Skræmmende tal: Eksplosiv vækst af falske webshops

Over 100.000 danskere bliver hvert år snydt ved online handel og alene i 2017 er der anmeldt over 3.000 falske dk-domæner til politiet - tre gange mere end i hele 2015 og 2016 til sammen.

Skræmmende tal: Eksplosiv vækst af falske webshops

Du risikerer at blive snydt så vandet driver, når du handler online  og alene i år har E-mærket  anmeldt over 3.000 webshops til Bagmandspolitiet – samlet blev det i 2015 og 2026 anmeldt under 1.000 webshops. Der sker altså en eksplosiv stigning, når det gælder svindel, viser nyeste tal fra E-mærket, der har fået hjælp til at udvikle en ny crawler, der lokaliserer kriminelle webshops.

 

Eksplosiv stigning i svindel i falske webshops 

Svindel ved shopping i webshops er et stigende problem og antallet af sager vokser altid omkring juletid, hvor mange forsøger at få økonomien til at hænge sammen, så alle kan få en god julegave og derfor kan man ofte blive fristet af tilbud, der viser sig at være for gode til at være sande.

Men online-svindel i det hele taget vokser i omfang, det viser seneste tal fra E-mærket, der er en organisation, der certificerer sikre webshops i Danmark. E-mærket har netop henvendt sig til Bagmandspolitiet for at anmelde 3.171 falske dk-domæner. Det er en eksplosiv stigning sammenlignet med de 992 domæner, som E-mærket anmeldte til Bagmandspolitiet for både 2015 og 2016 – mere end tre gange flere falske dk-domæner i 2017 end sammenlagt i 2015 og 2016.

Se også: Principper for sikker e-handel

Ny crawler finder kriminelle webshops

Årsagen til den voldsomme stigning kan meget vel skyldes, at Det Kriminalpræventive Råd (DKR) i sommer valgte at støtte e-mærket i udviklingen af en crawler, der ud fra en lang række søgekriterier gennemsøger internettet for kriminelle butikker. Anders Young Rasmussen, forebyggelseskonsulent i DKR, forklarer, at det er en let, billig og effektiv metode til at identificere fupbutikker på nettet.

“Crawleren et vigtigt redskab til at reducere problemet med falske webshops, fordi den kan indsamle data som både kan anvendes som grundlag til at få lukket fup-hjemmesider, men også til at få udviklet andre værktøjer, som kan hjælpe forbrugerne med selv at finde frem til de falske webshops”, forklarer han.

Det Kriminalpræventive Råd forklarer, at de med den nye crawler kan sætte en stopper for den enorme snyd, der er med danske domæner i dag og at de stor sikkerhed kan få beslaglagt de over 3.000 falske webshops, som nu er blevet anmeldt.

Se også: Tilmeld din webshop på sikker prissammenligningstjeneste

 

Sikker shopping i webshops

De fleste prissammenligningstjenester sammenligner priser fra alle typer webshops, også webshops der ikke er omfattet af E-mærket, så derfor kan man ikke vide sig sikker på, hvorvidt den wepshop man ender med at handle i, har rent mel i posen. Handler du forbrugerelektronik som telefoner, tablet, droner, smartwatch, alarmsystemer, headset, højtalere og så videre, så kan du gøre det sikkert på pricepusher.dk, hvor der kun er prissammenligninger på produkter fra webshops med E-mærket.

Pricepusher.dk er ejet af sammen mediehus som telepristjek.dk, nemlig Mobilselskabet ApS.

Se også: Nyheder om sikker online handel