Bør man skifte fra kablet til trådløst internet?

Grundene til at holde fast i kablet internet svinder ind. Læs guide til de ting du skal tænke over inden du går all-in på mobilt bredbånd.

Bør man skifte fra kablet til trådløst internet?

Personligt kunne jeg ikke drømme om at installere kablet internet i mit hjem – jeg vil gå all in på mobilt internet, i hvert fald hvis der er 5G-dækning der, hvor jeg skal bruge internettet.

Både til privat- og arbejdsbrug leverer mobilt bredbånd så høje hastigheder og god stabilitet, at man sagtens kan stole på kvaliteten af internetforbindelsen.

Eneste anke kan være mængden af data, der er inkluderet i abonnementet. Se med herunder, om du er klar til og om du bør skifte dit kablede internet ud med mobilt internet.

Hastighed og stabilitet

Kablet internet, for eksempel fiber, tilbyder normalt højere hastigheder og mere stabil forbindelse sammenlignet med trådløse internetløsninger. Det skyldes, at flere forhold påvirker den trådløse forbindelse, blandt andet om mange streamer trådløst på netværket på samme tid.

Den tjeneste, man streamer fra, for eksempel Netflix eller Spotify, kan også være en flaskehals, hvis mange streamer på samme tid.

De store streamingtjenester og sociale medier har dog efterhånden styr på den slags udfordringer. Det største problem, når det gælder hastighed og stabilitet ved skifte fra kablet til mobilt internet, vil nok være mest mærkbart for gamere. Gamere går særligt meget op i lave latenstider, da det kan påvirke, hvor hurtigt man ser en modstander i et skydespil. 5G-internet har rigtig lave latenstider, men kablet internet har stadig en lille overhånd på den front.

Overvej derfor, om den potentielle nedgang i hastighed og stabilitet er acceptabel for dine behov.

Er forholdene gode, vil man typisk kunne få 500-600 Mbit/s hastighed med mobilt internet, i hvert fald hvis det er en 5G-løsning og det er rigeligt til selv den mest hardcore streamer-familie eller til hjemmearbejde, hvor man har behov for at sende store filer frem og tilbage mellem hjemmet og kontoret.

Se også: Billig 5G med router

Dataforbrug og begrænsninger

Trådløse internetabonnementer har ofte datagrænser og kan være underlagt begrænsninger, der kan påvirke din internetoplevelse. Det er typisk 1.000 GB, der er grænsen hos de fleste udbydere.

1.000 GB data lyder umiddelbart af meget, men internettet generelt bliver mere og mere videobaseret og det kan overraske, hvor meget data man bruger på bare at benytte et nyhedssite. Musik, podcast, radio og naturligvis særligt video og særligt video i 4K-opløsning er de helt tunge dataslugere. Har man gamere i huset, så skal man også være varsom. Et nyt spil, der bliver downloadet, kan der hurtig ryge 100-200 Gb data.

Hvis du bruger store mængder data, bør du kontrollere, om dit valgte mobile internetabonnement har tilstrækkelig data til husstandens behov.

Se også: Hurtig 5G bredbånd

Geografisk dækning

Trådløst internet kan have varierende dækning afhængig af din placering. Tjek om den ønskede trådløse internetudbyder har god dækning i dit område, før du skifter.

Her kan du se dækningen hvor du bor hos udbydere af mobilt bredbånd.

Fordelen ved trådløst internet i forhold til kablet internet er så samtidig, at du netop kan tage det med dig på farten – det kan man ikke med kablet internet.

Se også: Bedste netværk i Danmark

Priser

Det er en rigtig god idé at sammenligne priserne på dit nuværende kablede internetabonnement med de tilgængelige trådløse internetplaner.

Konkurrencen er benhård på begge sider og det er ikke sikkert, det kan betale sig for dig at skifte til trådløst internet eller at fravælge kablet internet på grund af prisen.