Guide: Hvor tidligt må børn få egen mobiltelefon?

Man bør ikke give børn egen mobiltelefon for tidligt. Læs i denne guide, hvornår det anbefales at give barnet en mobil og gå gode tips.

Guide: Hvor tidligt må børn få egen mobiltelefon?

Alt for mange børn får en mobiltelefon inden de er klar til det. Læs her hvornår de anbefales, at man giver børn en mobiltelefon og hvad man skal være opmærksom på.

Se også: Sammenlign priser og tilbud på mobilabonnementer

Hvornår må børn få mobiltelefon?

“Hvornår må jeg få en mobil?”. Du har sikkert fået stillet spørgsmålet og er kommet i tvivl om, hvornår dit barn er gammel nok til at få egen mobiltelefon.

Det er fristende, at give barnet en mobiltelefon tidligt, da det giver os forældre mulighed for at komme i kontakt med børnene og dem med os, se hvor de befinder sig og mere. Men du bør alligevel vente til de er gamle nok.

Den digitale verden rummer muligheder, men også udfordringer. Det er vigtigt, at børnene er klar til det og har forståelse for hvad mobilen kan og hvordan den bruges korrekt.

Det er ikke let at sætte en alder på, da børn er meget forskellige. I dag får børn ofte en mobiltelefon, når er mellem 8 og 9 år. Vores anbefaling er, at vente til de er 10-11 år. Et godt tip er: Jo ældre, desto bedre. Jo ældre barnet er, desto bedre kan det forstå hele den digitale verden og de konsekvenser, der kan følge med mobiltelefonen.

Se også: Det bedste mobilabonnement til børn

Gode tips til barnets første mobil

Man kan ikke blot give barnet en mobiltelefon – det kræver forberedelse og oplæring.

Som forælder skal du sikre dig, at mobiltelefonen er korrekt indstillet. Der skal være forældrestyring på med skærmtid, begrænsning af indhold og mobilabonnementet skal have de rigtige indstillinger, så som skjult nummer, så fremmede ikke kan fremsøge barnets mobilnummer. Mobiltelefonen skal også have skærmlås på.

En oplagt træningsøvelse for både barn og forældre er, at starte ud med en mobiltelefon uden et mobilabonnement, som blot er på Wi-Fi – alternativt en Apple iPod eller en tablet/iPad. Her kan man langsomt sætte barnet ind i deres nye gadget og forældrene har tid til at lære at bruge forældrestyring.

I samme omgang er det vigtigt, at man lærer barnet at bruge mobiltelefonen. Her mener vi ikke, hvordan man navigerer rundt i den, men derimod om jeres egne regler, hvordan man gebærder sig på sociale netværk, i opkald, beskeder og i ordentlig brug af mobilen og god skik.

Man bør ikke vælge et mobilabonnement til barnet, uden at kigge nærmere på mobildækningen hvor i bor. Det er nemlig vigtigt, at der altid er dækning på barnets mobiltelefon, og selvom vi er i 2024 er der masser af huller i mobildækningen.

Se hvilket teleselskab, der har bedst dækning hos jer