Mobilt bredbånd over 4G eller 5G – hvad er det bedste valg?

Man kan i dag vælge mellem mobilt bredbånd over 4G- eller 5G-netværk, men hvilket er det bedste valg? Få svaret her.

Mobilt bredbånd over 4G eller 5G – hvad er det bedste valg?

Mobilt bredbånd vinder frem i popularitet, både som en internetløsning til sommerhuset, kolonihaven og til hjemmet. Men en ny spiller er kommet på banen i 2020: 5G mobilt bredbånd. Her loves der hurtigere hastighed til en lidt dyrere pris. Skal du vælge mobilt bredbånd over 4G eller 5G – her er det bedste valg.

Sammen med udbyggelsen af 5G-netværk i Danmark, er der dukket 5G mobilt bredbånd op til overfladen. Og vi kommer ikke udenom, at 5G mobilt bredbånd er et ekstremt spændende produkt. I teorien er det lige så hurtigt som det hurtigste kablede bredbånd på markedet og det kræver langt mindre for at komme i gang. Der findes allerede flere abonnementer med 5G mobilt bredbånd, som udfordrer det mere klassiske 4G mobilt bredbånd. Spørgsmålet er hvad du skal vælge?

Se også: Sammenlign priser på 4G- og 5G-mobilt bredbånd

Hvorfor mobilt bredbånd med 5G?

Den primære årsag til at vælge mobilt bredbånd over 5G er hastighed. Som sagt kan det i teorien være lige så hurtigt som kablet bredbånd, altså 1.000 mbit/s, men det er dog sjældent en så hurtig hastighed er mulig. Det er alt efter hvor belastet netværket er og hvor godt signal routeren har til mobilnetværket. Det er mere typisk at ligge et sted mellem 500 mbit/s og derudover finder man i centrum af de store byer, op til 500 mbit/s er en anelse mere udbredt, men det er stadig mest normalt at ligge mellem 100 og 200 mbit/s, hvilket ofte stadig er hurtigere end mobilt bredbånd over 4G. Det store ulempe er, at det stadig kan være rigtig svært, at finde de rigtig hurtige 5G-forbindelser i Danmark, og derudover er prisen højere end over 4G.

Læs også: Billigt mobilt bredbånd med god dækning

Hvorfor mobilt bredbånd med 4G?

Mobilt bredbånd over 4G-netværket er langt mere udbredt, som i takt med 5G-udrulningen ligeledes bliver bedre og hurtigere. Med 4G mobilt bredbånd får man som regel en lidt langsommere hastighed, men dækningen er bedre. Bor du ikke helt i centrum af landets største byer, så vil dækningen over 4G uden tvivl være bedre – og dermed hurtigere. For langt de fleste er mobilt bredbånd over 4G tilstrækkeligt hurtigt. Men er man mange i husstanden som streamer, arbejder og mere, så kan båndbredden blive presset. I denne situation kan man overveje 5G mobilt bredbånd eller alternativt kablet bredbånd.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige router til mobilt bredbånd

Er det bedste valg 4G- eller 5G-mobilt bredbånd?

Står du og skal vælge mellem mobilt bredbånd over 4G og 5G, så er svaret ganske enkelt 4G. Vi er ikke langt fra at være halvvejs gennem 2021, og det bedste valg af mobilt bredbånd er stadig 4G. Man kan opnå en højere hastighed med 5G, hvis altså der er dækning til det – og der er der kun få steder. Derudover er hastigheden over 4G hurtig nok til, at de fleste familiers behov kan tilfredsstilles.

Den helt store fordel ved mobilt bredbånd over 4G er, at det er den klart billigste løsning. Mobilt bredbånd over 5G koster minimum 340 kroner om måneden, hvor det med 4G starter langt under 100 kroner – dog med en mindre datapakke. Skal man have 4G-mobilt bredbånd med fri data, så er prisen kun 229 kroner. Det er altså 120 kroner billigere per måned, hvilket bliver til 1.440 kroner på et år.

Se også: Tips og guides til bedre internet