Black Friday – kan det svare sig at købe telefon med mobilrabat?

Flere teleselskaber sælger mobiltelefoner med store mobilrabatter til Black Friday. Men er der penge at spare, eller køber du katten i sækken?

Black Friday – kan det svare sig at købe telefon med mobilrabat?

Det er tid til Black Friday 2022 – og de danske teleselskaber står næsten i kø for at friste med det ene tilbud med store rabatter efter det andet.

Men er der penge at spare ved at købe en ny mobiltelefon med mobilrabat hos et teleselskab, eller skal du styre uden om de – ved første øjekast – gode tilbud?

Vi guider dig til køb af mobiltelefoner hos teleselskaberne til Black Friday.

Læs også: Guide: De Bedste Black Friday-tilbud i 2022

6 måneds binding på abonnement giver store mobilrabatter

Når du køber en mobiltelefon hos de fleste teleselskaber, binder man sig oftest til et mobilabonnement i 6 måneder. Det har både fordele og ulemper.

Ulempen er, at du mister noget fleksibilitet. Du er nødt til at betale til et mobilabonnement i seks måneder for at kunne købe telefonen. Falder du derfor efterfølgende over et godt tilbud på et mobilabonnement, må du altså vente, til bindingsperioden ophører, medmindre du vil betale for to mobilabonnementer på én gang – noget der naturligvis frarådes.

Teleselskabers bindingsperiode ved køb af mobiltelefon

  • 3: 6 måneders binding
  • Call me: Ingen binding
  • CBB Mobil: Ingen binding
  • Greentel: Ingen binding
  • OiSTER: Ingen binding
  • Telenor: 6 måneders binding
  • Telia: 6 måneders binding
  • Telmore: 6 måneders binding
  • YouSee: 6 måneders binding

Den helt store fordel ved, at mange teleselskaber binder dig til et abonnement i seks måneder, er, at de kvitterer med en masse mobilrabat for ulejligheden. De giver mobilrabat, fordi de ofte sælger dyre mobilabonnementer sammen med købet af en ny mobiltelefon. Mange danskere er tilbøjelige til at beholde deres dyre abonnement efter bindingsperioden, og det tjener teleselskaberne altså gode penge på måned efter måned.

Det er med andre ord vigtigt, når du køber en mobiltelefon med binding, at du altid undersøger billigere alternativer efter bindingsperioden. Så kan du nemlig få en mobiltelefon til en lav pris og samtidig undgå at betale unødvendigt dyrt til et mobilabonnement længere tid end højst nødvendigt.

Se også: Sammenlign priser og tilbud på mobilabonnementer  

Kig altid på mindsteprisen

Det helt centrale, når du skal gøre op, om et Black Friday-tilbud på en mobiltelefon kan svare sig, er den samlede mindstepris.

Lad os tage et helt konkret eksempel på en iPhone 14, som lige nu koster 6.999 kroner hos de billigste elektronikforhandlere. Køber du den hos et teleselskab såsom Telenor til Black Friday, koster den 5.941 kroner. Dertil skal du betale 269 kroner i seks måneder for et mobilabonnement med fri tale og fri data – i alt 1.614 kroner oveni. Det giver en mindstepris på 7.555 kroner.

Eksempel: Køb af iPhone 14 hos teleselskab vs. forhandler

iPhone 14 hos et teleselskab iPhone 14 hos billigste forhandler + eget mobilabonnement
Pris på telefon 5.941 kr. (pris inkl. mobilrabat) 6.999 kr. (laveste markedspris)
Mobilabonnement Fri tale og fri data (6 måneders binding)

1.614 kr. (6 x 269 kr.)

Eksisterende mobilabonnement, f.eks. fri tale og fri data

1.194 kr. (6 x 199 kr.)

Samlet pris 7.555 kr. 8.193 kr.

Når du skal vurdere, om det kan svare sig at købe en mobiltelefon hos et teleselskab, er du derfor nødt til at sammenligne teleselskabets mindstepris (7.555 kr.) med markedsprisen på iPhone 14 (6.999 kroner) + prisen for dit nuværende mobilabonnement i samme antal måneder, som  du binder dig til hos det teleselskab, du overvejer at købe fra. Ellers er sammenligningen ikke rimelig.

I dette tilfælde kan det være seks måneders mobilabonnement med fri tale og fri data for 199 kroner per måned. Altså vil markedsprisen på en iPhone 14 med seks måneders mobilabonnement hos et andet teleselskab hedde 8.193 kroner.

I dette eksempel kan det altså tydeligvis godt betale sig at købe en iPhone 14 med seks måneders binding, da du sparer 638 kroner i forhold til at købe telefonen hos den billigste elektronikforhandler og dertil betale seks måneder til et tilsvarende mobilabonnement.

Det kan dog kun svare sig, så længe du husker at skifte til et billigere mobilabonnement efter de 6 måneders binding. I tilfældet med Telenor betaler du nemlig 269 kroner for et mobilabonnement med fri tale, som du kan få for 199 kroner hos mange lavprisselskaber – og endda helt ned til 179 kroner per måned hos dukaTALE.

Se også: Sammenlign priser på telefoner