Sådan begrænser du dit dataforbrug på din mobiltelefon
Har du fået en advarsel om, at du har brugt for meget data på din telefon? Så er det en god idé at begrænse dataforbruget på din telefon. Dermed kan du undgå at skulle betale for ekstra meget data hos dit teleselskab og gøre dit mobilabonnement så billigt som muligt.
Se også: Se priser på mobilabonnementer med mobildata
Spar mange hundrede kroner om året
Betaler du for eksempel for et mobilabonnement med 100 GB data til 109 kroner per måned, men i praksis kan nøjes med 50 GB data, efter du har begrænset dit dataforbrug? Ja, så kan du spare 500 til 1.000 kroner om måneden, alt efter hvilket teleselskab du har.
Se syv simple trin til at minimere mængden af mobildata, som du bruger på din smartphone.
1. Brug datasparefunktion eller Lav datafunktion
Mange smartphones – både Android-telefoner og iPhones – har en funktion i systemindstillingerne, der forhindrer nogle apps i at sende eller modtage data i baggrunden for at reducere forbruget af mobildata.
I indstillingerne kan du vælge, hvilke apps der må have fuld adgang til data, og hvilke apps der skal have begrænset dataadgang.
Dette kan spare dig for en del unødvendig dataforbrug.
2. Sikkerhedskopier kun fotos og videoer via Wi-Fi
En af de store dataslugere er automatisk sikkerhedskopiering eller backup af fotos via mobilnet.
Hvis du bruger en app som Google Fotos eller Fotos på iPhone kan du i indstillinger vælge, at fotos og videoer kun må sikkerhedskopieres, når du er forbundet til et Wi-Fi. Det sparer dig for meget mobildata.
3. Aktiver dataadvarsler og dataloft
Med funktionen dataadvarsel og datagrænse kan du indstille din telefon til at give dig en advarsel eller blokere for din mobildataforbindelse, når du har brugt en vis mængde data.
For eksempel kan du opsætte en advarsel, som kommer, når du har brugt 20 GB data. Dermed hjælper funktionen dig til at spare på det sidste data du har tilbage resten af måneden.
4. Se hvor meget mobildata forskellige apps bruger
Måske er du slet ikke klar over, hvorfor din telefon bruger en masse data. Det kan være en app, der kører i baggrunden og henter en masse data over tid.
Du kan begrænse dit dataforbrug ved at finde en oversigt i din telefons systemsindstillinger over de apps, der bruger mest data.
Jo højere på listen en app ligger, desto mere data bruger den. Du kan herefter slå baggrundsdata i den pågældende app fra, så den ikke længere sluger data i baggrunden.
5. Aktiver datasparefunktion i apps
Man bruger meget data, når man streamer videoklip mange gange i løbet af dagen – for eksempel når man er på Facebook, Instagram og TikTok og scroller ned gennem feedet af indhold.
Heldigvis kan du på mange af de sociale medier indstille videokvaliteten eller videoopløsningen. På Facebook kan du for eksempel aktivere optimeret videokvalitet, så videokvaliteten justeres til netværksforholdene. Du kan også aktivere databesparelse, som reducerer dataforbruget med 40 procent.
Ligesom med foto-apps kan du på mange sociale medier også angive, at du kun vil have automatisk afspilning af videoindhold aktiveret, når du bruger Wi-Fi.
På samme måde kan du også i nogle browsere aktivere datasparetilstand – for eksempel i Opera Mini.
6. Vælg lavere videokvalitet og opløsning
I streamingtjenester som YouTube, Netflix, Viaplay, TV 2 PLAY, Disney+, Max og DR TV kan du som regel angive en videokvalitet.
I nogle apps kan man også angive en særlig videokvalitet, når man bruger mobildata.
Du kan også reducere dataforbruget ved at skrue ned for opløsningen på YouTube. I stedet for at streame i 1440p kan du altså med fordel vælge 1080p (Full HD) eller endda 720p (HD). Det sparer rigtigt meget data.
Du kan i samme ombæring også overveje at downloade serier og film til offline visning, når du er på et Wi-Fi-netværk. Så bruger du slet ikke noget mobildata, når du streamer indholdet på farten.
7. Hold øje med dataforbrug hos dit teleselskab
Telefonerne rapporterer ofte om et andet dataforbrug end det samlede dataforbrug, som dit teleselskab registrerer. Du bør derfor også holde øje med dit dataforbrug hos dit teleselskab ved at logge ind på selvbetjening.
Her kan du ofte se et meget detaljeret indblik i, hvornår på dagen der er brugt data og ikke mindst hvor meget. Du kan dog ikke se, hvilke apps og hjemmesider der har brugt data. Men du får et meget præcist billede af, hvornår på dagen der bliver brugt data på din telefon.
På den måde kan du prøve at tyde, hvornår på dagen der bliver brugt mobildata, og dermed kan du måske også prøve at finde kilden til dit høje dataforbrug og i sidste ende begrænse dit forbrug af mobildata.
Se også: Guide: Sådan skifter du teleselskab og flytter telefonnummer