Hvilke telefoner har de mest hårdføre skærme?

Nye telefoner beskyttes med Gorilla Glass 6, Gorilla Glass Victus eller det specialudviklede Ceramic Shield til iPhones. Men hvilke har de mest hårdføre skærme?

Skærmen på en smartphone er den måske mest sårbare del, og det er derfor ikke helt uvæsentligt, hvordan den er beskyttet. Langt de fleste oplever nemlig før eller siden at komme til at tabe telefonen, og typen af glas på skærmen kan være forskellen på en intakt eller ødelagt skærm.

Når det handler om glasset på smartphones, er det umuligt at komme uden om Corning, en af verdens største glasproducenter. Virksomheden udviklede de første smartphoneglas til Apple tilbage i 2007, og siden har dette samarbejde fortsat. I 2008 begyndte Corning at sælge glasset Gorilla Glass til andre producenter, og det siden da blevet et standardprodukt i enhver smartphone.

Der er gennem årene blevet udviklet mange udgaver af Gorilla Glass:

  • 2006: Gorilla Glass 1
  • 2012: Gorilla Glass 2
  • 2013: Gorilla Glass 3
  • 2014: Gorilla Glass 4
  • 2016: Gorilla Glass 5
  • 2018: Gorilla Glass 6
  • 2020 – i dag: Gorilla Glass Victus
  • 2021 – i dag: Ceramic Shield – eksklusivt til iPhone

Se også: Billige priser på gadgets

Forskellen på Gorilla 6, Gorilla Glass Victus og Ceramic Shield

Men hvad er forskellen på de forskellige typer af glas til smartphones? For nemhedens skyld tager vi afsæt i de tre seneste og mest udbredte slags: Gorilla Glass 6 fra 2018, efterfølgeren Gorilla Glass Victus fra 2020 og det specialdesignede Ceramic Shield til Apples iPhones, som fik debut i iPhone 11-serien i 2021.

Gorilla Glass 6

Lad os starte med Gorilla Glass 6. Ifølge Corning kan glasset holde til at blive tabt på hårde og ujævne overflader fra op til 1,6 meters højde. Glasset er også dobbelt så ridsebestandigt som – på det tidspunkt – konkurrerende produkter. Glasset kan ifølge Corning holde til at blive tabt 15 gange ved 1 meters højde. Gorilla Glass 6 kan findes i telefoner som Samsung Galaxy S10-serien og S20-serien, Sony Xperia 1, Xperia 1 II og OnePus 6T og 7.

Gorilla Glass Victus

Corning lancerede efterfølgeren Victus i 2020. Med Victus har Corning forsøgt at finde den rette balance mellem modstandsdygtighed ved fald og ridsebestandighed. Glasset kan klare at blive tabt på ujævne overflader fra op til 2 meters højde, hvilket er 25 procent bedre end Gorilla Glass 6. Samtidig skulle Victus være dobbelt så hårdført over for ridser som Gorilla Glass 6. Ifølge Corning kan telefoner med Gorilla Glass Victus holde til at blive tabt 20 gange ved 1 meters højde.

Telefoner med Gorilla Glass Victus tæller blandt andet OnePlus 10 Pro, Samsung Galaxy S21- og 22-serien, Samsung Galaxy Note 20-serien, Xiaomi 12-serien og Google Pixel 6-serien.

Ceramic Shield

Corning har udviklet specialdesignede Corilla Glass til samtlige iPhones, men det er typisk ikke blevet markedsført på nogen særlig måde.

Med iPhone 12 markedsførte Apple dog glasset som Ceramic Shield. Her hævdede Apple, at glasset er ”hårdere end noget andet smartphoneglas” – og dermed også alle telefoner med Gorilla Glass Victus. Der vides ikke meget om glasset, men Apple hævder, at det yder 4 gange bedre ved fald sammenlignet med glasset i iPhone 11, som havde specialfremstillet glas, som menes at være hårdere end Gorilla Glass 6.

Følgende iPhones har Ceramic Shield-glas: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max.

Køb beskyttelsesglas eller skærmbeskytter og spar mange penge

Selv om skærmene i smartphones er blevet mere modstandsdygtige med årene, skal der ikke meget mere, end at telefonen lander uheldigt på en lille sten på asfalten eller fortovet, for at skærmen er splintret til atomer.

Det kan derfor ikke anbefales nok at købe enten et hårdt beskyttelsesglas eller en skærmbeskytter af et tyndt stykke plastikfilm, som puttes oven på telefonens skærm. Skulle uheldet ske, og du taber telefonen med skærmen nedad, er det altså kun beskyttelsesglasset eller skærmbeskytteren, der beskadiges – og du kan derfor nøjes med at bruge et par hundrede kroner på at udskifte dette frem for flere tusinde kroner for helt nyt skærmglas og et nyt skærmpanel.

Det er særligt skærmbeskyttelsen PanzerGlass, der er populært herhjemme i Danmark. Det kan fås til et hav af telefoner.

Se de bedste priser på skærmbeskyttelse til smartphones her.