Her er der sorte huller i de danske mobilnet

Selv i et lille fladt land som Danmark er der mange sorte huller i mobildækningen. Se her, hvor det står værst til med dækningshuller.

Her er der sorte huller i de danske mobilnet

Danmark er et af de lande, der har den bedste mobildækning, særligt takket være at vi er et lille og meget fladt land. Alligevel er der mange sorte huller, hvor ens mobiltelefon mister forbindelsen.

Det viser ny undersøgelse som analysehuset Tutela Technologies, står bag.

3,15 procent af Danmark har sorte huller i mobilnettene

Med sorte huller menes der steder hvor du, uanset hvilken teleudbyder du benytter, vil stå fuldstændig uden forbindelse til omverdenen. Det kalder man også for ‘not-spots’ eller ‘dækningshuller’.

Tutela Technologies har med hjælp af millionvis af signalstyrkemålinger taget fra almindelige smartphonebruger kunnet dokumentere, hvor den er gal i blandt andet Danmark. Ud fra den data kan de påvise de områder, hvor folk har befærdet sig, og hvor der ikke er signal fra nogen teleoperatør.

Undersøgelsen af danske signaldata viser, at 3,15 procent af det observerede område i Danmark står helt uden forbindelse, hvor kunder hos alle teleudbydere har registreret ikke at have nogen forbindelse til telenetværket.

Se også: Telefoner med bedst mobildækning

Her står det værst til i Danmark

Tutela Technologies har udarbejdet et detaljeret kort over de danske dækningshuller. Hver prik afspejler et geografisk område på 150m x 150m, hvor smartphone-brugere uanset teleudbyder fysisk har befundet sig og ikke haft forbindelse af nogen art. Størrelsen på prikken indikerer trafikken – altså hvor mange, som har oplevet mangel på dækning. Det er dermed også en indikation for, hvor meget området bør prioriteres af teleudbyderne. Farven på prikken er et udtryk for, om signalmanglen er indendørs (rød) eller udendørs (hvid).

Undersøgelsen viser blandt andet, at der er flest enkeltstående huller i region Nordjylland. Kortet viser også dækningshuller langs Jammerbugten, midt på Bornholm ved Silkeborgsøerne og på det østlige Møn.

Se også: Hvor god mobildækning har dit teleselskab?

Hvorfor er der dækningshuller i mobilnettene?

Dækningshuller som disse opstår af flere årsager. Først og fremmest fordi der ikke er nogle mobilmaster i nærheden, som mobilen kan forbinde til. Men der er også andre grunde, herunder at smartphone-brugerne befinder sig i bygningsværker i eksempelvis massiv beton såsom hospitaler eller kontorbygninger, som afskærmer for signalet, ligesom meget bakket terræn kan skabe små sorte
forbindelseshuller.

Chris Mills, chefanalytiker hos Tutela Technologies, forklarer, at i områder uden for storbyerne kan flere mobilmaster løse problemerne, men det er selvfølgelig en dyr løsning.

“Nogle kommende teknologier, herunder udnyttelsen af low-band frekvenser og 5G-implementering, vil være en del af løsningen. De indendørs signalhuller vil i stigende grad blive løst via eksempelvis dedikerede antennesystemer, som danskerne blandt andet ser i Københavns Metro eller tilgangen til offentligt tilgængelige WiFi-netværk”, forklarer siger Chris Mills.

Se også: Nyheder om mobildækning i Danmark