Høje mastepriser er en barriere for udbredelsen af bredbånd i Danmark
København er helt i front, når det handler om, hvorvidt det rent business-mæssigt er god forretning at rulle mobilnet ud, men Danmark er stadig plaget af højere mastepriser end for eksempel i Norge og Sverige og det udgør en barriere for den fortsatte udvikling af mobilnettet.
Det fastslår ny rapport fra Telenor, hvor danske og norske byers bredbåndsparathed er blevet kortlagt.
Se også: Sammenlign priser på bredbånd
Rammevilkår for bredbåndsparathed
Rapporten Nordic Broadband City Index 2016 ser nærmere på bredbåndsparatheden i 15 danske og 15 norske byer. Rapporten viser, at de 15 danske byer ikke klarer sig lige så godt i sammenligningen, når det handler om at sikre gode rammevilkår for udbygning af mobilnetværk.
Rammevilkårene dækker over ting som adgang til offentlige grunde og bygninger, lejepriser af offentlige grunde og bygninger til opsætning af basestationer, effektiv sagsbehandling og klare og enkle regler for mobile masterplaner.
Også operatørneutralitet, tilgængelighed af digitale tjenester, elektronisk kommunikation med kommunen og kommunernes evner til at inkludere deres borgere i digitaliseringen af samfundet spiller ind i vurderingen af, hvor interessant det er for netværksselskaberne at udvikle netværket.
Se også: Hvor hurtig bredbånd har du behov for?
Høje mastepriser trækker ned
Det, der specielt trækker i den forkerte retning i Danmark, er de høje lejeomkostninger på master. Det er fortsat langt dyrere for danske teleselskaber at leje sig ind på offentlig jord og bygninger end det er i Norge.
Telenors netværkschef Peter Nødbak kalder de meget højere mastepriser for en “væsentlig barriere”, men han glæder sig over, at mange kommuner har en øget forståelse for, at det kræver et tæt samarbejde mellem politikere og teleselskaber at sikre, at mobilnetværket lever op til borgernes behov.
Se også: Bedste netværksdækning
Telia har hurtigt mobilt bredbånd på TDC NET, men til hvilken pris?