Guide: 5G mobilt bredbånd eller fiber?

Skal du vælge 5G mobilt bredbånd eller fiberbredbånd? Vi tager et kig på fordele og ulemper på de to typer internetopkobling.

Guide: 5G mobilt bredbånd eller fiber?

Bredbånd skal man have, og meget gerne den hurtige slags. De to nyeste og hurtigste typer af bredbånd på markedet i dag hedder 5G bredbånd og fiberbredbånd – men hvilket er bedst og hvad skal du vælge? Det tager vi et kig på i denne artikel.

Se også: Sammenlign priser på mobilt bredbånd

Kabel eller intet kabel?

Den umiddelbare største forskel på 5G bredbånd og fiberbredbånd er kablet. 5G bredbånd er trådløst og får internetopkobling fra et mobilnetværk. Fiberbredbånd bruger lyslederkabler, der skal trækkes ind i husstanden. Det sætter en naturlig begrænsning på at vælge det ene eller det andet, hvis ikke der er klargjort til fiber. Men lad os gå ud fra, at det ikke er tilfældet.

Fordele og ulemper

Og det der med kabel og trådløst kan være både en fordel og en ulempe. For 5G bredbånd har det den fordel, at det giver mulighed for, at man kan flytte rundt på sit bredbånd. Man kan tage det med ud i haven, med i sommerhuset eller et helt andet sted.

På den anden side betyder den trådløse forbindelse også, at det kan være lidt mere ustabil end fiberbredbånd.

Når det kommer til hastigheden kan de to være nogenlunde lige hurtige, som 1.000 Mbps og derover. Det kræver dog, at man har en særdeles god 5G-dækning, hvis man skal nå op på hastigheder a la fiberbredbånd.

Det samme gælder forsinkelsen, er den stadig en anelse længere på den trådløse forbindelse. Det vil kun have betydning, hvis du spiller meget onlinespil af typen FPS og andre spil, hvor der skal reageres hurtigt.

Til sidst er der den forskel, at nogle abonnementer til 5G bredbånd har et dataloft. Dette er typisk 1.000 GB og noget man skal være opmærksom på. Hos en enkelt udbyder er der intet dataloft.

Se også: Spar over 800 kroner på 5G-bredbånd hos Telenor

Er 5G bredbånd eller fiberbredbånd billigst?

Om 5G bredbånd eller fiberbredbånd er billigst er ikke et ukompliceret spørgsmål. Priserne på fiber er nemlig meget forskellige og ikke til at finde hoved og hale på. Nogle gange kan man støve nogle gode tilbud op, men det kræver, at man har det rigtige kabel fra den rigtige udbyder i husstanden. Så derfor er det noget med at undersøge priserne selv på adressen, når man søger den laveste pris på fiberbredbånd.

5G bredbånd derimod er noget mere gennemsigtigt, når det kommer til priserne. Lige nu er der attrative tilbud hos mange udbydere af det, heriblandt 3, Telenor og Telia. Se dem nedenfor:

3

Teleselskabet 3 sælger mobilt bredbånd via både 4G og 5G, men selskabets 4G-bredbånd er ikke billigt. 3 tilbyder 4G-adgang til dem, der bor i områder, hvor 5G endnu ikke er udrullet:

 • Ubegrænset data
  Gratis 5G-lånerouter inkluderet
  Pris: 299 kroner per måned (199 kroner per måned de første seks måneder)

Se aktuelle priser og tilbud hos 3

Telia

Telia sælger mobilt bredbånd via 4G og 5G-internet. Selskabets mobilt bredbånd via 4G er dyrt, men 5G-internet har en konkurrencedygtig pris:

 • 1.000 GB data og seks måneders gratis HBO max
  Gratis 5G-lånerouter inkluderet
  Pris: 329 kroner per måned (199 kroner per måned de første seks måneder)

Se aktuelle priser og tilbud hos Telia

Telenor

Telenor bruger sit eget mobilnet og sælger både 4G- og 5G-bredbånd, men kun abonnementet med 5G har en konkurrencedygtig pris:

 • 1.000 GB data
  5G-router kan tilkøbes
  Pris: 279 kroner per måned (114,5 kroner per måned de første seks måneder)

Se aktuelle priser og tilbud hos Telenor