Gratis roaming i 2017 – Det tror jeg næppe!

EU institutionerne; Parlamentet, Rådet og Kommissionen er blevet enige om, at forbyde teleselskabernes afgifter på roaming i EU. Senest ved udgangen af 2017 skal danske mobilkunder og virksomheder slippe for at betale ekstra for mobilsamtaler, internetbrug og sms når de opholder sig i et EU land - Det er lovende og flot, men jeg tror ikke på det!

Gratis roaming i 2017 – Det tror jeg næppe!

EU Kommissionen har siden 2007 arbejdet målrettet på gradvist, at reducere roamingafgifterne på mobilsamtaler, data og sms i EU. Målsætningen har været, at der ikke skal være nogen prisforskel om man bruger mobilen i EU eller i sit hjemland – Problemet er bare, at EU kun har reguleret en lille og reelt set ubetydelig del af prisparametrene ved roaming.

– EUs regulering af roamingafgifterne er mangelfuld og molboagtig. Det svarer lidt til, at lave en vanddæmning af hønsenet. Der er rigeligt med huller til, at teleselskabernes afgifter kan løbe igennem og belaste mobilkunderne på andre og endda meget dyrere, og langt mere uoverskuelige måder – Gode politiske intentioner kan ikke hamle op med teleselskabernes lyst og evne til at tjene penge!

Se også: Mobilselskabet 3 tilbyder gratis roaming i 24 lande

 

Teleselskaberne finder hurtigt nye måder, at tjene penge på roaming

Det er dybest set et spørgsmål om hvor teleselskaberne i 2017 vælger at lægge betalingsringen for roaming. Europæiske teleselskaber vinker næppe frivilligt farvel til tonsvis af milliarder i omsætning og et hønsenet kan på ingen måde dæmme op for teleselskabernes alternative indtjeningsmuligheder på roaming – Her er 10 eksempler på finurligheder og afgifter, som teleselskaberne kan indføre og som kan fordyre den effektive pris på roaming efter 2017.

Eksempler på indirekte roamingafgifter

  • Afgift for at tilmelde sig udlandstelefoni.
  • Månedlig afgift for at være tilmeldt udlandstelefoni.
  • Høje opkaldsafgifter.
  • Høje opkalds-forsøgsafgifter.
  • Store afregningsintervaller på f.eks mobildata.
  • Afgifter på SMS- og MMS kvitteringer.
  • Minutafregning på mobilsamtaler.
  • Høje takster på samtaler foretaget i EU til udenlandske numre.
  • Afgifter ved opkald til service- og nødnumre.
  • Afgift for at koble mobilen til udenlandske sendemaster.

I Danmark har vi allerede set, at prisen på opkaldsafgifter ved roaming i EU er sendt til himmels. 6 kroner for et opkald og 79 øre i minuttakst er ikke just billig roaming på mobilsamtaler. Teleselskaberne kan efter 2017 frit etablere nye afgifter – Manglende politisk fokus på at fastsætte grænser for de effektive roamingpriser gør, at jeg absolut ikke tror på effekten af gratis roaming i 2017.

 

Danske mobilselskaber har allerede invaderet EU

De seneste tre måneder har danske mobilselskaber virkelig skærpet sig og indgået i skarp konkurrence på roaming. Danske mobilkunder er således meget privilegerede og kan allerede nu få meget fordelagtige priser på roaming i EU. Det mest kundevenlige og overskuelige tilbud på roaming finder man i dag hos Mobilselskabet 3, som tilbyder dansk mobiltakst på Tale, Data og SMS i 23 europæiske lande plus Hong Kong.

En række andre danske mobilselskaber har forsøgt, at følge trop og tilbyder i dag til dels relativt fordelagtige roamingløsninger. Af 65 mobilselskaber gælder det især for; Telmore, TDC, Telenor, Telia, Call me og YouSee, som alle tilbyder Udlands Pakker med x-antal timers tale, data og sms til en fast månedlig pris. De bedste roamingprodukt i Danmark finder du imidlertid hos Mobilselskabet 3, som i dag er bedst til prisen.

 

EU har lavet en vandbøtte af hønsenet

Hvordan danske mobilselskaber vil forholde sig til roamingafgifterne i 2017 er selvfølgelig uklart. Jeg tipper dog, at mange danske og europæiske mobilselskaber vil være kreative og finde løsninger, som meget let slipper igennem EU Kommissionens hønsenet og dermed bevarer teleselskaberne meget enkelt indtjeningen fra dagens roaming.

EU Kommissionens arbejde er fuld af gode intentioner, men fuldstændig utilstrækkeligt og grænseoverskridende til det naive og mobilbo-agtige. Det bør imidlertid bemærkes, at de danske teleselskaber er proaktive (De reagerer længe før 2017) og allerede nu retter de ind for den kommende konkurrence på roaming af Tale, Data og SMS i EU.

 

Danske teleselskaber er proaktive, men finder hullerne i hønsenettet

Dog ser vi, at de initiale forberedelser til den øgede konkurrence på fri roaming i EU netop er nye betalingsmure (udlandspakker til en fast månedlig pris). Udlandspakker som kan tilvælges mod et ekstra gebyr, synes at være et forvarsel på hvordan omgåelse af fri roaming i EU kan manifestere sig i indirekte roaming afgifter efter 2017.

Hvis EU reelt ønsker at gøre EU til et roamingfrit område i 2017, så bør EU allerede nu ændre fokus fra specifikke takster på teleydelser (Tale, Data og SMS/MMS) til en lovgivning om, at der ikke må være effektive prisforskelle mellem mobilforbruget i hjemlandet og evt. mobilforbrug i EU.

At Mobilselskabet 3 allerede i dag går All In på gratis roaming i 24 lande, betragter jeg imidlertid som et positivt udtryk for, at konkurrencen på det danske telemarked fungerer optimalt – Det er lov at håbe at de øvrige danske og europæiske teleselskaber følger i sporet på Mobilselskabet 3.

 

Nicolas Fredriksen
Teleanalytiker og stifter af TelePrisTjek.dk

 

Se også: Oversigt til de billigste roaming priser