Dårlig mobilantenne = Høj SAR-værdi

OneTake Mobil #4 – Dårlig mobildækning kan skyldes dårlig mobilantenne/høj SAR-værdi – Se hvordan du kan få god mobildækning (Klik evt frem til 10:28)

 

Dårlige mobilantenner = dårlig mobildækning & høje SAR-værdier

Aalborg Universitet gennemførte i 2013 en test af mobiltelefoners antenner. Testen afslørede store kvalitetsforskelle. iPhones og enkelte Samsung telefoner scorede absolut dårligst, mens Sony og Doro telefoner var blandt de bedste, og de bedste telefoner var op til 10 gange så gode som de dårligste.

Mobiltelefonernes antenner bliver sjældent testet og der mangler mærkeordninger og minimumskrav til telefonernes antenner. Det er derfor svært, at afgøre om en given mobil har en antenne i den gode eller dårlige ende af skalaen, og det går kraftigt udover mobildækningen som den opleves af den enkelte mobilbruger.

Mobilens SAR-værdi kan imidlertid tjene som en god indikation på mobilantennens kvalitet; SAR-værdi > 0,8 = dårlig antenne, mens en SAR-værdi mindre end 0,8 kan indikere en god antenne.

 

Se også: Find bedste og billigste mobil til dine behov

 

Mobiler med lave SAR-værdier anbefales

til børn og hvis du oplever dårlig dækning med iPhones og andre telefoner med relativt høje SAR-værdier. Diskussionen om mobilstråling er skadelig løfter ingen klare beviser hverken for eller imod. WHO erklærede dog i 2011, at mobilstråling kan være kræftfremkaldende. Telefonernes mobilstråling måles og registreres i en såkaldt SAR-værdi. Jo højere SAR-værdi, des større mobilstråling. Ud fra et forsigtighedsprincip bør man måske som forældre overveje mobiler med lave SAR-værdier til børn.

Mobiler med lave SAR-værdier kan også anbefales til personer som bor udenfor de større byer og som er trætte af dårlig mobildækning. Har man dårlig dækning og bruger man i dag en iPhone eller anden mobil med høj SAR-værdi, så kan det være en god idé, at skifte mobilen ud med en model med relativt lav SAR-værdi (Lav SAR-værdi kan indikere god mobilantenne og dermed bedre mobildækning).

 

Sådan kan du få bedre mobildækning

Mange danskere oplever dårlig mobildækning. Det er især udenfor landets større byer, at mange slås med dyre og smarte telefoner uden dækning. Ofte er det ikke teleselskaberne, men mobiltelefonen, som er skurken. Faktisk har mange populære telefoner, som iPhones og enkelte Samsung telefoner, så dårlige antenner, at det går ud over mobildækningen.

 1. Spørg dine naboer og gæster som kommer på besøg hvilket netværk de benytter og om de har god mobildækning.
 2. Spørg naboer og gæster om hvilken mobil de benytter.
 3. Noter dig hvilke netværk og mobiler som fungerer bedst hos dig.

 

Se også: Her er 9 mobiler som er bedre og billigere end iPhone 6

 

Tips til gode mobiler med lave SAR-værdier til børn

Billige mobiler med lave SAR-værdier kan være fornuftige køb til børn. Her er tre gode billige mobiltelefoner til børn.

Huawei Ascend Y530 (SAR-Værdi: 0,65)
Mindstepris ca. 1.800,-
Sammenlign priser på Huawei telefoner
Samsung Galaxy Trend (SAR-værdi: 0,51)
Mindstepris ca. 1.700,-
Sammenlign priser på Samsung telefoner
Sony Xperia E1 (SAR-værdi: 0,56)
Mindstepris ca. 1.000,-
Sammenlign priser på Sony telefoner

 

Tips til top mobiler med lave SAR-værdier og gode antenner

Disse tre telefoner kan være gode alternativer til de mange som oplever dårlig mobildækning. Lav SAR-værdi kan indikere god mobilantenne.

Sony Xperia Z3 (SAR-Værdi: 0,62)
Mindstepris ca. 5.000,-
Sammenlign priser på Sony telefoner
LG G3 (SAR-værdi: 0,23)
Mindstepris ca. 3.800,-
Sammenlign priser på LG telefoner
Samsung Galaxy S5 (SAR-værdi: 0,56)
Mindstepris ca. 4.300,-
Sammenlign priser på Samsung telefoner

 

 

Se også: Telefoner med de absolut laveste SAR-værdier

 • John Dithmar

  Kvaliteten af telefonens antenne, og dermed dens evne
  til at trække signal ind på steder med ringe sende signal, er virkelig noget
  jeg savner ved test af nye telefoner.

  Det burde være muligt at finde kendt sted hvor signal kan være svært at trække ind, og bruge som fælles grund for at teste telefonernes evne til at trække “bjælker” ind.

  Jeg har set en undersøgelse fra et af universiteterne, men den er flere år
  gammel, og dermed ikke brugbar hvis man gerne vil have en af de nye telefoner.

  Det ville være rart hvis i kunne tage dette med i fremtidige tests, da det at
  kunne være i kontakt (både tale og net) – også under vanskelige forhold – jo
  trods alt er en smartphones primære funktion.

  Er det kun mig der savner denne lille detalje?

  • Nicolas Fredriksen

   Vi savner den skam også! En standardiseret test, mærkeordning og mulighed for objektiv rangering mellem div telefoner. Det er imidlertid svært at lave on-location test, da der er så mange faktorer, der spiller ind og afgør dækningen på en bestemt adresse. Industrien er åbenbart ikke interesseret i at antennen skal kunne sammenlignes. Du kan dog med en viss forsigtighed bruge telefonernes SAR-værdier som udtryk for antennekvaliteten – Jo højere SAR-værdi, des dårligere antenne.

 • John Dithmar

  Hej Nicolas, tak for din feedback.
  Jeg kan fuldt ud forstå at der er mange faktorer der kan spille ind. Min tanke er, at man ofte oplever helt bestemte steder, hvor der notorisk dårlige modtage forhold. Her kunne man således prøve telefonens evne, naturligvis mod samme tele leverandør.
  Jeg kan give et eksempel. For nogle måneder siden var vi inde til en rundvisning i folketinget. I rummet der ligger ifm besøgs indgangen, havde min Note 3 ingen dækning (EU SAR: 0,29) mens min kones S4 mini havde dækning (EU SAR: 0,33). Vi har begge 3 som leverandør. Så jeg tror ikke at jeg udelukkende vil læne mig op ad en SAR værdi.
  Jeg er ellers rigtig glad for min Note 3, men er noget træt af at den til tider trækker dårligt ind. Jeg overvejer om jeg evt. skal skifte til en Note 4, men er nervøs for at den har samme svaghed.

  • Nicolas Fredriksen

   Ja det er et rigtig godt eksempel du kommer med der. Et faktisk eksempel på hvor ganske få meters afstand og vinkler kan ødelægge dækningen. Hvordan er jeres oplevelse af dækningen der hjemme? Umiddelbart vil jeg tro den er ens hvis i begge har 3… Hvis man oplever dårlig dækning kan man også prøve Head-set… Undersøgelsen fra Aalborg Universitet i 2013 afslørede, at selv menneskets hånd og kranie reducerer signalet… En stor mandehånd giver alt andet lige dårligere dækning end hvis samtalen føres med kvindehånd.