Guide: Er en foldbar mobiltelefon bedst?
Ser de nye mobiltelefoner med foldbare skærme fristende ud? I denne guide kan du blive klogere på de foldbare mobiltelefoner, så du kan se om de er det rigtig valg for dig.
Se også: Sammenlign priser og tilbud på mobiltelefoner
Hvad er en foldbar mobil?
Lad os starte ud med hvad en foldbar mobiltelefon egentlig er. Den første foldbare mobiltelefon, Samsungs Galaxy Fold, blev lanceret i 2019. Det var starten på en helt ny type af mobiltelefoner.
Hemmeligheden er skærmen, der kan foldes. Det giver nye muligheder for design, funktioner og produktivitet. Indtil videre findes der to typer af foldbare mobiltelefoner:
Foldbar klaptelefon: Denne type foldbar mobil minder om den klassiske klaptelefon, blot hvor indersiden er én stor skærm, der folder på midten. Disse telefoner har typisk en mindre skærm på ydersiden, hvor kan man se notifikationer og styre andre vigtige funktioner. Denne type foldbar telefon er meget kompakt.
Eksempler på denne type foldbar mobil er Samsung Galaxy Z Flip6 og Motorola Razr 50 Ultra.
Foldbar med stor skærm: Den anden type foldbar mobil byder på en meget skærm, der mest af alt får den til at minde om en lille tablet. Sammenklappet minder den om en traditionel mobiltelefon med en udvendig skærm på cirka samme størrelse.
Eksempler på denne type foldbar mobil er Samsung Galaxy Z Fold6, Google Pixel 9 Pro Fold og OnePlus Open.
Er de nye foldbare mobiltelefoner de bedste? Der er både fordele og ulemper ved nye mobiltelefoner med foldbare skærm. Om den er bedst kommer mest an på, om den passer bedst til netop dit behov. Det kan du blive klogere på nedenfor.
Se også: Find billigt mobilabonnement til ny mobil
Fordele ved foldbare mobiltelefoner
#1 Anderledes nyt design
Alle mobiltelefoner ligner hinanden – lige bortset fra de foldbare mobiltelefoner, der skiller sig ud fra mængden. Vil du gerne have en smartphone, der ikke ligner alle de andre og som nok få masser af opmærksomhed, så er den foldbare mobil oplagt.
#2 Større skærm
Foldbare mobiltelefoner har skærme helt op til 8 tommer. Man kan altså den sammenfoldet i lommen og på et øjeblik kan tage den op, folde den ud og have en enorm skærm på størrelse med en iPad Mini.
Den større skærm er genial til mange ting, som film, spil og produktivitet.
#3 Højere produktivitet
Foldbare telefoner med store skærme kommer med unikke funktioner, som skal gøre dem bedre til arbejdsopgaver. For eksempel kan man have flere apps åbnet på skærmen samtidigt.
#4 Mere kompakt
En sammenfoldet foldbar mobil med en design som klaptelefon fylder meget lidt, når den er foldet sammen. Den er rarere at have i lommen og skærmen er samtidig godt beskyttet.
Ulemper ved mobiltelefoner med foldbar skærm
#1 Mere skrøbelige
Designet og skærmene gør de foldbare mobiltelefoner mere skrøbelige. De foldbare skærme, der er lavet af plastik, er blødere end glas og skal behandles med omhu. Dertil er foldbare mobiltelefoner mindre modstandsdygtige overfor støv end tradionelle mobiltelefoner.
Dog skal det siges, at de nye foldbare telefoner generelt er meget holdbare og fint klarer almindeligt brug. De kan bare ikke helt matche traditionelle smartphones på holdbarhed endnu.
#2 Ringere batteritid
Det foldbare design betyder, at der ikke er helt så meget plads til battericeller. Derfor er der mindre batterier i foldbare telefoner, hvilket giver en lidt kortere batteritid. Regn med batteri nok til én dags brug.
#3 Dårligere kamera
Ligesom på batteridelen er der i den foldbare mobil heller ikke samme plads til hardware til kameraer, som der er i traditionelle smartphone. Det betyder, at man i de foldbare telefoner vælger kameraer, der kræver mindre plads.
Det betyder ikke, at de ikke har gode kameraer, men blot at de ikke helt kan matche de bedste kameratelefoner.
#4 Højere priser
Til sidst, men ikke mindst, er der prisen. De foldbare telefoner er siden 2019 faldet meget i pris, men er stadig dyrere end sammenlignelig mobiltelefoner uden foldbare skærme.
Er det de ekstra penge værd? Med de behov og krav du har til din mobil, kan du bedst selv vurdere om den foldbare mobiltelefon er det bedste valg. Billigst er Motorola Razr 40, der koster fra lige nu 4.000 kr.
Se også: Guides og gode råd til køb af mobil