Guide: Er 5G-bredbånd eller fiber bedst?

Hvilke forskelle er der på 5G-bredbånd og fiberbredbånd - og hvad skal du vælge? Vi tager et kig på fordele og ulemper på de to typer bredbånd.

Guide: Er 5G-bredbånd eller fiber bedst?

Er 5G-bredbånd eller fiberbredbånd bedst? Her kan du læse om forskelle, fordele, ulemper og se sammenligning af priser på 5G-bredbånd og fiber.

Se også: Sammenlign tilbud på 5G-bredbånd

Bredbånd skal man have – og meget gerne den hurtige slags. For mange danskere står valget mellem mobilt bredbånd via 5G, fiberbredbånd og bredbånd via tv-stik (coax). I denne artikel sammenligner vi de to hurtigste, nemlig 5G og fiber.

Vi gennemgår fordele og ulemper ved fiber og 5G-bredbånd og sammenligner priser, så du kan vælge det bedste bredbånd til jer.

Kabel eller intet kabel?

Den største forskel på 5G-bredbånd og fiberbredbånd er kablet. Der er nemlig ikke et kabel på 5G-bredbånd, som er trådløst. 5G-bredbånd får internetopkobling via et mobilnetværk.

Fiberbredbånd bruger lyslederkabler, der ligger under jorden og trækkes ind i husstanden. Det sætter en naturlig begrænsning på at vælge det ene eller det andet, hvis ikke der er klargjort til fiber. Men lad os gå ud fra, at det ikke er tilfældet.

Et trådløst signal forstyrres lettere end et, der transporteres via et kabel. Dog er både fiberbredbånd og 5G-bredbånd hurtigt, pålideligt og har meget lav latenstid (forsinkelse) og i de fleste tilfælde vil man ikke kunne mærke forskel.

5G-bredbånd har dog den fordel, at det kan tages med på ferie. Har du brug for Wi-Fi i sommerhuset, kan du blot tage routeren med.

Læs også: Hvorfor skal man vælge 5G-bredbånd?

Andre fordele og ulemper

Når det kommer til hastigheden er de to nogenlunde lige hurtige. Man kan opnå 1.000 Mbps og mere på både 5G-bredbånd og fiberbredbånd. For at 5G-bredbånd kan opnå høje hastigheder og lav forsinkelse er en god mobildækning essentiel.

Man kan altid tjekke 5G-dækningen på teleselskabets hjemmeside. Vi anbefaler, at man bestiller online, da man herved får 14 dages fuld returret, hvis hastigheden ikke er som ønsket.

En kablet internetopkobling kræver ofte også et teknikerbesøg og er mere avanceret i opsætning. 5G-bredbånd er meget enkelt. Her skal man blot indsætte et simkort og slutte strøm til routeren og man er kørende.

Til sidst er der den forskel, at nogle teleselskaber med abonnementer til 5G bredbånd har et dataloft. Dette er typisk på 1.000 GB og noget man skal være opmærksom på, hvis man er en familie med et stort forbrug.

Se også: Guides til mobilt bredbånd og Wi-Fi

Er 5G bredbånd eller fiberbredbånd billigst?

Om 5G bredbånd eller fiberbredbånd er billigst er ikke et ukompliceret spørgsmål. Priserne på fiber er nemlig meget forskellige, alt efter udbyder og lokation, og ikke til at finde hoved og hale på.

Nogle gange kan man være heldig at støve gode tilbud op, men det kræver, at man har det rigtige kabel fra den rigtige udbyder i husstanden. Så derfor er det noget med at undersøge priserne selv på adressen, når man søger den laveste pris på fiberbredbånd.

5G bredbånd derimod er noget mere gennemsigtigt, når det kommer til priserne – og 5G-bredbånd er ofte det billigste valg. Hos de fleste udbydere koster 1.000 Mbit fiberbredbånd 299 kr. per måned, hvor 5G-bredbånd koster fra 269 kr. per måned.

Sammenlign priser på 5G-bredbånd