huawei p20 pro test

Huawei kan få fuld adgang til Google-apps og Android igen

Siden Huawei blev ramt af de amerikanske sanktioner tilbage i maj, har selskabet befundet sig i lidt af en limbo-tilstand på mobilfronten. De må ikke benytte Googles tjenester, Android og Play Store og det har sat Huawei i en penibel situation.

For eksempel finde Mate 30-serien en decideret maveplasker, da den blev lanceret – for Huawei kunne reelt ikke lancere og sælge den andre steder end i Kina. I stedet har de fundet en tidligere model frem, der ikke er ramt af sanktionerne og forsøger at sælge den i Danmark, nemlig Nova 5T. Det er dog ikke en model, der kommer til at trække det store salgslæs herhjemme og situationen er langt fra givtig for selskabet lige nu.

 

Huawei kan måske snart få licens til Google og Android igen

Dog ser det ud til, at det snart kan blive lidt lettere at være Huawei, hvis den amerikanske regering vælger at følge op på Trumps løfte om at bevilge en række undtagelser til den blacklisting, Huawei har været pålagt i månedsvis. Over 260 ansøgninger er der kommet ind fra selskaber, der gerne vil handle med Huawei og ønsker en særtilladelse til det.

En af dem er formentlig fra Google, og får Google tilladelse til igen at handle med Huawei, kan Huaweis telefoner igen få de Google-apps, de på nuværende tidspunkt ikke har adgang til. I hvert fald i en periode.

Som de fleste nok har forstået, bliver Huawei anklaget for at være en sikkerhedsrisiko for USA og er derfor havnet på den sorte liste hos amerikanerne. Det betyder, at intet amerikansk selskab må sælge varer til Huawei. Samtidig er Huawei blevet en vigtig brik i handelskrigen mellem USA og Kina. Det er da også af økonomiske årsager, at Trump har udtalt, at hans regering er villig til at udstede enkelte undtagelser til boycottet til selskaber, der har ansøgt om licens til at handle med Huawei.

Se også: De bedste Huawei telefoner til prisen

 

Kan ske snart – mere end 260 virksomheder har ansøgt

Der er dog endnu ikke udstedt nogen licens. Spørger man handelsminister Wilbur Ross, er han optimistisk og tror på, at licenserne snart er på vej. Kina og USA er nemlig ved at afslutte en handelsaftale – ”Phase One”. Man har modtaget mange flere ansøgninger om særtilladelser til at handle med Huawei, end man havde regnet med, hvilket siger noget om, hvor mange amerikanske selskaber, der rent faktisk er blevet ramt af sanktioneringerne mod Huawei.

Er Google en af ansøgerne, som man regner med, og får de tilladelsen, kan Huawei og ikke mindst kunderne ånde lettet op. Det selvom det vil være op til den amerikanske regering af udpege de produkter, der ikke ses som en mulig trussel mod USA.

De dele, Huawei ikke kan få lov at købe af amerikanske selskaber, vil de være nødt til at finde andre steder, hvilket kan få store konsekvenser for de selskaber, der ikke længere kan sælge til Huawei. Visse selskaber, som ARM Holdings, har fundet smutveje rundt om det amerikanske forbud. De har meldt ud, at den teknologi, der bruges i deres processorer og IP, oprindeligt kommer fra Storbritannien og ikke USA og derfor ikke er omfattet af forbuddet.

Se også: Find de bedste Huawei telefoner

 

Fremtiden er dog stadig uvis

Det skal dog siges, at hverken Trump eller Ross kan bestemme, at licenserne reelt bliver udstedt. Bliver de det, er de samtidig ikke en endegyldig løsning på problemet og kan inddrages igen. Med andre ord er Huaweis skæbne og fremtid stadig i høj grad vævet sammen med den politiske situation mellem Kina og USA, og den, ved vi jo om noget, kan være nok så ustabil.

Vi forventer dog klart, at hvis Huawei får licens til at sælge telefoner med fuld version af Android, Googles tjenester og Play Store, så vil disse telefoner også fremover kunne modtage vigtige opdateringer i fremtiden, selvom USA igen skulle finde på at forbyde samarbejde med Huawei.

Ind til videre er det Mate 30-serien, som vi er gået glip af i Danmark, men den kommer, har Huawei lovet, uanset om selskabet har fået adgang til Android og Googles tjenester eller ej.

Se også: Find priser på Huawei mobiler

Skriv et svar