Begræns barnets forbrug med forælderkontrol
Der kan være masser af praktiske årsager til at give sine børn en mobiltelefon. Men at give et barn adgang til alt det en mobiltelefon kan tilbyde kan give problemer. Der er masser af indhold på nettet, som ikke er egnet til børn, og forbruget kan stikke af, hvis man ikke er opmærksom. Det er her forælderkontrol kommer ind i billedet.
Forælderkontrol til iPhone & Android
Både iPhones og Android telefoner tilbyder gennemgribende forælderkontrol, der kan tage kontrol over forbruget. Der er mulighed for at styre, hvor meget børnene bruger telefonen, og hvad de bruger den til.
Hvis barnet har en iPhone, kræver det, at en af forælderne også har en iPhone for at kunne styre forbruget. Hvis barnet har en Android telefon, kan forbruget kontrolleres fra en anden Android enhed eller en iPhone. Dette gøres gennem appen Family Link.
Se også: Mobilabonnementer til børn
Lokaliser barnets telefon
Det kan være rigtig rart at vide, hvornår ens børn befinder sig. Særligt his de er begyndt at gå hjem fra skole eller fritidsaktiviteter selv. På begge platforme er der mulighed for at holde øje med barnets lokation (eller i hvert fald telefonens lokation), hvis man benytter sig af forælderkontrol.
Det kan også lade sig gøre den anden vej, så barnet kan se, hvor forældrene er. Det er naturligvis den voksne, der skal afgøre, om det skal være en mulighed.
Se også: Bedste telefoner til børn
Indstil skærmtid for dit barn
Både på iPhone og Android kan man sætte nogle overordnede regler for skærmtid. Man kan også give begrænset skærmtid på en specifik app. Børnene kan bede om at få lov at bruge den pågældende app, eller mobiltelefonen, og det kan forælderen give lov til gennem forælderkontrol. Begrænset skærmtid kunne også være et tidsrum, hvor man ikke vil have, at børnene bruger telefonen. Her vil aften og nattetimer være et oplagt valg.
Indstil tilladelse til download og køb
Det er stort en umulig opgave for børn at gennemskue, hvornår man kommer til at købe eller downloade noget på telefonen. Ofte er det muligt at købe virtuelle genstande gennem diverse spil – eller blive sendt videre til at downloade et andet spil.
For at komme dette til livs, kan man helt fjerne muligheden for at downloade nye apps eller købe ting. Der er også en mellemvej, hvor barnet skal bede om lov til den ansvarlige forælder, før de kan downloade den pågældende app.
Hvem må dit barn kommunikere med?
For at sikre at barnet ikke kan ringe, til alle de har lyst til, kan man også sætte grænser for dette. Det kan enten være, at man udvælger specifikke kontakter, barnet må kontakt. Eller det kan blive sat til at være de kontakter, barnet har i sin kontaktbog.
Hvis man indstiller barnet til altid at skulle kunne komme i kontakt med eksempelvis en forælder, vil barnet også kunne det under skærmtidsrestriktioner.
Bloker upassende indhold
Hvis barnet har adgang til internettet på mobilen, og der ikke er noget forælderkontrol, er der mildt sagt ingen begrænsninger for, hvad de kan få frem på telefonen. Alle de populære apps er registreret med en aldersgrænse, og den kan man være sikker på bliver overholdt, hvis forælderkontrol er aktiveret til at blokere upassende indhold.
Dit barn kan altså ikke downloade Instagram eller Tik Tok, hvis det ikke er gammelt nok. Det samme gør sig gældende for alt indhold online, via en browser, der er registreret som upassende for børn. Men vil man være helt sikker på, at barnet ikke støder ind i noget, det ikke bør se, er det nok smartest helt at fjerne browseren som en mulighed.
Se også: Rabatter til familier
Vælg den rigtige telefon til dit barn
Der findes naturligvis et hav af telefoner at vælge imellem. På visse områder er der nogle smartphones, der egner sig bedre som barnets første end andre. Det kommer naturligvis an på, hvad man som forælder beslutter, hvad barnet må bruge telefonen til i sidste omgang.
Skærm
Hvis telefonen gerne må blive brugt til spil og underholdning, giver det god mening at lede efter en telefon med en stor skærm. De egner sig simpelthen bare bedre til at streame og spille på. Heldigvis er de fleste skærme i dag forholdsvis store med en ordentlig opløsning. Hvis den derimod bare skal bruges til at ringe og skrive, betyder det måske ikke så meget, om skærmen er stor.
Batteri
Batterilevetiden er også rigtig vigtig. Mange børn har, hvis forælderne tillader det, et stort mobilforbrug.
Og hvis man som forælder gerne vil sikre sig, at barnet har strøm på telefonen, når man skal have fat på dem efter fritidsaktiviteterne, spiller batteriet en stor rolle.
Kamera
Hvis man har planer om at ringe over FaceTime eller anden videochat med sit barn, har kameraets kvalitet naturligvis noget at sige, hvis det skal være en god oplevelse. Derudover har det også en betydning, hvis telefonen skal bruges til at tage billeder og video – eksempelvis til sociale medier.
Antenne & SAR-værdi
Antennekvaliteten kan på flere måde have en betydning for oplevelsen med telefonen. Hvis antennen er dårlig, vil den bruge flere kræfter på at søge efter signalet, hvilket kan gå ud over batteri og ydeevne. Dette vil dog mest være et problem, der hvor dækningen er dårlig.
For at sikre antennes kvalitet, skal man gå efter en antenne med en lav SAR-værdi. Ydermere anbefaler organisationer som WHO, at man undgår lave SAR-værdier grundet stråling. Dette er dog ud fra et forsigtighedsprincip og altså ikke ud fra dokumenteret skade hos børn ved brug af telefoner med høje SAR-værdier.
En mobil med god antenne og mobildækning er også større garanti for, at barnet kan ringe eller sms’e fra de fleste steder.
Se også: Find priser på alle telefoner