016 og at 330 ekstra bliver det inden udgangen af marts næste år.

Samtidig tester Telenor også tredobbelt carrier aggregation for at skaffe endnu højere hastigheder. Selskabet regner ligeledes med at have den netværksteknik klar inden udgangen af marts 2016.Her lægger man tre frekvensblokke á 20 MHz båndbredde sammen for på den måde at få tre gange mere båndbredde på 4G-mobilnettet.

Det er primært i de store befolkningstætte byer, Telenor sætter ind.

Se også: Tjek priser på mobiltelefoner hos Telenor

 

Telias mobilnet også klar med 4G+

Telia ligger hele ikke på den lade side, når det gælder udbygningen af netværket. De har også skruet op for hastigheden med 4G+ og Carrier Aggregation.

Telia forklarer, at mobilsignalerne er meget følsomme og selv blade på træerne kan blokere for signalet. Med 4G+ skulle signalet bliver kraftigere og dermed have lettere ved at bryde igennem forhindringer, så vi også får en bedre mobiloplevelse indendørs.

Telia sætter i lighed med de andre teleselskaber ind, hvor der er flest mennesker, så det betyder København, Aarhus, Odense, Aalborg og videre ud af den sti med flere og flere byer.

Se også: Her Telias billigste mobilabonnementer

VoLTE på 4G-netværkene

Det er ikke kun højere hastigheder, der bliver muligt med 4G+, Triple Carrier Aggregation og hvad fremtidens netværksteknik nu ellers kaldes. Der kommer også nye funktioner og muligheder til.

For eksempel har Telenor for nyligt meldt ud, at de er i fuld gang med at teste VoLTE eller Voice over LTE. VoLTE betyder ekstremt hurtig forbindelse og langt bedre lydkvalitet med mobilen med mindre baggrundsstøj ved opkald. Der vil også være steder i Danmark, hvor der kun vil være 4G og hverken 3G eller 2G – så derfor vil VoLTE-teknikken også sikre bedre mobildækning.

 

Wi Fi calling

Det er også yderst interessant, at VoLTE åbner op for samtaler via Wi-Fi – også kaldet Wi-Fi Calling. Det betyder, at man vil kunne føre almindelige mobilsamtaler via ens trådløse netværk i hjemmet eller på jobbet. Det vil betyde en markant forbedring af mobildækningen og samtalekvaliteten, da tykke mure og andet ikke vil være til gene for mobilforbindelsen.

Telenor oplyser, at de er klar med Wi-Fi Calling inden for få måneder.

Ulempen ved VoLTE er, at der kan gå lang tid, inden vi får fuld glæde af teknikken. Både den, der ringer op og den der modtager opkaldet skal for eksempel have en mobiltelefon, der understøtter VoLTE for at få hurtigere forbindelse og bedre samtalekvalitet.

Det er Telenor, der har været mest om sig med at fortælle om implementeringen af VoLTE i deres netværk, men Telia, TDC og 3 er også i fuld gang og formentlig vil vi høre meget mere om det i 2016.